Małe Pytanie - kierunki i jak się trzymacie:)

Wszystko co dotyczy rekrutacji

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
FrancisBegbie
Nowy(a)

Małe Pytanie - kierunki i jak się trzymacie:)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 00:54:42

Witam,
Otoż gdzieś czytałem, ze można połączyć dwa kierunki z tej szkoły. Tj. interesuje mnie w sumie strategia reklamy, fotografia reklamowa. Nie powiem, że przydałyby sie zajecia z Grafiki. No ale cóż z tego co przypuszczam, to raczej nie da się tego wszystkiego zrobić w jednym czasie? No ale nic, pozwolę sobie zadać pytanie. Otóż interesują mnie te kierunki, od WaWy mieszkam jakieś 350-400 km z racji, iż teraz 'pisze mature' chciałbym się rozejrzeć nad czyms dalej - no ale co będzie dalej...?

Wstępne pytania:
- Można połączyć dwa/trzy "kierunki" razem aby ukończyć je po dwóch latach? wybierając naukę zaoczna (bo sam nie wiem czy koszty mnie nie przerosna przenosząc się do Wawy).
- j/w jednak w systemie dziennym
- Jak Wy się czujecie w tej szkole? daje ona sporo? chcielibyście zmienić, może ktoś napisze coś o tych trzech kierunkach (jakie ma indywidualne odczucia - wobec aktualnego rynku dostepnych szkoł itd.)

Takie poza konkursem - z racji, iż nie zdarzyło mi się zamieszać w Wawie dłużej niż dwa dni, chciałbym sie dowiedzieć jak tam naprawde z życiem. Jakas kawalerka, pokoik drogi będzie? jak to tam wygląda naprawde? znacie gdzieś może miejsca gdzie będzie można "dorwać" tanio (ile mniej wiecej) za noclegi i jak życie? Sorry, za takie w sumie dosyc głupie pytanie, ale cóż, mieszkam raczej w małej miejscowości a interesuje mnie Wawa - z racji, iż nikogo w niej nie mam a z tych "policalnych" szkół, które coś w tych kierunakch robią - nie mam lepszego wyboru tak więc - muszę sie zdecydować i wszystko zaplanować... Pomożecie? Dzięki!

Pozdrawiam,
KB

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 09 lut (czw) 2006, 01:13:43

ja jestem na SR a jak sie trzymam napisze za kilka dni po sesji bo chwilowo sie ucze :)

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 lut (czw) 2006, 01:15:34

a ja sie nie trzymam bo juz psychicznie nie wyrabiam mozg mi sie lasuje od tego zakuwania :/

FrancisBegbie
Nowy(a)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 11:17:33

To aż tak ciężko..? - przerażacie mnie panowie...

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 lut (czw) 2006, 11:25:33

Wcale nie jest ciężko, ale takie zapytanie skierowane do Słuchaczy w trakcie trwania sesji owocuje takimi odpowiedziami niestety. Tym bardziej, że odpowiedziały ci jedne z największych szkolnych kujonów! :wink: Które dbają, żeby mieć jak najwięcej dobrych ocen. Po sesji odpowiedzi będą nieco łagodniejsze... Poczekaj trochę, uzbrój się w cierpliwość.... :idea: :!:

kamil_pld
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kamil_pld » 09 lut (czw) 2006, 12:18:19

Hm, o szkole nie mozna mowic nic zlego, for real ;)
Jak to sie kierunki laczy to nie wiem, ale mozna zapisywac sie na rozne zajecia, w sumie bez ograniczen, tylko aby podolac z "rozbieznosciami" w nich.

Happy: niech sie skonczy sesja, teraz to masz racje, niektore wypowiedzi moga byc przesiakniete brakiem obiektywnego pozytywa right? ;)

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 lut (czw) 2006, 12:21:36

kamil_pld pisze:Happy:(...) teraz to masz racje, (...) right? ;)
Jak zawsze zresztą! :lol: :wink: :idea: :P

kamil_pld
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kamil_pld » 09 lut (czw) 2006, 12:30:57

Manipulacja zapachnialo przy skroceniu tego tekstu ;) Ale ok, masz racje.

FrancisBegbie
Nowy(a)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 12:45:11

No to Panie i Panowie, ja życzę powodzenia - wytrwajcie te dni. Ja poczekam, ale chciałbym podkreślić, że naprawde ważne są dla mnie odpowiedzi na te pytania. Zadaję sobie je już dłuższy czas, staram się odpowiedzieć poprzez wyszukiwanie informacji w sieci - ale na próżno. Niestety nie mogę znaleźć ich - ponieważ nie padły jeszcze chyba takie pytania...

Jeżeli możecie, to po mozolnej pracy umysłowej - zachęcam do odpowiedzi na pytania zawarte w tym wątku :)

Jeszcze raz, powodzenia i pamiętajcie o wątku, żeby Wam nie uciekło - bo ja naprawde robię wszystko, żeby się przekonać do tej SQL i z chęcią bym chciał rozpocząć dalsza edukacje własnie tutaj. Ale czy pozwolą mi na to fundusze i "odpowiedzi" na powyższe pytania ? :)

Pozdrawiam,
KB

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 lut (czw) 2006, 13:00:29

Ze swojej strony moge polecić jedynie odwiedzenie szkoły i zapisanie się na konsultacje indywidualne do opiekuna roku [jeśli jest to bardzo pilne i chodzi o nabór, który zaczyna się jeszcze w lutym] a jeśli chodzi o nabór zimowy, czyli wrześniowo-październikowy to można jeszcze chwilunię poczekać i przybyć do szkoły na tak zwane dni otwarte, kiedy to "rozwiewają się" wszystkie wątpliwości! I można bezpośrednio od prowadzących zajęcia uzyskać odpowiedzi na wszystkie istotne pytania dotyczące przebiegu nauki w szkole!

