Szalom!
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem nowego komputera. Z racji tego, że ma służyć on do czegoś więcej niż Facebook i sporadycznie Word, to wypadałoby kupić sprzęt o odpowiednich parametrach. Szukałem trochę w necie, ale tam często wypowiadają się ludkowie, którzy nie zawsze znają się na rzeczy i gadają bzdury - ciężko z tego śmietnika czasami wyłowić coś wartościowego.
Jednak przypomniałem sobie, że uczęszczam do takiej jednej fajnej szkoły i tam jest sporo ludzi, którzy powinni się znać na tym doskonale, którzy nie na jednym sprzęcie pracowali. Wpadłem na pomysł, by założyć tutaj taki temat.
Jaki sprzęt komputerowy jest nam potrzebny?
Na co zwracać uwagę, na czym się skupiać przy wyborze sprzętu do 2D, na czym do 3D, na czym do animacji?
Czy lepiej nastawiać się na renderowanie na CPU czy na GPU? Czy lepiej aby było więcej rdzeni w procesorze, czy żeby był po prostu szybszy? A może dwa procesory?
http://www.nvidia.pl/object/quadro-3ds-max-pl.html
http://www.anandtech.com/show/4083/the- ... -tested/17
Czy opłaca się brać nVidię Quadro? Czy faktycznie odczuwalna jest poprawa komfortu pracy? A może lepiej wziąć dwie GForce?
Jeśli pomożecie odpowiedzieć chociaż na część z tych pytań będę niezmiernie wdzięczny, a takie informacje, począwszy od ogólnych założeń (które się nie zestarzeją zbyt szybko), po konkretne modele podzespołów czy całych zestawów mogą nie jednej osobie się przydać.
(Jeśli to kogoś by interesowało, czy pomogło w określeniu w co celuję, to powiem, że planuję budżet poniżej 6 tysięcy - sama skrzynia, bez ekranu i całej reszty.)
Sprzęt komputerowy dla nas
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
-
- Nowy(a)
Ogółem czy na 2D a w szczególności 3D stawiaj na procesor i tylko dlatego gdyż prawie wszystkie silniki renderujące skupiają się na renderze CPU czyli im więcej rdzeni tym szybszy render będziesz miał. Z tego co wiem karta Quadro w przypadku 3ds max i podobnych jak maya, xsi, blender pomagają jedynie podczas animacji np. cząsteczek pyłów itp. gdyż podobno przy zwykłych kartach graficznych mogą czasami wystąpić błędy podczas obliczeniach (tyle co wyczytałem na stronach ale mi samemu nic takiego się nie trafiło więc nie wiem). A tak w ogóle karta jest tylko potrzebna do viewportu (sam wiem na moim przykładzie). Miałem quadro 3450 i max 2012 podczas modelowania (w szczególności na modzie shaded albo realistic) przy 2000 poly przerywał niemiłosiernie. Natomiast gdy zmieniłem go na zwykłą karte graficzną gf gtx280 wszystko śmiga aż miło. Drugą sprawą jest kasa za jaką chcesz kupić dobrego quadro to min. 3000-4000zł ponieważ niższe modele z tego co czytałem to nie za specjalne są gdyż można kupić zwykłe karty graficzne za 3-4 razy mniejsze pieniądze i będziesz miał ten sam efekt.
No i 2 ostatnie argumenty za kupnem zwykłej karty to:
-kompatybilność karty z innymi programami(u mnie często gęsto wariował zbrush bądź topogun) ponieważ karty gf quadro jak i ati fire jakoś działają na innej zasadzie i obliczają to wszystko w inny sposób
-sam na początku przeglądając fora i czytając je, większość ludków którzy pracują w 3d w jakiś studiach to pisała że mają 2 zwykłe karty (SLI bądź CROSSFIRE) z wyższej pułki np. gf gtx 480 itp. i wszystko im fajnie śmiga
I to było by na tyle według mojej subiektywnej oceny oraz odczuć wyczytanych na forach.A i zapomniałem dodać że przed quadro miałem gf 8800 i max 2010 chodził mi o niebo lepiej.
No i 2 ostatnie argumenty za kupnem zwykłej karty to:
-kompatybilność karty z innymi programami(u mnie często gęsto wariował zbrush bądź topogun) ponieważ karty gf quadro jak i ati fire jakoś działają na innej zasadzie i obliczają to wszystko w inny sposób
-sam na początku przeglądając fora i czytając je, większość ludków którzy pracują w 3d w jakiś studiach to pisała że mają 2 zwykłe karty (SLI bądź CROSSFIRE) z wyższej pułki np. gf gtx 480 itp. i wszystko im fajnie śmiga
I to było by na tyle według mojej subiektywnej oceny oraz odczuć wyczytanych na forach.A i zapomniałem dodać że przed quadro miałem gf 8800 i max 2010 chodził mi o niebo lepiej.
-
- Początkujący(a)
-
- Nowy(a)
No to więc ja dodam swoje 3 grosze.
Jak ustaliliście na początku cel jest ważny.
Gdybym kupował teraz kompa dla siebie to przede wszystkim oprócz tego co napisaliście kupiłbym dysk SSD + jakieś 2 "zwykłe" i postawił na raid0(macierz). w euro można na raty kupić w akceptowalnej cenie, jeśli gotóweczka to taniej na allegro wiadomo - za 360zł można mieć 60GB sata3.
Poniżej 6tyś jest np. 1tyś:) Nie wiem ile dokładnie chcesz wydać, ale pamietaj też o zasilaczu - poniżej 350zł bym nie schodził.
Ja mam swój zasilacz od ponad 5 lat i do dziś jest zajebisty.
Na płytę zwracam uwagę w mniejszym stopniu. Wiem, wiem to mega ważny element, ale który nie jest z tych co wymieniliśmy?
Jak ustaliliście na początku cel jest ważny.
Gdybym kupował teraz kompa dla siebie to przede wszystkim oprócz tego co napisaliście kupiłbym dysk SSD + jakieś 2 "zwykłe" i postawił na raid0(macierz). w euro można na raty kupić w akceptowalnej cenie, jeśli gotóweczka to taniej na allegro wiadomo - za 360zł można mieć 60GB sata3.
Poniżej 6tyś jest np. 1tyś:) Nie wiem ile dokładnie chcesz wydać, ale pamietaj też o zasilaczu - poniżej 350zł bym nie schodził.
Ja mam swój zasilacz od ponad 5 lat i do dziś jest zajebisty.
Na płytę zwracam uwagę w mniejszym stopniu. Wiem, wiem to mega ważny element, ale który nie jest z tych co wymieniliśmy?