jak sie rozbija obarazy na kolory??
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
jak sie rozbija obarazy na kolory??
jak sie rozbija obarazy na kolory?? tzn na 4 podstawowe kolory (CMYK). zeby nastepnie mozna bylo naswietlic klisze i przystąpić do druku offsetem.
-
- Czasami coś napisze
Jeszcze pare lat temu nalezało przygotować obraz z paserami, punkturami i takimi innymi. Potem nalezało zapisać go w pliku PostScript, najlepiej mając do dyspozycji drivery od naświetlarki, na której świecenie zostanie dokonane. Przez opcje "drukuj do".
Photoshop na pewno ma. Przecież nawet Pantone można tam stosować.inne programy graficzne jak photoshop mają opcje rozbijania na kolory??
-
- Zawsze coś napisze
niestety w freehandzie sie nie bawilem, wiec jak z jego poziomu tego dokonac to niewiem, ale sprawdz taj jak radzil markoni, czyli w drukuj i tam powinienes cos znalesc. ew. mozesz sie umowic z drukarnia/naswietlarnia ze oddasz jakas forme otwarta pliku (jesli jakis dodatkowych kosztow nie beda chcieli dodac).
-
- Czasami coś napisze
We Freehand 10 istnieje możliwość definicji kolorow składowymi CMYK'a jest też kolor registration (4x100), więc i PostScript wykonać się da. Tylko bez driverow naświetlarki to ciemno to widzę.
Jest też kwestja, czy (tylko się tego domyślam) zaimprtowany rastrowy (nie wektorowy) obrazek był wcześniej zamieniony na gamę cmykową?
Ponadto warto darmowym programem podejrzeć czy w zripowanym pliku wszystko jest w porządku.
Jest też kwestja, czy (tylko się tego domyślam) zaimprtowany rastrowy (nie wektorowy) obrazek był wcześniej zamieniony na gamę cmykową?
Ponadto warto darmowym programem podejrzeć czy w zripowanym pliku wszystko jest w porządku.
-
- Nowy(a)
a gdzie mozna znaleźć te sterowniki naswietlarki... nie mam naswietlarki ale nie zamierzam naswietlac klisz:p musze umiec rozbijac na kolory i musze sie tego dowiedziec sam bo jak to bywa wsród szefostwa oni są tylko od opierdzielania innych i krytykowania naszej pracy:p akurat szefa mam naprawde swietnego... hiphopowiec nazwałby go ziomem:p ale on zna sie na komputerach tak jak ja na pilotowaniu samolotów... dlatego jestem obecnie samoukiem:/ i prosze o pomoc
-
- Zadomowił(a) się
na stronie twojej naswietlarni tam gdzie bedzies swiecil albo najlepij idz do naswietlarni z projektem "otwartym" tylko fonty skrzyw przed pojsciem tam i daj zarobic swietlikowi w naswietlarni a nie odbierasz mu chleb on ci napewno zrobi to dobrze i profesjonalnie - to drugie to zalezy od naswietlarni no i czasem i to pierwsze tez hehehe
P.S. na przyszlosc jak sie na czyms nie znasz to nie bierz sie za to bez urazy
P.S. na przyszlosc jak sie na czyms nie znasz to nie bierz sie za to bez urazy