Grafika zaoczna 2008/2009 - kto się wybiera?

Wszystko co dotyczy rekrutacji

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

sami_gemmini
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Re: 30 latka

Post autor: sami_gemmini » 14 maja (śr) 2008, 13:49:32

Patris pisze:Ja sie zastanawiam, ale czuje sie trochę nie swojo widząc ze tu same młodziaki są (bez obrazy oczywiscie, dałabym duzo aby być 10 lat młodsza :-)). Ja już 30latka.
Nie przesadzaj ;)
Ja sie wlasnie zastanawiam nad kierunkiem grafiki na zaocznych w tej szkole, a w maju kończe 25 latek ;)

Kurcze ale nie wiem nooo... trudny orzech do zgryzienia.... mam już jeden tytuł Technika Reklamy a teraz jeszcze bede miec tytuł inż. Gospodarki Przestrzennej :) hihi

Doradźcie coś, warto chodzic do tej WSR? naprawde mozna sie czegos wiecej nauczyc?? chodzi mi o grafike.
PS, Ai, Corela umiem, ale nie w 100%

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 14 maja (śr) 2008, 17:47:49

WSR poza nauką programów od podstaw ma zajęcia zaawansowane gdzie kładziony jest nacisk głównie na budowanie portfolio. Jeśli chcesz w przyszłości pracować jako grafik, to myślę, że warto nawet jeśli masz te programy opanowane w jakimś stopniu...

sami_gemmini
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: sami_gemmini » 14 maja (śr) 2008, 18:47:32

myimmortal pisze:WSR poza nauką programów od podstaw ma zajęcia zaawansowane gdzie kładziony jest nacisk głównie na budowanie portfolio. Jeśli chcesz w przyszłości pracować jako grafik, to myślę, że warto nawet jeśli masz te programy opanowane w jakimś stopniu...
tak tez myśle :) ehhh to co? zaczynam wypełniac podanie :D

nie moge sie juz doczekac wrzesnia! ha ha!

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 14 maja (śr) 2008, 20:50:18

no to witamy na pokładzie ;)

po_prostu_Adam
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: po_prostu_Adam » 06 cze (pt) 2008, 12:17:44

zecydowanie GRAFIKA !! :P

a 30 latek mam tez :)

i wcale sie staro nie czuje :P zreszta, wystarczy zapytac mlodszych ode mnie, kto jest glupszy <hahaha> w zachowaniu, rzecz jasna :P

maczetka
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: maczetka » 06 cze (pt) 2008, 13:14:07

Adama nikt nie przebije :) 30letni przedszkolaczek heheeh
zapraszamy

Ojoj
Nowy(a)

Post autor: Ojoj » 07 cze (sob) 2008, 21:15:54

Z serii pytania dociekliwe, bo widzę, że wątek nie tylko przez nowych utrzymywany :)

1. Czy na grafice wielką przeszkodą będzie fakt, że umiem narysować tylko zadek słonia (za to w pełni profesjonalnie;) ?
2. Jakie przedmioty są godne polecenia?:)
3. I jak wyglądają zapisy (wielkie kolejki i odchodzi się z kwitkiem czy może miła przyjazna atmosfera każdy się dostaje na to co chce? Są jakieś limity?)

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 07 cze (sob) 2008, 23:07:41

Z serii wyczerpujące odpowiedzi: ;)

1. Na pewno wskazana jest umiejętność rysowania ale nie będzie to wielką przeszkodą jeżeli przyłożysz się do pracy, weźmiesz ołówki do ręki i będziesz słuchał/ła korekt wykładowców :) Jak to mi kiedyś ktoś powiedział - "rysować może się nauczyć każdy) :D

2. Każdy wybiera sobie przedmioty (z planu na środę - piątek (tryb dzienny) lub sobotę (tryb zaoczny) jakie mu się w planie podobają :) dla grafików napewno wskazane są programy z pakietu Adobe (Photoshop, Illustrator), Flash, Corel Draw czy 3D Studio Max dla bardziej ambitnych (choć zależy do czego Ci będą te programy potrzebne) QuarkXPress; In Design, Rhinoceros czy HTML. Poza tym wszelkie przedmioty związane z różnego rodzaju projektowaniem (np. Design - podstawy wzornictwa, Kompozycja w malarstwie i grafice, Warsztaty rysunkowe, warsztaty malarskie, Prowokacje w reklamie, Reklama społeczna).