FrancisBegbie
Nowy(a)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 13:09:47

No chyba będę musiał skorzystać. Troche to problemów przysważa, ponieważ mam do Wawy ponad 350 km, jazda do każdej szkoły z osobna (bo jest kilka jeszcze) to już następny "wydany czas i pieniądz". Nie ukrywam, że ta szkoła ma najlepszy support internetowy i to mnie tym bardziej przyciąga - widać, że szkoła zna się na rzeczy.. idzie do przodu wraz z napierającym do przodu rozwojem technologicznym - podoba mi się to jak najbardziej. Tak więc myslałem, że też sporo odpowiedzi uzyskam drogą internetowa..

Pozdrawiam,

PS: Interesuje mnie raczej Wrzesień-Pazdziernik..

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 lut (czw) 2006, 13:24:31

Na zaocznych trudniej jest połączyć dwa kierunki, gdyż zajęcia obowiązkowe wszystkich specjalizacji odbywaja się w tym samym czasie w niedzielę od 8.30 do 17.00. Istnieje jednak możliwość wyboru jednej głównej specjalizacji i "dobranie" przedmiotów z innej specjalizacji podczas zajęć dodatkowych w sobotę w godzinach 8.30 - 20.30.
Na dziennych jest nieco prościej [ale jest to też ograniczone nieco specjalizacjami gdyż strategia i grafika mają zajęcia w poniedziałek a fotografia i telewizja we wtorek]. Istnieje więc możliwość połączenia np. specjalizacji grafika z fotografią. Należy też pamietać o tym, że niektóre przedmioty są obowiązkowe dla wszystkich specjalizacji, więc trzeba je zaliczać tylko z jedną grupą [w jednym dniu].
Tak ogólnie należy wybrać jedną specjalizację [główną] gdzie będzie się figurowało na liście a z innej która jest się zainteresowanym wybrać poszczególne przedmioty.

FrancisBegbie
Nowy(a)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 13:38:29

Witam ponownie,
Dziekuje Happy - taka informacja też jest bardzo pomocna. W sumie to nawet bardzo bardzo.. A mogłbym sie dowiedzieć jak jest później z "tytułem". Wybieram przygładowo SG - i dodatkowo [fotografia reklamowa] - wiec jak to pozniej się ma do "tytułu" końcowego?

Troche własnie mnie to boli, ze sie w pewnym sensie wykluczaja dwa "kierunki" - ale może to ułatwi wybór :)

Dziękuję za odpowiedzi - naprawde ekstra pod tym wględem tutaj!

Pozdrawiam,

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 09 lut (czw) 2006, 13:48:20

Tytuł jaki otrzymujesz po ukończeniu szkoły jest tytułem, który nadaje Kuratorium i jest on jeden dla wszystkich specjalizacji: technik organizacji reklamy. Do dyplomu dostajesz także [po ukończeniu szkoły i zaliczeniu na oceny pozytywne wszystkich przedmiotów objętych dwuletnim tokiem nauczania] świadectwo ukończenia szkoły policealnej wraz z wyszczególnionymi przedmiotami jakie realizowało się w szkole. Także jak będziesz realizować jedną specjalizację [którą wybierasz jako główną] a do tego dodatkowe przedmioty z innej specjalizacji to one także zostaną uwzględnione na świadectwie.
Tak naprawdę na zajęciach dodatkowych [fakultatywnych] masz bardzo szeroki wachlarz przedmiotów, które pomogą ci przyswoić wiedzę z poszczególnych specjalizacji a nie tylko z jednej.
Otrzymuje się także wewnętrzny dyplom Szkoły z wyszczególnioną specjalizacja jaką realizowało się w szkole.

FrancisBegbie
Nowy(a)

Post autor: FrancisBegbie » 09 lut (czw) 2006, 15:31:06

Dziękuję za kompleksowe odpowiedzi.

Mam w sumie jescze dwa pytania.
- Czy może ktoś z Was orientuje sie jak jest w Wawie z tanimi mieszkaniami/pokojami - z racji, iż nie jestem wymagający i szczeze mówiąc podobaja mi sie "spartańsko-studenckie" warunki. Sie wie - nie ma co tutaj porównywać do studiów itd - bo to co innego, ale zawsze na początku można się wczuc w podobną role. Może ktoś wie jak z tym sytuacja dla "uczniow" w Wawie ? - chociaz wiem, ze nie jest to strona i forum typowe dla nieruchomosci ale moze?

- Poza tym bardzo istotne pytanie - jak Wy czujecie sie po owych zajeciach, czy jest sens brac szereg dodaktowych zajec? czy lepiej skupic sie na podstawowych. Czy sporo daja Wam te zajecia(i podst. i dodatkowe?) Bardzo wazne pytanie - przynajmniej dla mnie. Jezeli ktos ma obawy, ze wolnosc słowa może zle wpłynąć na jego dalsza edukacje itd (prosze o PW) :)

Pozdrawiam i dziękuję!

ODPOWIEDZ