"Pytajnik" ARCHIWUM

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

Zablokowany
ds
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: ds » 02 mar (ndz) 2008, 07:11:54

Taką myśl przedstawił Paziu w innym topicu. Prosiłbym o jej rozwinięcie :) - w sensie: Hmm...Tak? Dlaczego? Poważnie? :)

"ta konkretna szkoła trwa dwa lata (nauka w jednej ze specjalizacji - część osób po ukończeniu WSR, otrzymaniu tytułu technika organizacji reklamy, oraz dyplomu ukończenia WSR decyduje się "douczyć" na trzecim roku podczas Indywidualnego Trybu Nauczania, który de facto można również wybrać zamiast dwuletniego toku)
- jest to policealne studium, co znaczy że nawet jeśli nie zdasz matury, ale ukończysz liceum - możesz do nas się zapisać ... "

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 02 mar (ndz) 2008, 11:07:43

Ale o co Ci konkretnie chodzi? :roll:

Smierc*
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Smierc* » 02 mar (ndz) 2008, 13:40:16

mam pytanie do osób wiedzących,
co było już na zajęciach z warsztatu rysunkowego w piatek i co nalezy miec na nastepne zajęcia.

stokrotka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: stokrotka » 02 mar (ndz) 2008, 16:08:27

Dzienne czy zaoczne?

Jeśli dzienne, to ćwiczyliśmy rysunek konstrukcyjny, praca domowa - 10 prac z konstrukcji, format najlepiej a3, chyba że wolisz większy... :P
Po jednym przedmiocie na kartkę i tyle.

A na następnych zajęciach będzie światłocień, trzeba wziąć:
węgiel, gumkę,
bądź tusz, pędzle i pojemnik na wodę,
ewentualnie czym tam chcesz robić ten światłocień ;)
Ale raczej nie ołówek, bo Kuba ołówka raczej nie lubi ;)
No i papier - min. 3 arkusze w formacie a3-a0, do wyboru.

Jeśli jesteś z zaocznych, to nie bardzo wiem, niestety, ale pewnie podobnie, bo zdaje się, że tematy są te same :)

kajsa
Bywalec
Bywalec

Post autor: kajsa » 02 mar (ndz) 2008, 20:29:35

tak, na zaocznych było to samo ...

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 03 mar (pn) 2008, 14:29:00

pytanie: jakie zajęcia ma jutro TVII?

ostatnio mieliśmy realizację obrazu z Zięciną i psychologię reklamy z Agnieszką Mulak ... ale mimo że sławek mówił że to plan wyjątkowy (na oficjalnym planie wpisani są jako zamienni co 2 tygodnie) ... to oboje zdali się być przeświadczeni o tym że następne zajęcia są za dwa tygodnie od wtedy ...

maczetka
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: maczetka » 03 mar (pn) 2008, 16:20:19

happciu :) odpowiedz mi prosze bo z przyczyn niezaleznych ode mnie a jedynie mojego babskiego organizmu nie mogłam sie pojawic w szkole w sobote, w zwiazku z tym nie zapisałam sie na zadne zajecia. chciałabym isc na PS i Ilustratora, ale obawiam sie czy zechca mnie zapisac na nast zjezdzie. Czy jezeli bede przychodzic ze swoim kompem (o ile nie bedzie juz miejsc) gdzie mam te programy to pójda mi na ręke? boje sie ze nie ale mam taka cichuteńką nadzieje....

myimmortal
Bywalec
Bywalec

Post autor: myimmortal » 03 mar (pn) 2008, 16:27:19

jesli przychodzisz z wlasnym lapem, to nawet jesli nie bedzie juz miejsc na liscie, mozesz sie spokojnie zapisac na liste - przynajmniej na dziennych nie ma z tym zadnego problemu :)

maczetka
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: maczetka » 03 mar (pn) 2008, 16:31:52

tez tak pomyslałam ale wolałam jeszcze zapytać :))

kajsa
Bywalec
Bywalec

Post autor: kajsa » 03 mar (pn) 2008, 16:51:12

czy jako zaoczniak mogę przychodzić na jakieś zajęcia dzienniaków jako wolny słuchacz :?:

