Kampania promocyjna WSR

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Ag.Gniotek
Nowy(a)

Nowa kampania WSR: narybek kreatywny zapyla umysły

Post autor: Ag.Gniotek » 04 cze (czw) 2009, 12:53:34

Drodzy Słuchacze obecni i przyszli, Absolwenci, Wykładowcy, Pracownicy i Sympatycy!
Uruchomiliśmy kampanię reklamową Warszawskiej Szkoły Reklamy związaną z nowym naborem AD 2009. Pojawiły się nowe kreacje reklamowe, nowe slogany i nowi bohaterowie. Reklamy przede wszystkim wytropicie w warszawskim metrze w postaci naklejek podłogowych w wagonikach i billboardów oraz w edukacyjnej Wyborczej z 9 czerwca 2009 r. W kilku innych miejscach też. Więcej na ten temat pod linkiem http://www.wsr.pl/article3366.html czyli w newsach na głównej stronie WSR.
O kampanii napisało już kilka portali m.in. Stopklatka i Newsline.
Bardzo interesuje nas Wasza opinia o kreacjach, koncepcji itp.
Jeśli się Wam podobają nasze zwierzątka to zainteresowanym chętnie udostępnię przygotowane specjalnie pojedyncze sztuki na awatarki, takie jak moja liszka widoczna obok. :wink:

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 04 cze (czw) 2009, 16:31:27

no ale gdzie są te kreacje? dlaczego nie pokazać ich na forum?

stokrotka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: stokrotka » 04 cze (czw) 2009, 16:33:51

Faktycznie - nie szukałam długo, ale nic poza tym na stronie głównej nie udało mi się znaleźć. A chętnie bym obejrzała wszystkie ;)

JwSwietocho_1
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: JwSwietocho_1 » 04 cze (czw) 2009, 20:36:06

Naklejki podłogowe zobaczyłem oczywiście w metrze. Wracałem z pracy; od razu zauważyłem, że ludziom spodobało się deptanie mrówek :)

Pomysł ciekawy - znajomi szybko podchwycili temat.

Nie spostrzegłem plakatów w metrze i dlatego czegoś mi zabrakło... Właściwie to uzupełnienia tematu. I może czegoś jeszcze...

Wykonanie dość dobre - wyróżniamy się przede wszystkim humorem:)

jurman
Nowy(a)

Post autor: jurman » 04 cze (czw) 2009, 21:34:02

bardzo ciekawy pomysł jeśli chodzi o metro, ponieważ tam przewija się najwięcej ludzi. już widziałem jak młode osoby odpisywały numer telefonu do szkoły :)

alusiow
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: alusiow » 05 cze (pt) 2009, 11:42:52

plakat jest w metrze na imielinie :D
widziałaaaam i widziałam nalepki na podłodze.

OSHka
Ekspert
Ekspert

Post autor: OSHka » 05 cze (pt) 2009, 14:27:00

alusiow pisze:plakat jest w metrze na imielinie :D
widziałaaaam i widziałam nalepki na podłodze.
W którym miejscu? Jak się wychodzi pod multikino czy na drogę ze strzałkami WSRowimi?

Psyche
Nowy(a)

Post autor: Psyche » 10 cze (śr) 2009, 21:24:50

Bilboard jest od strony drogi ze strzałeczkami - chyba 3 bądź 4 od tegoż wyjścia, o ile mnie moja pamięć wizualno-przestrzenna nie myli ;)

Nie wiem czy to jest dobre miejsce by o tym wspomnieć, ale dosłownie jeden plakat oddziela "nas" od bilboardu niejakiej szkoły promocji, która jest paskudna. Widziałam, że zrobili też spot reklamowy -jeszcze gorszy ;p Nie wiem jak szkoła promocji może sobie na coś takiego pozwolić, tym bardziej cieszy mnie, że WSR prezentuję przyzwoity poziom.

Martusia B
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martusia B » 11 cze (czw) 2009, 02:06:45

ja bilboard widziałam dziś na metro centrum.. ale hmm.. pszczółek, mrówek i tych innych naćkane jak cholera :D trzeba mocno się wczytać, żeby się kapnąć :P

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 11 cze (czw) 2009, 16:28:37

W sumie, to nawet ok. Nic specjalnego. Natomiast o pomstę woła tekst napisany FaLkĄ, który przynosi na myśl bezmózgie bydło panoszące się po sieci... No niestety, target to nie 13latki z zaburzeniami psychicznymi, prawda? ;) Tak to nic więcej mi nie przeszkadza, ani nie sprawia, że padam na pysk z zachwytu. Po prostu jest ok. ;)

anna_maria
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: anna_maria » 11 cze (czw) 2009, 18:29:21

Artur0 pisze:Natomiast o pomstę woła tekst napisany FaLkĄ, który przynosi na myśl bezmózgie bydło panoszące się po sieci... No niestety, target to nie 13latki z zaburzeniami psychicznymi, prawda? ;) Tak to nic więcej mi nie przeszkadza, ani nie sprawia, że padam na pysk z zachwytu. Po prostu jest ok. ;)
zgadzam sie. tez mnie wkurza takie pisanie.

