Jaki komputer pod grafike???
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Początkujący(a)
Jaki komputer pod grafike???
Witam.
Nie jestem znawcą sprzętu więc przed zakupem wole się upewnić.
W grę wchodzi tylko PC. Komputer ma bardzo szybko pracować z grafiką 2D i pociągnąć 3D. Bajery mnie nie interesują. Części fajne do podkręcenia też nie, bo i tak nie umiem ich podkręcać.
Kwota przeznaczona to 3500 zł. Cena bez monitora i dysku twardego.
Moje dotychczasowe wypociny
Płyta główna: Asus P7H55 - evo
Procesor: Intel i7 920 2.66GHz
Chłodzenie: nie mam pojęcia
Grafika: Radeon 4850 512mb 256bit
Ram: Transcend aXeRam DDR3 2GB 1800mhz x 3 kostki (po jakimś czasie 4)
Dysk mam
Do tego jeszcze obudowa nagrywarka itd, itp. (mało istotne po najtańszej linii oporu)
Proszę o pomoc. Interesują mnie również tanie dobre sklepy na terenie warszawy
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc
Nie jestem znawcą sprzętu więc przed zakupem wole się upewnić.
W grę wchodzi tylko PC. Komputer ma bardzo szybko pracować z grafiką 2D i pociągnąć 3D. Bajery mnie nie interesują. Części fajne do podkręcenia też nie, bo i tak nie umiem ich podkręcać.
Kwota przeznaczona to 3500 zł. Cena bez monitora i dysku twardego.
Moje dotychczasowe wypociny
Płyta główna: Asus P7H55 - evo
Procesor: Intel i7 920 2.66GHz
Chłodzenie: nie mam pojęcia
Grafika: Radeon 4850 512mb 256bit
Ram: Transcend aXeRam DDR3 2GB 1800mhz x 3 kostki (po jakimś czasie 4)
Dysk mam
Do tego jeszcze obudowa nagrywarka itd, itp. (mało istotne po najtańszej linii oporu)
Proszę o pomoc. Interesują mnie również tanie dobre sklepy na terenie warszawy
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc
-
- Nowy(a)
Podpowiem ci tylko, że jeżeli myślisz o starym poczciwym Windows XP to obsłuży ci maksymalnie 4GB pamięci RAM.
Piszesz też, że obudowa po najtańszej linii oporu. Zwróć tylko uwagę żeby była odpowiedniej wielkości - składałem ostatnio znajomemu kompa, który tak zamówił sprzęt, że karta graficzne (2 wiatraki) się nie zmieściła (musieliśmy kieszenie od dysków ciąć). No i zasilacz kup jakiś markowy a nie jakiś najtańszy syf bo będziesz żałować.
Piszesz też, że obudowa po najtańszej linii oporu. Zwróć tylko uwagę żeby była odpowiedniej wielkości - składałem ostatnio znajomemu kompa, który tak zamówił sprzęt, że karta graficzne (2 wiatraki) się nie zmieściła (musieliśmy kieszenie od dysków ciąć). No i zasilacz kup jakiś markowy a nie jakiś najtańszy syf bo będziesz żałować.
-
- Początkujący(a)
Po zmianach wygląda to tak:
Procek: Intel Core i7 920 2,66 GHz
wentylator: Scythe Ninja 2 Rev. B
płyta główna: Gigabyte GA-EX58-UD3R
karta graf: Radeon 4850 Asus 1GB 2xDVI (PCI-E) Glaciator Fan
ram: Kingston HyperX DDR3 3x 2GB 2000 MHz Intel XMP Ready Tall HS DDR3 kit CL9
zasilacz: Be-quiet Pure Power L7-530W (530W - starczy czy powinno być 550???)
nagrywarka Asus DVD+/-RW DRW-22B2ST BOX black (Serial ATA) (ma być tania)
Obudowy będę szukał, dzięki za ostrzeżenie.
Mam teraz zgryzotę z tym Windows Xp. Jak kupie 6GB ramu i dam Viste to ona mi zje nie dość, że 2GB ramu to jeszcze pół procesora. Dam Xp i bez sensu kupować 6GB ramu. Ktoś podpowie jak to rozwiązać (Mac odpada).
Proszę też o opinie odnośnie sprzętu czy lepiej którąś część zamienić na inną, może gdzieś mogę zaoszczędzić a gdzieś warto dorzucić parę zł.
Procek: Intel Core i7 920 2,66 GHz
wentylator: Scythe Ninja 2 Rev. B
płyta główna: Gigabyte GA-EX58-UD3R
karta graf: Radeon 4850 Asus 1GB 2xDVI (PCI-E) Glaciator Fan
ram: Kingston HyperX DDR3 3x 2GB 2000 MHz Intel XMP Ready Tall HS DDR3 kit CL9
zasilacz: Be-quiet Pure Power L7-530W (530W - starczy czy powinno być 550???)
nagrywarka Asus DVD+/-RW DRW-22B2ST BOX black (Serial ATA) (ma być tania)
Obudowy będę szukał, dzięki za ostrzeżenie.
Mam teraz zgryzotę z tym Windows Xp. Jak kupie 6GB ramu i dam Viste to ona mi zje nie dość, że 2GB ramu to jeszcze pół procesora. Dam Xp i bez sensu kupować 6GB ramu. Ktoś podpowie jak to rozwiązać (Mac odpada).
Proszę też o opinie odnośnie sprzętu czy lepiej którąś część zamienić na inną, może gdzieś mogę zaoszczędzić a gdzieś warto dorzucić parę zł.
-
- Ekspert
Ale przy takim sprzęcie (procesor), to system tylko 64 bitowy. Szkoda robić "wąskie gardło" do obliczeń. No i dodatkowo masz wsparcie dla większej ilości RAM w przyszłości. Win7 x64 bez problemów działa i ładnie wspiera środowisko x32 dla programów. Upewnij się tylko co do sterowników, czy mają wsparcie dla tej architektury (x64). A sprzęt sam w sobie miodny. Zasilacz może i rzeczywiście mocniejszy by się przydał, ale wydaje mi się, że powinien udźwignąć... Przekonasz się. Z RAMem żeś trochę zbędnie przyszalał, bo nie poczujesz w zasadzie różnicy między słabszym taktowaniem pamięci, a za to ilość GB już robi różnicę. No i 200 razy lepiej rozbić kość 2GB na dwie 1GB i niech pracują na płycie w trybie Dual. Takie wysokie taktowania, to już dla świrów od OC. A... Monitor i HDD? ;> (Widziałem, że nie w cenie, ale imo podstawa.)