3. O Panie! Kolejki u nas jak korki na Marszałkowskiej - ciągną się kilometrami i tylko nieznacznie poruszają się do przodu ;) a tak poważnie to ZDECYDOWNIE opcja numer 2! Mamy przyjazdną atmosferę, miłe Panie w sekretariacie (jedna z nich właśnie odpowiada na Twojego posta ;) i raczej każdemu udaje się załatwić to po co przyszedł (a przynajmniej mam taką nadzieję). Ważne żeby przy zapisie przynieść ze sobą wszystkie wymagane dokumenty (a napewno: świadectwo ukończenia przynajmniej szkoły średniej, 4 fotografie, dowód osobisty i dowód wpłaty opłaty wpisowej - pozostałe dokumenty można dostarczyć w późniejszym terminie). Oczywiście nabór jest ogarniczony i decyduje kolejność zgłoszeń, więc trochę trzeba się spieszyć aby nie okazało się że na danym profilu nie ma już miejsc ;)
Ostatnio zmieniony 08 cze (ndz) 2008, 00:05:03 przez pesca, łącznie zmieniany 1 raz.

Ojoj
Nowy(a)

Post autor: Ojoj » 07 cze (sob) 2008, 23:55:38

Dzięki wielkie :)

Kurcze a to świadectwo to tak bardzo jest konieczne? Znaczy ogólnie to ja je dostałam ale oryginał mam na jednej uczelni a odpis na drugiej ;/ A panie w dziekanacie oryginału są szalenie "przyjemne i skłonne do współpracy";/
Nie mogę po prostu indeksu pokazać? Ewentualnie wystarczyłoby zwykłe ksero odpisu czy notarialne?

Btw. czyli na zaocznych jedynym limitem wyboru zajęć jest liczba godzin przypadających na sobotę (7 zajęć czy mniej?)?

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 08 cze (ndz) 2008, 00:01:42

a proszę bardzo! :D

Hehe, niestety w dokumentacji musi być oryginał świadectwa (lub innego dokumentu potwierdzającego średnie wykształcenie) lub jego notarialny odpis (jeżeli nie możesz go dostarczyć przy zapisie - można dostarczyć później).

Na zaocznych nie ma limitu zajęć (jest tzw. minimum, które musisz wybrać z planu - czyli 1 przedmiot informatyczny + język angielski (w każdym semestrze) oraz w ciągu dwóch lat (w jednym z czterech semestrów) po jednym semestrze warsztatów rysunkowych i warsztatów fotograficznych. Generalnie możesz 'siedzieć' w szkole od 08:30 do 20:30 będąc cały czas na zajęciach. Jest jednak jeden warunek - potem wszystkie wybrane przedmioty musisz 'zaliczyć' na sesji egzaminacyjnej :D

Ojoj
Nowy(a)

Post autor: Ojoj » 08 cze (ndz) 2008, 00:21:13

Czyli nie może mi po prostu pani w dziekanacie skserować i tysiącem pieczątek potwierdzić, że u nich jest., tylko muszę je wypożyczyć i do notariusza skoczyć. No nic. Trzeba będzie się pomęczyć.

Z zaliczeniami to problemu nie ma. Tu i tak chce iść, żeby się nauczyć programów graficznych, bo jakoś na obu kierunkach nie zaspokajają mojego głodu wiedzy w tej dziedzinie;] Za to zaspokoją na pewno głód papierka;]

A ten warsztat fotograficzny wymaga własnego sprzętu, bo ja mam tylko aparacik w wersji dla niekumatych :) Całkowity automacik.

I jeszcze jedno w lipcu jest szansa, zeby było jeszcze miejsce na grafice? Niestety dopiero wtedy będę wiedziała jak stoje finansowo;/

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 08 cze (ndz) 2008, 00:39:49

Niestety - tak jak napisałam powyżej - musi być oryginał lub odpis poświadczony notarialnie (ach te przepisy Kuratorium Oświaty...)

Co do warsztatów fotograficznych to najlepiej będzie zapytać samego wykładowcę (zaraz na początku roku szkolnego) ale nawet jeżeli takowy jest wymagany to w grupie napewno znajdzie się osoba, która takowy ma i z chęcią pomoże zrealizować prace zaliczeniowe :) w większości przypadków liczy się praca na zajęciach oraz reguralne na nie uczęszczanie. Wszystkie profile w szkole muszą zrealizować te warsztaty i jeszcze nie słyszałam, żeby ktos miał z nimi problem ze względu na brak sprzętu do robienia zdjęć (a to chyba pozytywna obserwacja) :D

Sądzę że w lipcu będziemy dysponować miejscami na oba tryby i wszytkie profile (miejsca naogół zaczynają się kończyć w połowie sierpnia) :)

Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć: ZAPRASZAMY ZATEM!

Ojoj
Nowy(a)

Post autor: Ojoj » 08 cze (ndz) 2008, 01:47:07

Niesamowite, pierwszy raz spotkałam się ze szkołą, w której od razu uzyskuje się konkretne odpowiedzi :) Szok! :P

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 08 cze (ndz) 2008, 06:47:13

Cieszę się, że mogłam pomóc :D

Pozdrawiam :P

yarq
Nowy(a)

Post autor: yarq » 10 cze (wt) 2008, 00:05:57

Również planuję się przegrupować na ta uczelnie. Czy stary? Ależ skąd, za to piękny i młody ... 25 lat ;>. Kiedy teraz będą dni otwarte?

ODPOWIEDZ