Hej ho!
czy moglby ktos mi podac reklamy ktore moglabym uzyc do prezentacji pt. "jezyk wspolczesnej reklamy wobec normy jezykowej. przedstaw problem, siegajac do przygotowanego materialu."
bardzo prosze o pomoc
normy jezykowe w reklamie
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Zaczyna działać
Hehe żeby dawać przykłady trzeba by pewnie znać Twój zamysł pracy i zagadnienia które chcesz poruszać. Tak po najmniejszej linii oporu to proponuję sobie pomyśleć nad tym jakie to określenia z reklam weszły do powszechnego użytku (takie jak heya, mi to lotto, kopytko, tak to mają tyko w Erze itd itd.) no i już masz problem przenikania sloganów reklamowych do współczesnego języka... miłego wieczorka.
-
- Nowy(a)
dzieki ze odpisales. a wiec zmaierzam:
najpeirw omowic co to jest norma i omowienie
normy spontanicznej, jako przyklady dac reklame piwa harnasia (masz jakas jeszcze inna propozycje? nic innego mi nie przychodzi do glowy )
normy naturalnej: tu heyah, a mi to lotto; to co ma, to ma to; tak to mają tyko w Erze
norma skodyfikowana: i tu nie mam pojecia jaka reklame podac
nastepnie zamierzam podac naruszanie norm jezykowych w reklamach: tu reklama poczty polskiej bo zle odmienili priorytet, pasta w plynie kiwi, dwa w jednym, wiertarka ktora ma 810 watów mocy, tydzien zaczyna sie w poniedziaweek, niczego mi nie brok, kup se loda, ten film ci sie nie urwie (magazyn film), milosc od pierwszego zajrzenia.
co o tym myslisz? musze cos jeszcze dodac? jaka reklama nie pasuje? masz jakies propozycje?
najpeirw omowic co to jest norma i omowienie
normy spontanicznej, jako przyklady dac reklame piwa harnasia (masz jakas jeszcze inna propozycje? nic innego mi nie przychodzi do glowy )
normy naturalnej: tu heyah, a mi to lotto; to co ma, to ma to; tak to mają tyko w Erze
norma skodyfikowana: i tu nie mam pojecia jaka reklame podac
nastepnie zamierzam podac naruszanie norm jezykowych w reklamach: tu reklama poczty polskiej bo zle odmienili priorytet, pasta w plynie kiwi, dwa w jednym, wiertarka ktora ma 810 watów mocy, tydzien zaczyna sie w poniedziaweek, niczego mi nie brok, kup se loda, ten film ci sie nie urwie (magazyn film), milosc od pierwszego zajrzenia.
co o tym myslisz? musze cos jeszcze dodac? jaka reklama nie pasuje? masz jakies propozycje?