aparat otworkowy?

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
PioGrzyw
Nowy(a)

aparat otworkowy?

Post autor: PioGrzyw » 18 sty (śr) 2006, 11:07:05

mam pytanie. jak zrobic aparat otworkowy czy cos takiego? może ktos ma gotowy i by chętnie odsprzedał? byłbym pierwszy do kupna :D :wink:

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 18 sty (śr) 2006, 13:26:49

nie jest to nic trudnego. możesz go zrobić z jakiegokolwiek przedmiotu oczywiście musi on być szczelny żeby do środka nie wpadało światło. Trzeba zostawić jakieś otwarcie, którym będziemy do środka wkładać materiał światłoczuły. Na koniec trzeba zrobić otworek którego średnica jest zależna od odległości ścianki(na której będzie otworek) do materiału światłoczułego, niestety w tej chwili wzoru którym się to oblicza nie pamiętam. Na koniec kiedy masz już gotową camerę obscurę wkładasz materiał światłoczuły oczywiście w ciemni zasłaniasz otworek, wychodzisz na światło odsłaniasz i tu z tego co pamiętam metodą prób i błedów musisz znaleźć odpowiedni czas naświetlania. Na koniec po zrobieniu zdjęcia oczywiście wracamy do ciemni i wywołujemy zdj. wsio :wink: 8)

PioGrzyw
Nowy(a)

Post autor: PioGrzyw » 18 sty (śr) 2006, 16:40:01

no to wiem :P tyoko własnie chodzi o to z czego to njalepiej zrobic i jakies wymiary. ja z fizyki i matmy jestem noga wiec trudno mi coś wykombinowac. najlepiej jak ktos ma gotowy imu nieotrzebny jest to chętnie odkupie :D

seize
Loża WSR
Loża WSR

Formuła Lorda Rayleigh'a

Post autor: seize » 18 sty (śr) 2006, 18:16:21

Osobiscie z racji iz nie pasjonuje sie fotografia moge tylko pomoc odsylajac do roznych zrodel na ktorych co nie co mozna sie zorientowac w temacie wyliczania etc. :

http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/
http://www.mrpinhole.com/
http://www.pinhole.art.pl/

:twisted:

PioGrzyw
Nowy(a)

Post autor: PioGrzyw » 19 sty (czw) 2006, 20:35:05

jaki materiał światłoczuły można wykozystać najlepiej. cyz mzoe to być papiero fotograficzny? a póxniej wywołac w jakis odczynnikach czy cos takiego? czy zwykła klisza fotograczina moze być? co jest najlepsze i najwygodniejsze w uzyciu i zrobieniu? może ktos ma do sprzedania taki aparacik otworkowy?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 19 sty (czw) 2006, 23:38:33

nie no oczywiście że papier fotograficzny, a póżniej wywoływacz, płukanko i utrwalacz :wink:

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Re: aparat otworkowy?

Post autor: Havoc » 20 sty (pt) 2006, 00:09:55

PioGrzyw pisze:mam pytanie. jak zrobic aparat otworkowy czy cos takiego? może ktos ma gotowy i by chętnie odsprzedał? byłbym pierwszy do kupna :D :wink:
Nie mam pojecia co to jest, nie znam sie.. :cry:
Ma ktos na oddanie zoetrop????

Chcialbym sobie poeksperymentowac tak jak Vonnegut czy sie da kogos wpedzic przez to w schizofrenie (w domysle to byl w miare skuteczny sposob , acz kontrowersyjny na pozbycie sie jej, ale nigdy nic nie wiadomo jak zadziala na zdrowym czlowieku :twisted: )
Mam nadzieje sie kiedys nim pokatowac sam, podobno tez dobrze dziala na zakrzywienie percepcji i stan lekowy po dlugiej sesji :roll: Ale wszystko to trzeba by bylo sprawdzic do czego wlansie owy zoetrop jest potrzebny

ODPOWIEDZ