2008/2009
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
To jeszcze ja zadam pytanko
Jak to właściwie jest z tym trybem indywidualnym?
Chciałabym zapisać się do was na fotografię od września
(tak w ramach rozwijania swoich zainteresowań:P)
ale jednocześnie pracuję i studiuję zaocznie w ism uw,
więc zastanawiam się, czy możliwe byłoby skoordynowanie
grafików w taki sposób, żeby zajęcia w wsr nie kolidowały
ze zjazdami na uw?
i od razu przyłączam się do pytania Marcina odnośnie własnego
sprzętu (jakkolwiek to brzmi ) akurat jestem na etapie
kupowania nowego, więc byłabym wdzięczna za jakieś
wskazówki
z góry dziękuję za ewentualną pomoc
ze zjazdami na uw?
wskazówki
-
- Nowy(a)
Witam
Jestem zdecydowana aby zapisać się na spec. realizacja telewizyjna i filmowa. Chciałabym uczyć się w trybie dziennym ale prawdopodobnie niewielka część zajęć będzie kolidować mi z zajęciami z edukacji medialnej na wydz. Pedagogicznym UW (tez tryb dzienny). Czy byłaby mozliwosc takiego ulozenia planu aby czesc zajec ktore koliduja zrobic w 2. roku nauki lub razem z grupami zaocznymi?
Jak w praktyce wyglada indywidualny tok nauki? Czy wpis na dyplomie ukonczenia rozni sie czyms od trybu dziennego?
Czy jest mozliwosc aby ktos dobrze poinformowany udzielil mi konsultacji w najblizszym czasie? Rekrutacja jest od poniedzialku a wyczytalam ze najblizsze dni otwarte dopiero pod koniec maja.
Pozdrawiam, z gory dzieki za odp.
Jestem zdecydowana aby zapisać się na spec. realizacja telewizyjna i filmowa. Chciałabym uczyć się w trybie dziennym ale prawdopodobnie niewielka część zajęć będzie kolidować mi z zajęciami z edukacji medialnej na wydz. Pedagogicznym UW (tez tryb dzienny). Czy byłaby mozliwosc takiego ulozenia planu aby czesc zajec ktore koliduja zrobic w 2. roku nauki lub razem z grupami zaocznymi?
Jak w praktyce wyglada indywidualny tok nauki? Czy wpis na dyplomie ukonczenia rozni sie czyms od trybu dziennego?
Czy jest mozliwosc aby ktos dobrze poinformowany udzielil mi konsultacji w najblizszym czasie? Rekrutacja jest od poniedzialku a wyczytalam ze najblizsze dni otwarte dopiero pod koniec maja.
-
- Ekspert
dżem dobryMarcinW pisze: 1) czy jak się zapisze do was pod koniec czerwca to jest jakas możliwośc że będą wolne miejsca ( czy raczej powinienem się zapisać dużo wcześniej)
2) czy jak chce isc na fotografie to musze miec własny sprzęt?? a jak tak to jaki (doradźcie)
3) I jak to wygląda rekrutacja poprostu przychodze płace i mówie gdzie chce iść ? znaczy np. dzienne w październiku (sorki pewno już ktoś zadawał takie pytanie ale nie mogłem znaleźc odpowiedzi)
Z góry przepraszam za te uciążliwe pytania
odpowieadając:
1) miejsca naogół (ale nie jest to reguła) kończą się nam w połowie sierpnia, ale nigdy nie wiadomo kiedy i na którą specjalizację skończą się pierwsze (decyduje kolejność zgłoszeń). Generalnie obowiązuje zasada - kto pierwszy ten lepszy, ale myślę że pod koniec czerwca będziemy mieli jeszcze jakieś miejsce na specjalizację fotograficzną
2) zdecydownanie wskazym jest abyś posiadał własny sprzęt. Oczywiscie na zajęciach będziesz mógł korzystać ze sprzętu, którym dysponuje szkoła jednak (jak to mi kiedyś Ktoś powiedział) "prawdziwy fotograf zawsze ma przy sobie aparat, bo nigdy nie wiadomo czy właśnie w tej chwili nie zrobię zdjęcia swojego życia". Co do tego jaki sprzęt powinieneś mieć - najlepiej zapytać wykładowcy na spotkaniu specjaliacyjnym (zaraz na początku roku szkolnego).
3) trochę to uprościłeś, ale mniej więcej tak to wygląda Przychodzisz do nas do sekretariatu, przynosisz ze sobą wymagane dokumenty (CV, LM, 4 zdjęcia, świadectwo ukończenia (przynajmniej) szkoły średniej, zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do nauki (wystarczy od 'zwykłego' lekarza internisty oraz dowód wpłaty wpisowego (można pobrać od nas 'kwit' i pójść z nim na pocztę. Potem czeka Cię krótka rozmowa z pracownikiem sekretariatu (na temat planu zajęć, zainteresowań etc.) i 'już jesteś nasz'
4) Co do uciązliwości pytań - to wcale nie były takie starszne
niestety. Otrzymujesz legitymację uczniowską (która uprawnia Cię do zniżek na PKP i ZTM jednak tylko do 21 roku życia (ZTM) lub do 24 roku życia (PKP).MarcinW pisze:A i jeszcze jedno takie pytanko co ostatnio mnie dreczy czy uczniowie tej szkoły dostają np. zniżki studenckie ??
