Witam.
Rozwazam rozpoczecie nauki w SR.
Interesuja mnie nastepujace kwestie:
1. Jakiej klasy sa komputery PC dostepne w pracowanich? Co maja w srodku? (procesor, RAM, karta graficzna, inne wazne elementy)
2. Obecnie na swoj uzytek posiadam komputer, ktory prawdopodobnie nie bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Czy musze sie liczyc z zakupem komputera, ktory pozwoli mi na wykonywanie pewnych projektow w domu? Czy "musi" to byc komputer podobnej klasy jak w pracowni, czy wystarczy cos o nizszym standardzie? Jaka konfiguracje powinien miec komputer do pracy w domu? Czy przy zakupie mozna liczyc na pomoc kogos ze szkoly (chodzi mi o doradztwo)? Jakiego rzedu jest to wydatek?
3. Pytanie 2. zadaje w kontekscie obrobki foto (Photoshop, Ilustrator). Czy jednak taka sama konfiguracja wystarczy do obrobki video (rozwazam kierunek TV)?
4. Nie posiadam zadnego z programow do obrobki foto/wideo. Z tego co wiem, to licencje na te programy sa b. drogie. Czy jesli chce pracowac nad projektami w domu, to musze sie liczyc z zakupem licencji na te programy? Jakiego rzedu sa to wydatki?
Bede bardzo wdzieczny za "oswiecenie" mnie w powyzszych kwestiach
Pozdrawiam.
Komputery, oprogramowanie
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
-
- Nowy(a)
Odpowiem tylko na 4 pytanie. Adobe wprowadzil nowa licencje dla swoich programow o nazwie "Students&Teachers" Dzieki tej licencji mozesz uzywac programy w celu komercyjnym wylacznie przez siebie.
Koszt pakietu Adobe CS5 Master kosztuje na tej licencji cos kolo 2000 zl
Najpierw zakupujesz pakiet a nastepnie wysylasz do Adobe Polska kopie legitymacji badz jakies potwierdzenie ze szkoly, ze uczysz sie pod katem grafiki.
Pytanie jest takie czy WSR jest rekomendowane przez Adobe
Koszt pakietu Adobe CS5 Master kosztuje na tej licencji cos kolo 2000 zl
Najpierw zakupujesz pakiet a nastepnie wysylasz do Adobe Polska kopie legitymacji badz jakies potwierdzenie ze szkoly, ze uczysz sie pod katem grafiki.
Pytanie jest takie czy WSR jest rekomendowane przez Adobe
-
- Nowy(a)
-
- Nowy(a)
Up!!
Ej no ludziska, dajcie znac pls!!
Rozumiem, ze moje pytania moga Wam sie wydac smieszne/banalne, ale to sa rzeczy, ktore chcialbym wiedziec!!
Czy moge liczyc, ze ktos z Was jednak podzieli sie ze mna swoimi przemyslenami/doswiadczeniem??
Jeszcze raz z gory dzieki i licze na Wasza otwartosci i chec pomocy!!
Ej no ludziska, dajcie znac pls!!
Rozumiem, ze moje pytania moga Wam sie wydac smieszne/banalne, ale to sa rzeczy, ktore chcialbym wiedziec!!
Czy moge liczyc, ze ktos z Was jednak podzieli sie ze mna swoimi przemyslenami/doswiadczeniem??
Jeszcze raz z gory dzieki i licze na Wasza otwartosci i chec pomocy!!