Szok w reklamie

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
Ag.Gniotek
Nowy(a)

Szok w reklamie

Post autor: Ag.Gniotek » 16 lip (czw) 2009, 11:18:04

Wasz Wykładowca i Dyrektor Warszawskiej Szkoły Reklamy Sławomir Wojtkowski w tekście 'Krwawiące dzieci, seks z tarantulą jak się sprzedać' analizującym chwyty reklamowe, który ukazał się 14 lipca 2009 r. na portalu Wirtualna Polska, obszernie analizuje zagadnienia szoku w reklamie. Szczególnie ciekawe są jego wypowiedzi na temat kampanii społecznych. Polecamy lekturę całego materiału.
Znajdziecie go pod linkiem:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... caid=1864a

Annka
Bywalec
Bywalec

Post autor: Annka » 16 lip (czw) 2009, 15:43:45

hehe... najbardziej podobał mi się komentarz na forum wp:
"ten Wojtkowski tp chyba chory człowiek,jemu pieniądze cały świat przysłaniają"...
:lol:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Wujek Sknerus WSR

Post autor: s_wojtkowski » 17 lip (pt) 2009, 11:42:43

Annka pisze:hehe... najbardziej podobał mi się komentarz na forum wp:
"ten Wojtkowski tp chyba chory człowiek,jemu pieniądze cały świat przysłaniają"...
:lol:
Czytałem. 8O To straszne (że tak łatwo mnie rozszyfrowano)! 8) Na szczęście ktoś tam już stanął w mojej obronie... :D

Ag.Gniotek
Nowy(a)

Seksualne podboje Adolfa H.

Post autor: Ag.Gniotek » 14 wrz (pn) 2009, 12:00:48

Wirtualna Polska kontynuuje cykl tekstów poświęconych reklamie. Tym razem uwagę redaktorów portalu zwróciła emitowana w telewizji niemieckiej kontrowersyjna reklama społeczna przedstawiająca Adolfa Hitlera uprawiającego seks bez zabezpieczenia. Film ma być elementem kampanii na rzecz zwiększania świadomości zagrożenia AIDS i wirusem HIV, ale potępiają go nawet największe organizacje charytatywne.
Jak pomysł tej kampanii komentuje wykładowca Warszawskiej Szkoły Reklamy Sławek Wojtkowski przeczytać możemy w tym samym artykule. Ekspert ocenia skuteczność reklamy pod wieloma względami, a także jej estetykę. Zastanawia się też nad tym, czy i kiedy, tego typu reklamy będą produkowane i emitowane w Polsce.
Więcej na:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... caid=18beb

Vojta
Nowy(a)

Post autor: Vojta » 23 wrz (śr) 2009, 23:07:22

Zasadniczo chyba się nieco nie zgadzam ze zdaniem naszego Cicerone. Zasadniczo szok w reklamie jest wykorzystywany od dawna i nie jest niczym nowym. W przytoczonym przykładzie pięknej niewiasty to chyba chodzi w dużym stopniu:
a) o przekaz za którymś razem - np. majtki na tej niewieście po czwartym - jakże chętnym przez samców - obejrzeniu spotu zaczynają przyciągać również markę - "Majtki Z Rzeszowa" taki Pan sobie myśli: a jakbym kupił je swojej starej, to może też by przypominała tę ślicznotkę?
b) Panie sobie myślą: no jak takie super babki noszą te majtasy, to może i ja bym sobie kupiła, taki lansik będzie i na pewno się spodoba staremu - on kupuje jej na urodziny, ona sobie kupuje na rocznicę poznania swego wybranka serca i '"Majtki Z Rzeszowa" zyskują 2 potencjalnie zadowolonych klientów.
Znaczy tak myślę, może jak zacznę naukę, to mnie nauczyciele szkolni naprostują, że tak to nie działa, ale na zdrowy rozum: to ma sens.
Ponadto ja bym tu zwrócił uwagę na inny aspekt reklamy: to nie heteroseksualiści, a homoseksualiści są najwyższą grupą zagrożenia. Teraz pytanie powstaje: dlaczego np. Stalin nie zabawia się z mężczyzną (czemu nie Fuhrerem...)? Czy chodzi o to, że homoseksualiści mają się wykończyć na AIDS, czy może chodzi o fałszywą poprawność polityczną? Bo skoro jest to największe statystycznie (vide: http://www.piotrskarga.pl/ps,1936,2,0,1 ... macje.html )zagrożenie, to czemu?!?

ODPOWIEDZ