"Pytajnik" ARCHIWUM
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Początkujący(a)
-
- Zaczyna działać
Mam zasadnicze pytanie dotyczące przedmiotu zajęć.
Bardzo interesują mnie zagadnienia związane z projektowaniem szablonów stron internetowych.
Szczególne uwzględnienie kieruję na tworzenie pełnych templatek (projekt w psd, cięcie + oskryptowywanie) do systemów CMS - Joomla oraz Wordpress.
Czy istnieje szansa na stworzenie takiego przedmiotu?
A może już jest?
Mam na tym polu pewne doświadczenie, ale jest to na zasadzie "samouctwa", chciałabym być poprowadzona przez kogoś, móc liczyć na pomoc i konsultacje.
Pozdrawiam!
Bardzo interesują mnie zagadnienia związane z projektowaniem szablonów stron internetowych.
Szczególne uwzględnienie kieruję na tworzenie pełnych templatek (projekt w psd, cięcie + oskryptowywanie) do systemów CMS - Joomla oraz Wordpress.
A może już jest?
Mam na tym polu pewne doświadczenie, ale jest to na zasadzie "samouctwa", chciałabym być poprowadzona przez kogoś, móc liczyć na pomoc i konsultacje.
Pozdrawiam!
-
- Czasami coś napisze
Ekiana,
da się zauważyć, że osoby nauczające u nas wszelakiej grafiki są raczej nastawione anty na sprawy natury programistycznej (a może tylko mi się tak wydaje). Aczkolwiek raz udało się nam mieć zastępstwo na InDesign z Panem od programowania, który to stwierdził, że jest programistą, więc nie będzie pomagał koleżance "odwiesić" komputera. Kolejny nie chciał się włączyć, w innym nie działał jej monitor... Śmiech na sali. i to raczej nie z naszej sympatycznej koleżanki. Na koniec wesolutki Pan napisał adnotację (przy większości nazwisk) do Pana Siomy równoznaczną z naganą (nikt nie umiał zrobić projektu, więc większość go nie robiła, a Pan od programowania z uśmiechem tłumaczył, że nie wie o co chodzi w tej całej grafice...)
Także bardzo fajnie by było, gdyby takie zajęcia o jakich piszesz, miały miejsce, ale myślę, że połączenie grafika+programowanie wychodzi u nas (i w większości miejsc) ciężko, bo jak to rzekł C.Szulc "od programowania są ci inni".
da się zauważyć, że osoby nauczające u nas wszelakiej grafiki są raczej nastawione anty na sprawy natury programistycznej (a może tylko mi się tak wydaje). Aczkolwiek raz udało się nam mieć zastępstwo na InDesign z Panem od programowania, który to stwierdził, że jest programistą, więc nie będzie pomagał koleżance "odwiesić" komputera. Kolejny nie chciał się włączyć, w innym nie działał jej monitor... Śmiech na sali. i to raczej nie z naszej sympatycznej koleżanki. Na koniec wesolutki Pan napisał adnotację (przy większości nazwisk) do Pana Siomy równoznaczną z naganą (nikt nie umiał zrobić projektu, więc większość go nie robiła, a Pan od programowania z uśmiechem tłumaczył, że nie wie o co chodzi w tej całej grafice...)
Także bardzo fajnie by było, gdyby takie zajęcia o jakich piszesz, miały miejsce, ale myślę, że połączenie grafika+programowanie wychodzi u nas (i w większości miejsc) ciężko, bo jak to rzekł C.Szulc "od programowania są ci inni".
-
- Początkujący(a)
Re: studio request i pr w internecie
Czy ktos chodzi na PR W INTERNECIE I NA STUDIO REQEST i może mi napisać jak wygląda zaliczenie i inne ważne informacje bądź notatki z wstępu niestety nie mogłam dotrzeć (
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Zaczyna działać
Też jestem samoukiem i podpisuje się pod prośbą - takie zajęcia by mi się przydały Szkoda że nie mogę chodzić na HTML'a w tym semestrze ;/Ekiana pisze:Mam zasadnicze pytanie dotyczące przedmiotu zajęć.
A może już jest?
Pozdrawiam!
-
- Zaczyna działać
Dobrze, że piszesz - przestanę żyć złudzeniami, że się doczekamCamiart pisze:Ekiana,
Jednym słowem brak osoby będącej w stanie sprostać roli eksperta i nauczyciela w jednej osobie.
Szkoda bo z tego co widzę to wielu jest samouków, więc są osoby, które dałyby radę dźwignąć temat - oczywiście z sensownym i realistycznym planem nauczania (co bym nam ktoś nie chciał udowodnić, że i tak nam to po nic bo od tego są inni ).
Tworzenie takich szablonów do CMS to naprawdę super kasa.
Skoro od programowania są inni, to można by chociaż stworzyć przedmiot dotyczący projektowania stron i portali internetowych od strony graficznej, użytkowej podporządkowanej jednocześnie pozycjonowaniu?
Mam teraz właśnie do stworzenia portal i chcę go wykonać jak najperfekcyjniej i cóż... znów czeka mnie przekopywanie netu w poszukiwaniu informacji.
Czasem mam dość tego samouctwa, czasem bym chciała naprawdę zapytać się o coś kogoś kompetentnego (krótko, szybko i na temat).
Poza tym, skoro ja coś umiem, Wy coś umiecie (w tym temacie), to chyba nie jest to aż takie wielkie "Halo" żeby się tego uczyć.
WSR mogłoby stworzyć taki przedmiot - w końcu nie każdy marzy o robieniu plakatów, reklam i składaniu gazet i folderów ( i całe szczęście, przy obecnym nasyceniu rynku i procencie bezrobocia było by to fatalne).