Menson
Nowy(a)

Post autor: Menson » 11 cze (czw) 2009, 19:50:50

Mnie się podoba :)
Jak weszłam do metra i pierwszy raz zobaczyłam te naklejki to normalnie mnie zamurowało (latałam jak głupia z jednego końca na drugi żeby zobaczyć wszystkie wersje tych naklejek) po pierwsze że To reklama WSR po drugie że w metrze ( bardzo dobry pomysł) po trzecie że śmieszne , po czwarte hm....ile to musiało kosztować :?:
Ludziom reklama się podoba, nie odwracają od niej wzroku po 3sekundach jak od innych 8) i często spisują dane kontaktowe !!
Nowe foldery też mają fajną formę 8O

budzik
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: budzik » 15 cze (pn) 2009, 08:38:52

Ja też jestem zachwycona nową reklamą w metrze. Starsi absolwenci z którymi utrzymuję kontakt, swoje maile do mnie zaczynają od słów, że widziały reklamę WSR!!! To niesamowite jak się ludzie z tą szkołą utożsamili, że cieszą ich działania marketingowe do teraz. Hmm.... :)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

koszty kampanii reklamowej

Post autor: aw » 15 cze (pn) 2009, 09:29:18

Warto robić takie kampanie (widoczne) nie tylko ze względu na absolwentów, słuchaczy i potencjalny "narybek kreatywny" (pomijam już wspominane nastki). Liczę, że to się przyczyni także do wzmocnienia świadomości wśród potencjalnych pracodawców.
Za wszystkie uwagi - krytyczne i entuzjastyczne - dziękujemy i czekamy na podlinkowanie przez admina wszystkich kreacji.
pozdrowienia z podziemia

Qwell
Nowy(a)

Metroboard WSR: kto popełnił to dzieło?

Post autor: Qwell » 18 mar (pt) 2011, 19:18:25

Cześć wszystkim. Wysiadłem sobie dzisiaj z Metra i oczom moim ukazała się poniższa reklama.

Obrazek

Czy ktoś może mi coś opowiedzieć na temat tej zbrodni ?

Poprzedni pomysł na kampanię był choć odrobinę kreatywny. Były pszczółki i robaczki w kolejkach, były billboardy, był key visual i za nim szła jakaś kampania, więc coś się działo.

To co tu widzimy jest natomiast przykładem słabego billboardu, w stylu nasza szkoła jest "super fajna" więc przyjdź do nas. Z jednej strony headline mówi że szkoła zrealizuje marzenia - coś nieograniczonego czego nikt nam nie może zabrać, a niżej wymienione specjalności redukujące marzenia do 4 pozycji.

Chciałbym się dowiedzieć kto jest grupą docelową tej kampanii. Osobiście wydaje mi się że mówimy tu do ludzi którzy skończą właśnie liceum (głównie) - a ci ludzie marzą raczej zdaniu matury niż o nauce w WSR i późniejszej pracy np w agencji reklamowej. Trochę tu uogólniam ale generalnie chodzi mi o to że chyba lepiej pokazać kim mogę być w przyszłości dzięki ukończeniu WSR, albo chociaż czego mogę się nauczyć fajnego w WSR i co mi da ta szkoła w przyszłości ( dlaczego chcę być grafikiem a nie ślusarzem), niż wmawianie ludziom że marzą o... właśnie o czym oni marzą ? o nauce w WSR ? O pracy w reklamie ? A jeśli marzą o pracy w reklamie to dlaczego mają wybrać akurat WSR ? Dlaczego szkoła policealna a nie wyższa ?

Wydaje mi się że na taką reklamę może pozwolić sobie Cosinus ,który oprócz nauki strzyżenia i agrobiznesu też można ukończyć z tytułem TOR. WSR jest czymś więcej niż policealną szkołą więc spodziewam się tu bardziej kreatywnych rozwiązań. Jest cała specjalizacja TV która w ramach zajęć może przygotować ciekawego virala i rozpuścić go pośród młodzieży licealnej. Jest facebook jest Youtube na pewno da się coś wykombinować.

Nie jestem już w sumie grupą docelową. Może są jeszcze jakieś elementy tej kampanii których nie widziałem, a które chętnie zobaczę (zdjęcia i skany, filmy, linki ) - bo istnieje możliwość że nie załapałem przez to przekazu - choć tak być przecież nie powinno. Podzielcie się nimi proszę.

Generalnie uwielbiam WSR i cenię sobie czas który tu spędziłem. To dzięki tej szkole pozytywnie reaguję na różne reklamy przeglądając je w gazetach, często zamiast treści. ;) Jestem pewien że gdyby szkoła uzyskała status uczelni wyższej, to chętnie bym tu powrócił dla własnej przyjemności. Piszę, żeby było wiadomo że nie jestem wysłannikiem konkurencji zatrudnionym do antyreklamy ;)

Zapraszam wszystkich do dyskusji odnośnie tego billboardu i mojej wypowiedzi.

Ps. Sławku - nie wiem na ile twój avatar jest nowy, bo dawno tu nie zaglądałem, ale zdecydowanie na + ;)

Pozdrawiam

Bartek

ODPOWIEDZ