"Pytajnik" ARCHIWUM
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Początkujący(a)
-
- Początkujący(a)
szansa
Już piszę:Ellie pisze:Czy jest jakakolwiek szansa uzyskania od pani Wojtkowskiej z reżyserii dźwięku w filmie kserówki ze wskazówkami, jak ma wyglądać recenzja?
Przede wszystkim to nie recenzja tylko analiza dźwiękowa filmu.
Przyglądamy się głównie muzyce. Pozostałe elementy, czyli dialogi i efekty dźwiękowe interesują nas o tyle, o ile mają jakieś większe znaczenie niż zwykle (np. efekty są w jakimś celu "przerysowane").
Zaczynamy od ogółu, czyli zastanawiamy się dlaczego taka muzyka a nie inna i co dała ona obrazowi. Analizujemy tu styl muzyczny, wielkość aparatu wykonawczego, gęstość faktury.
Potem przysłuchujemy sę, czy występują jakieś leitmotiwy, czyli czy konkretne tematy muzyczne nie są przypadkiem związane z konkretnymi bohaterami, miejscami, sytuacjami emocjonalnymi.
Patrzymy w jakich scecnach pojawia się muzyka i jaką spełnia tu funkcję (np. związana jest ze stanem emocjonalnym jakiejś postaci, buduje napięcie, nastrój, jest łącznikiem itp. itd.).
Na koniec analizujemy sposób montażu muzyki z obrazem. Czy np. muzyka wchodzi na zakładkę, wyprzedzając scenę, której dotyczy i co to daje. Czyli jak "wchodzi" i jak "wychodzi", czy na ostro czy inaczej. I za każdym razem zastanawiamy się dlaczego tak a nie jnaczej. Patrzymy też na rytm muzyki z obrazem, czyli czy mocnym akcentom rytmicznym w muzyce towarzyszą synchroniczne zmiany w obrazie, czy wraz z wejściem nowego motywu muzycznego lub instrumentu zmienia się też obraz, czy dynamika montażu (szybkość cięć) jest jakoś zgodna z tempem w muzyce itp.
Analizujemy dowolny film, nie jest ważne, czy ja go widziałam. I nie analizujemy każdej sceny, tylko te, w których się muzycznie coś dzieje.
Miłego pisania!
-
- Początkujący(a)
-
- Ekspert
a ja Wam takie ładne karteczki do rączek dałam...Persja pisze:Dzien dobry
Uprzejmie prosze o podanie najblizszego terminu zajęc z warsztatow negocjacyjnych. Byly jakies dwa terminy z tego co pamietam...
TERMINY DLA GRUP ZAOCZNYCH:
Warsztaty negocjacyjne
grupa I [fioletowi ]
Terminy zajęć:
- spotkanie I - 20 czerwca 2009 r.
spotkanie II - 21 czerwca 2009 r.
spotkanie III - 27 czerwca 2009 r.
spotkanie IV + egzamin - 28 czerwca 2009 r.
Warsztaty negocjacyjne
grupa II [brązowi ]
Terminy zajęć:
- spotkanie I - 20 czerwca 2009 r.
spotkanie II - 21 czerwca 2009 r.
spotkanie III - 04 lipca 2009 r.
spotkanie IV + egzamin - 05 lipca 2009 r.
-
- Ekspert
TU SĄsami_gemmini pisze:tez sie pytamJwSwietocho_1 pisze:Czy są już wyniki testu z reklamy zewnętrznej (Gałązka)? Oczywiście chodzi mi o grupy zaoczne. Test był w sobotę.
[DZIENNIAKI!] Wyniki testu z reklamy zewnętrznej
znajdziecie tutaj:
http://www.szkolareklamy.pl/ftopicp-138238.html#138238
[ZAOCZNIAKI!] - Wyniki testu z reklamy zewnętrznej
znajdziecie tutaj:
http://www.szkolareklamy.pl/ftopicp-138241.html#138241
-
- Ekspert
[projektowanie opakowań]
Na jaką ciężką chorobę mamy latać i kupować jakąś piankę, po to by przykleić projekcik? Dlaczego nie można po prostu przynieść druku, płytki. Jak mi P. Piwocki zwróci pieniądze za tę "piankę", to nie ma problemu. Może tak się robi w agencjach, ale w agencji nie jestem i mi żal wyrzucić ok. 25 zł. w błoto - bo tak trzeba i już. Wnerwiające to.
Na jaką ciężką chorobę mamy latać i kupować jakąś piankę, po to by przykleić projekcik? Dlaczego nie można po prostu przynieść druku, płytki. Jak mi P. Piwocki zwróci pieniądze za tę "piankę", to nie ma problemu. Może tak się robi w agencjach, ale w agencji nie jestem i mi żal wyrzucić ok. 25 zł. w błoto - bo tak trzeba i już. Wnerwiające to.
-
- Nowy(a)