Zajęcia - Przygotowanie materiałów graficznych do druku

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

Czy jesteś za wprowadzeniem przedmiotu "Przygotowanie materiałów do druku"?

Tak
45
94%
Nie
3
6%

Liczba głosów: 48

Brux
Nowy(a)

Post autor: Brux » 25 sty (śr) 2012, 11:43:02

@Adij: Tyle, że nie każdy chodzi na zajęcia z InDesign...

alika0
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: alika0 » 25 sty (śr) 2012, 11:44:35

@ Adij
To zależy, u kogo ma się zajęcia z InDesign....

Ja jestem jak najbardziej ZA!

Matka_Teresa
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Matka_Teresa » 25 sty (śr) 2012, 11:47:00

Adij pisze:Wszystkiego na temat druku i przygotowania materiałów dowiadujecie się na zajęciach z indesign. Nowe i osobne są bezsensu.
Na zajęciach z indizajna uczymy się indizajna. Owszem, służy on do przygotowywania materiałów do druku, ale to mniej więcej tak jakbyś napisał, że po co zajęcia z rysunku, skoro już są zajęcia z Photoshopa, tam też można rysować.

Wiem co mówię, bo:
1. Chodzę na indizajna
2. Mam spore pojęcie o druku i przygotowywaniu do niego materiałów.

Anouk
Nowy(a)

Post autor: Anouk » 25 sty (śr) 2012, 11:48:31

a tematu nie ogarnia przypadkiem pani Gizka?

Matka_Teresa
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Matka_Teresa » 25 sty (śr) 2012, 11:53:49

Nie wiem, do Giżki chodzę tylko na Kompozycję Brył i Płaszczyzn.

nielo
Nowy(a)

Post autor: nielo » 25 sty (śr) 2012, 11:58:59

Ja na pewno też bym skorzystał, korzystam z tego na co dzień w pracy, ale dodatkowa konkretna wiedza nigdy nie jest zła.

Parkos
Nowy(a)

Post autor: Parkos » 25 sty (śr) 2012, 12:03:47

Z tego co pamiętam, to Cezary na zajęciach z In design, pokazuję kilka spraw związanych z przygotowaniem do druku.

Uważam, że takie zajęcia powinny się znaleźć w planie zajęć.

Nikodme
Nowy(a)

Post autor: Nikodme » 25 sty (śr) 2012, 12:26:39

Jestem za.

spn
Nowy(a)

Post autor: spn » 25 sty (śr) 2012, 13:33:37

ja rowniez za :)

_Eko
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: _Eko » 25 sty (śr) 2012, 16:35:42

Ja też jestem za. Fakt ,że na poligrafii i InDesignie u Cezarego było na ten temat co nie co powiedziane ale było to dosłownie muśnięcie tematu.

Taki przedmiot by się przydał, bo jak ktoś wcześniej powiedział temat przygotowywania materiałów do druku jest niczym rzeka. Nie chodzi o to, że byśmy mieli nauczyć się wszystkiego , bo to i tak przyjdzie z doświadczeniem, ale żeby wiedzieć jakich błędów nie popełniać na samym początku czyli kolokwialnie, zminimalizować ryzyko dania dupy.

Też jakąś wiedzę posiadam na ten temat ale wiem, że jeszcze dużo nie wiem ;)

feliksm
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: feliksm » 25 sty (śr) 2012, 21:18:38

Więc tak..

Byłem dziś na szkoleniach w firmie, która się tym zajmuje profesjonalnie i zapytałem o możliwość przeprowadzenia takich szkoleń. Firma jest chętna i również bardzo elastyczna. Możemy się z nią umówić na szkolenia zarówno w tygodniu/na weekendy/ jednorazowe/kilka spotkań.
cytuję maila:

Szanowny Panie Michale,

nawiązując do Pana zainteresowania przesyłam materiały informacyjne dotyczące szkolenia z zakresu Technik DTP.

Jest to program realizowany w naszej Akademii w formie szkoleń otwartych. Dla Państwa jesteśmy w stanie ten program zmodyfikować i dostosować do Państwa potrzeb.

W wypadku jakichkolwiek pytań proszę o kontakt telefoniczny.

w mailu są dane kontaktowe i dokument pdf, którego nie wiem jak wrzucić na forum i jeszcze nie zdążyłem przeczytać. Ale ceny nie są niskie ;) Danych nie wrzucam ponieważ na razie nie robię im reklamy. Jeśli jest ktoś chętny na PDFa to proszę bardzo - mogę przesłać;)

Kolejna sprawa, że rozmawiałem z Cezarym dziś i mówił, że on będzie się starał taki pomysł wprowadzić na nasze zajęcia (może jako dodatkowe) więc trzeba by porozmawiać teraz z kimś z zarządu itp. Podobno elementy takich informacji są na zajęciach informatycznych ale moim zdaniem to za mało skoro firma szkoleniowa przeznacza na to 5 dni. Mówili mi też, że możemy zweryfikować ich zakres materiału i dostosować do naszych potrzeb pomijając np. naukę obsługi programów. Sam Cezary przyznał, że grafik bez takiej wiedzy jest mniej wart :)

Czy szkoła zechce coś takiego wprowadzić w ramach zajęć z jednym z naszych wykładowców czy może ściągniemy jakąś firmę... nie wiem. Może nic nie wypali ale myślę, że warto to omówić przy piwie po sesji poprawkowej;) Co wy na to ?

Anouk
Nowy(a)

Post autor: Anouk » 26 sty (czw) 2012, 00:30:43

mamy juz ponad 30 osob chetnych, czyli 3x wiecej niz trzeba do uruchomienia kursu w naszej szkole, o lie sie orientuje. trzeba spytac Slawka, czy sie da -- ALBO masowo wpisac w kolejne ankiety sluchacza ta propozycje heheheh :)

Oaza
Nowy(a)

Post autor: Oaza » 30 sty (pn) 2012, 10:01:01

Jestem jak najbardziej za. Spojrzałam jednak na plan zajęć, na drugim roku jest przedmiot "Poligrafia/DTP" czy przypadkiem na nim nie uczą przygotowywać plików do druku??? Pozdrawiam :)

maland
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: maland » 30 sty (pn) 2012, 23:48:14

ja glosuje za. szkoda ze jak bylem w szkole to nikt nie ruszyl takiego tematu. moze jak zajecia rusza to bym poszedl jako ITN :)
Tylko trzeba by kogos sensownego do prowadzenia wziac, zeby zajecia nie poszly na marne jak to tu czasem bywa.
Kto wspominal o poligrafii, tam raczej dowiesz sie o technikach druku, maszynach i materialach. Nie wiem jak teraz jak sa cwiczenia, ale wczesniej o samym przygotowaniu grafiki w jakims konkretnym programie to raczej bylo niewiele.
Czasami Cezary lub Michal wspomna na swoich zajeciach o jakis konkretnym przypadku, ale to nie to samo co pelne zajecia.

feliksm
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: feliksm » 31 sty (wt) 2012, 07:53:19

Dobra ludziska..musimy teraz napisać podanie do najwyższego;-) i zebrać podpisy. Trochę nas jest. Proponuje zbieranie podpisów w szkole bo wszystkich na browar i tak nie zbierzemy. Trzeba teraz napisać jakiś sensowny tekst, poprzeć go tymi materiałami, które mam z firmy szkoleniowej oraz może znaleźć wsparcie u wykładowców. Po 4 lutego będę miał czas top może coś skrobnę.

ODPOWIEDZ