Kurza twarz
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Ekspert
Słownik wylgaryzmów, wyd. PWN
Przebóg! Magdusia, łopamiętaj sięMagdusia pisze:kurza dupa heh
-
- Czasami coś napisze
-
- Loża WSR
Pewnego razu nasz rodak wybrał się do Hiszpanii na korridę. Widowisko bardzo mu sie podobało, choć z lekka żałował byka. A że była już pora obiadowa, wstąpił do pobliskiej knajpki. Nie wiedział co zamówić, ale obok jego stolika mężczyzna ze smakiem konsumował pewne danie. Podszedł kelner:
- poproszę danie, które konsumuje mój sąsiad - mówi do kelnera,
- proszę pana, dobrze pan wybrał, to są bycze jaja, z byków po korridzie, nasza specjalność zakładu - zachęca kelner.
Po chwili kelner przynosi danie. Ale nasz rodak stwierdza, że sąsiad otrzymał dorodne bulwy, a on jąderka jak orzeszki. Pomyślał, że to po mniejszym byku i zjadł. Ale korciła go ciekawość, więc spytał kelnera, dlaczego sąsiad otrzymał duże jądra, a on małe.
- no cóż, raz padnie byk, raz torreador - odpowiada kelner.
- poproszę danie, które konsumuje mój sąsiad - mówi do kelnera,
- proszę pana, dobrze pan wybrał, to są bycze jaja, z byków po korridzie, nasza specjalność zakładu - zachęca kelner.
Po chwili kelner przynosi danie. Ale nasz rodak stwierdza, że sąsiad otrzymał dorodne bulwy, a on jąderka jak orzeszki. Pomyślał, że to po mniejszym byku i zjadł. Ale korciła go ciekawość, więc spytał kelnera, dlaczego sąsiad otrzymał duże jądra, a on małe.
- no cóż, raz padnie byk, raz torreador - odpowiada kelner.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Ciekawy przykład
No jasne. Jako inny ciekawy przykład mogę podać tu czasznicę oczkowatą [(łac.) Handkea utriformis], zwaną popularnie czaszą oczkową lub czaszą oczkowatą lub kurzawką lub prochówką lub purchatką lub purchawką oczkowatą lub purchawką macicowatą lub purchawicą lub purchówką lub właśnie byczym jajem. Ciekawe czy kury lubią takie grzybki?Magdusia pisze:Pojęcia bycze jajo lub kurzawka odnoszą się do tęgoskóra pospolitego (Scleroderma citrinum) lub purchawki (Lycoperdon) i generalnie do wszystkich gatunków grzybów o podobnej bulwiastej, okrągławej formie owocnika.