-
- Ekspert
Indywidualny tryb nauki (ITN), przeznaczony jest dla osób, które z jakiś ważnych powodów nie mogą realizować "normalnego" trybu nauki. Polega to na tym, że wybierasz z zaproponowanego przez szkołe planu zajęć tylko te zajęcia, na które chcesz chodzić. Po każdym semestrze możesz otrzymać (na papierze firmowym) zaświadczenie, że uczęszczałaś na w/w zajęcia w takim i takim wymiarze godzin.Leila pisze:To jeszcze ja zadam pytanko
ze zjazdami na uw?
wskazówki
Ostatnio zmieniony 04 maja (ndz) 2008, 01:50:56 przez pesca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ekspert
Odpowiedź na te pytania to wyzwaniekarpik pisze:Witam
W trybie dziennym, dla specjalizacji Realizacja Telewizyjna i filmowa, zawsze:
- poniedziałek jest dniem wolnym,
- we wtorki zawsze masz zajęcia obowiązkowe (naogół od 8:30 do 17:00)
pozostałe dni tygodnia układasz sobie wg własnych upodobań (i to Ty w dużej mierze decydujesz czy coś będzie kolidowało z Twoimi zajęciami czy nie), oczywiście musisz wybrać z planu minimum 5 przedmiotów w I semestrze i minimum 4 w drugim (teoretycznie rzecz ujmując możesz wybrać te przedmioty w jednym dniu, więc możesz być w szkole np. tylko we wtorki i np w czwartki).
Na zmianę realizacji przedmiotów (np. nie na pierwszym tylko na drugim roku) lub możliwość realizacji przedmiotów w grupach zaocznych musi wyrazić zgodę Dyrektor szkoły i z nim trzeba ustalać "alternatywny" program nauki.
Co do Indywidualnego trybu nauki (ITN) wypowiedziałam się w poście powyżej, co do wpisu na dyplomie to niczym się on nie różni, warunek jest jednak taki, że trzeba zrealiować pełen tryb nauki (a nie tylko wybrane przedmioty), no i oczywiście musi być zgoda Dyrektora szkoły
-
- Nowy(a)
Dziękuję za wyczerpujące info
Czy jest mozliwosc umowienia sie na konsultacje w tym tyg z kims zywym i bardzo 'władczym'?
Jak to się odbywa? Pisze podanie? Ustalam sobie wszystko w sekretariacie podczas układania planu i ktoś kompetentny udaje się z ta sprawa do dyrektora czy jeszcze jakos inaczej?pesca pisze: Na zmianę realizacji przedmiotów (np. nie na pierwszym tylko na drugim roku) lub możliwość realizacji przedmiotów w grupach zaocznych musi wyrazić zgodę Dyrektor szkoły i z nim trzeba ustalać "alternatywny" program nauki.
Czy jest mozliwosc umowienia sie na konsultacje w tym tyg z kims zywym i bardzo 'władczym'?
-
- Ekspert
Musisz udać się na rozmowę z Dyrektorem szkoły, Panią Ewą Grużewską - Kwiecień (w szkole jest we wtorki, środy i piątki w godzinach 15:00 - 18:00) dobrze jest zadzwonić wcześniej (tego samego dnia) do sekretariatu i upewnić się czy p. Ewa będzie (czasem musi odwiedzać Kuratorium lub załatwiać jakieś sprawy na mieście i nie ma jej w szkole). Nie pieszesz żadnego podania, jeżeli takowe będzie potrzebne to otrzymasz taką informację od p. Dyrektor i napiszesz je na miejscu
Sądzę, że jest możliwość spotkania z kimś "żywym i bardzo władczym" przed dniami otwarymi - w tej sprawie najlepiej zadzwonić w poniedziałek do szkoły w godzinach popołudniowych
Pozdrawiam
Sądzę, że jest możliwość spotkania z kimś "żywym i bardzo władczym" przed dniami otwarymi - w tej sprawie najlepiej zadzwonić w poniedziałek do szkoły w godzinach popołudniowych
Pozdrawiam
-
- Wyrocznia WSR
No to może być problem, bo niektóre zajęcia [te z puli zajęć obowiązkowych, które dana specjalizacja musi zrealizować] nie występują co rok tylko co dwa lata. No i też nie zawsze jest tak, że dzienne i zaoczne się pokrywają. Może zdarzyć się tak, że to czego nie zrealizowałaś już było w trybie zaocznym zrealizowane. Koniecznie musisz się skonsultować przed zapisem z Panią Dyrektor.karpik pisze:Czy byłaby mozliwosc takiego ulozenia planu aby czesc zajec ktore koliduja zrobic w 2. roku nauki lub razem z grupami zaocznymi?