:D

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 03 mar (pn) 2008, 17:32:29

maczetka: Ze swoim kompem możesz robić wszystko maczetko jeśli tylko tych innych ze swoimi kompami nie będzie tyle, że się okaże że podłogi już zabrakło... :roll: Ale zadzwoń popołudniem do Ewy może będzie mogła Cię tam gdzieś dopisać...
kasja: Jako wolny słuchacz sądzę, że nie powinno być problemu, ale dla formalności zdobądź zgodę Prezesa. Zależy też ile tych zajęć. Spytaj się władz szkoły.
Paziu: nie dostałam jeszcze od SW terminarza zajęć co dwa tygodnie.

maczetka
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: maczetka » 03 mar (pn) 2008, 17:49:32

hehe spoko, najwyzej na korytarzu sie zaloguje

zoja
Nowy(a)

Post autor: zoja » 03 mar (pn) 2008, 20:55:21

czesc,
ma kilka pytan:)
dosc pozno zdecydowalam ze chce sie zapisac do Szkoly Reklamy, bo dopiero teraz. Bardzo Was prosze o info na temat jak wyglada u Was nauka, chce zapisac sie na foto, jednak jak na razie nie mam zielonego pojecia fotografowaniu, mam tylko jakas cyfrowekcze i czasami pstrykam nia zdjecia. jaki sprzet bedzie mi potrzebny? za wszelkie info wielkie dzieki
pzdr:)

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 03 mar (pn) 2008, 22:33:02

nie jestem z foto ... ale myślę że mogę się m/w wypowiedzieć w tej sprawie ...

jak wygląda nauka u nas w szkole?
4 semestry - a na końcu egzamin oficjalny z ministerstwa ... potocznie zwany "OKE" dający tytuł technika organizacji reklamy (niezależnie od specjalizacji)

każda specjalizacja ma 1 dzień zajęć obowiązkowych (pon dla specjalizacji strategia reklamy i studio grafiki, wt dla foto i tv) - około 5 x 1,5 godz zajęć
dodatkowo każdy uczeń w szkole zobowiązany jest do uczenia się języka angielskiego w jednym z 8miu poziomów (w zależności od stopnia zaawansowania) wybiera w każdym nieparzystym semestrze conajmniej 2 przedmioty dodatkowe, conajmniej 2 przedmioty informatyczne - a w parzystym 2 dodatkowe i 1 informatyczny ...

nauka jest ... hmm ... luzacka :) ... tzn tyle pracy ile włożysz - tyle doświadczenia z niej wyniesiesz ... szkoła mocno się stara o "praktyczność" zajęć, tzn. o nauczenie ludzi konkretnych umiejętności popartych wiedzą ...
atmosfera panująca w szkole jest jej zdecydowaną zaletą ... kontakt uczniów z kadrą nie kończy się równo z dzwonkiem (którego zresztą u nas nie ma :P) ... a nasze z nimi stosunki bywają luźne - co nie przeszkadza jednak w efektywnym czerpaniu wiedzy :P

co do sprzętu - ważniejsze są oczywiście umiejętności i przemyślenie tego co robisz, niż tego czym to robisz. jeśli wciągnęłabyś się w branżę fotograficzną na tyle, że chciałabyś zainwestować w lepszy sprzęt - część z naszych uczniów trzyma rękę na rynkowym pulsie służąc Ci swą wiedzą i radą ...

jeśli masz więcej pytań - zapraszam do szkoły. porozmawiasz z uczniami różnych specjalizacji, dowiesz się co i jak i bezpośrednio zasięgniesz opinii u kogoś mniej reklamującego tą szkołę niż ja :P

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 03 mar (pn) 2008, 22:53:37

powracając do pytania Seizego - mam lepsze (nie wiem czy ktokolwiek pamięta taki przypadek, jeśli tak - proszę o podzielenie się info :P)

czy ... jeśli gdzieś w europie powstaje film niemy ... ale powiedzmy że wszelkie napisy (nie subtitles) które w nim występują są w języku innym niż angielski ... pełnometrażowy ... aktorski - nie-animowany ...

czy będzie nominowany w kategorii "foreign language film" czy "best picture" ? ;p

Zablokowany