dopłaty do studiowania na fotografii

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
bosy_marynarz
Nowy(a)

dopłaty do studiowania na fotografii

Post autor: bosy_marynarz » 01 lut (czw) 2007, 14:26:46

Witam
Mam pytanie: jakie sa średnio dodatkowe opłaty na kierunku: fotografia reklamowa. Chodzi mi o opłaty zwiazane z zakupem materiałów, wywoływaniem itp?
Czy te opłaty są niższe dla osób które wykonują fotki cyfrówką?

pozdro

Ollo
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Ollo » 01 lut (czw) 2007, 20:23:48

ależ to zależy tylko od Ciebie.
Ja jestem na foto II i generalnie w ciągu roku nie mamy strasznie dużo ćwiczeń, do niekórych wykładowców można oddać prace na płytce, a do niektórych trzeba odbitki. Najwiecej wydaje się podczas sesji, ale to nie są jakieś astronomiczne ceny, fakt że trzeba je wydać w ciągu powiedzmy tygodnia. Oczywiście, zdjęcia robione cyfrą są zazwyczaj tańsze w wywoływaniu - sama odbitka no i nie musisz kupować negatywów i wywołwać ich.
No i tyle właściwie.

Meovin
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Meovin » 01 lut (czw) 2007, 23:44:33

Ollo- pozwalają?
Za moich czasów był zakaz cyfry, tzn jakiekolwiek zaliczenia to miała być odbitka + negatyw, bo mieli nas nauczyć FOTOGRAFII, a nie Photoshopa. Zakaz jakiejkolwiek ingerencji w zdjęcie, poza ciemnią, jeśli cz-b. I dzieki temu każdy z dawnego foto ma opanowane przynajmniej podstawy fotografii, a od własnej determinacji zależy, czy coś więcej niż podstawy. Teraz niestety zabawa polega na: zawieś cyfrę na szyi, wciśnij spust i idź przed siebie, jak zrobisz kilka milionów przypadkowych zdjęć, na pewno jedno się wybierze takie, które po wielu godzinach walki z Photoshopem będzie coś znaczyć.
Smutne.

Alchemique
Nowy(a)

Post autor: Alchemique » 02 lut (pt) 2007, 09:03:03

Aż tak źle niema - pierwsze czego nas uczą to robienie świadomych zdjęć - zaplanowania efektu, złapania warunków i dopiero przyciskania spustu :)

Cyfrowa fotografia ma swoje plusy tak jak i analogowa i nie sprowadza się to tylko do przerabiania w photoshopie.

A

Ollo
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Ollo » 02 lut (pt) 2007, 09:14:38

Powiem tak, ja nie chodzę na zajęcia z foto cyfrowej, może i szkoda, ale nie ważne. W każdym razie nie cierpię zdjęć mocno zmodyfikowanych w PSie, są dla mnie sztuczne. Za to kocham efekty ciemnii :)

Sorel
Nowy(a)

Post autor: Sorel » 02 lut (pt) 2007, 16:15:57

szkoła daje duzo mozliwosci mozesz pracowac aparatem analogowym i cyfrowym chcesz wolac negatywy a potem przenosic to na papier to bedziesz to robil/a chcesz strzelac cyfra a potem bawic sie w programi nie ma problemu sa przedmioty-foto. analogowe, foto. cyfrowe, Photoshop. Robiac to rob to swiadomie!! (ale i tak lepiej zaczac analogiem:)
pozdro!

ODPOWIEDZ