-
- Zaczyna działać
I jeszcze coś...
Jeśli od programowania są inni - to proponuję naukę tworzenia szablonów stron w programie Dreamweaver!!!
Ja w nim hulam, działa wyśmienicie do tych celów - zwł., że ma specjalnie przygotowaną łatkę ukierunkowaną na tworzenie właśnie szablonów do Joomla.
Może ten argument przekonałby władzę WSR?:)
Jeśli od programowania są inni - to proponuję naukę tworzenia szablonów stron w programie Dreamweaver!!!
Ja w nim hulam, działa wyśmienicie do tych celów - zwł., że ma specjalnie przygotowaną łatkę ukierunkowaną na tworzenie właśnie szablonów do Joomla.
-
- Czasami coś napisze
Myślę, że problem polega bardziej na tym, że przedmiot, który Was interesuje jest zbyt rozbudowany i zahacza o kilka tematów:Ekiana pisze:I jeszcze coś...
- proporcje, rodzaje grafiki używanych do www, wymagania (np. konieczność powtarzalności tła jak nie jest na 100% - większość grafików po ASP właśnie tego argumentu nie może pojąć)
- kwestie estetyczne i główne założenia np. że menu ma być na górze, a nie na dole (dzisiaj te wszystkie paradygmaty powoli umierają...)
- cięcie/kodowanie/programowanie - tu Dreamweaver nie załatwi wszystkiego, poza tym strony z WYSIWYG są niezbyt mile widziane, ze względu na zbyt dużą objętość kodu czy zbytnie jego poplątanie. NO chyba, że częśc robisz sama, część generuje program.
taki przedmiot musiałby trwać 200h, a nie 6 zjazdów czy nawet 12 w przypadku dziennych
dlatego też większość kursów komercyjnych jeśli już coś takiego oferuje to przez 16h, za które płacisz kilka-kilkanaście stów, robisz np. jeden szablon do Joomlę czy inny cms :/ nie powiem, aby to czegoś uczyło...
także chyba nadal pozostaje uczenie się samemu, na próbach i błędach, obserwowaniu innych projektów w necie. Myślę, że jedyny realny przedmiot to byłoby po prostu projektowanie grafiki na www, bez uwzględnienia 2 pozostałych aspektów.
Niech ktoś go stworzy Sławku, czytasz jeszcze czasem to forum?
Co do konkurencji w plakatach i ulotkach - w www jest chyba dużo większa i zalewa świat, przy okazji fatalnie zaniżając ceny
-
- Zaczyna działać
-
- Zaczyna działać
Tak, to prawda - przedmiot jest rozbudowany, no, ale skoro to taka dobra szkoła... (a jest dobra) to mogłaby jednak podjąć wyzwanie.Camiart pisze:Myślę, że problem polega bardziej na tym, że przedmiot, który Was interesuje jest zbyt rozbudowany i zahacza o kilka tematów:
- proporcje, rodzaje grafiki używanych do www, wymagania (np. konieczność powtarzalności tła jak nie jest na 100% - większość grafików po ASP właśnie tego argumentu nie może pojąć)
Zgadzam się także, że zrozumienie i zaakceptowanie powtarzalności tła może być problemem ludzi po ASP - zdecydowanie może ograniczać to ich pole dla kreatywności i twórczości. Ale to troszkę jak z tworzeniem logo - chciało by się opowiedzieć wiele, zaszaleć, a trzeba skracać, syntetyzować, wyciągać co najważniejsze.
Z jednej strony umierają, ale też nie do końca.Camiart pisze:- kwestie estetyczne i główne założenia np. że menu ma być na górze, a nie na dole (dzisiaj te wszystkie paradygmaty powoli umierają...)
Które zamierają, dlaczego i na rzecz jakich nowych? Z pewnością są na ten temat prowadzone badania i one kierunkują nowoczesne projektowanie.
Warto się tego dowiedzieć, uczyć. Może władza WSR, to dostrzeże?:)
Wszystko zależy do czego ta strona, czy tez portal ma zostać wykorzystana.
Czy ma wzbudzać zaufanie, sygnalizować fachowość, czy też pobudzać fantazję, co dominować, przyciągać uwagę, czy mamy dużo tekstu^artykułów tam zmieścić, czy też ma to być strona prezentująca zdjęcia^filmy etc.
Jeśli strona ma na siebie zarabiać po przez udział reklamy, to gdzie zaprojektować miejsca na umieszczanie bannerów aby były w miarę skuteczne, a przede wszystkim nie odpychające, nie rujnujące całości strony, i jeszcze ważniejsze - jak projektować wybajerowane menu aby nie zostało pomylone z bannerem.
Np. ukochane przez wiele osób, bajery flashowe, są dość ciężkie co nie sprzyja szybkiemu ładowaniu się strony. I w ogóle skomplikowane, zajmuje to trochę czasu aby stworzyć to czy tamto.
Można więc korzystać z gotowych rozwiązań, takich jak biblioteki jquery.
Pewnie są i inne rozwiązania, ale od tego byłby wykładowca aby je podsunąć.
Generuję tylko to co mi potrzeba bo z palca staram się nic nie wpisywać, ani linijki kodu aby uniknąć absurdalnych błędów.Camiart pisze:- cięcie/kodowanie/programowanie - tu Dreamweaver nie załatwi wszystkiego, poza tym strony z WYSIWYG są niezbyt mile widziane, ze względu na zbyt dużą objętość kodu czy zbytnie jego poplątanie. NO chyba, że cześć robisz sama, część generuje program.
(W języku polskim walczę z uporczywymi literówkami - lewe litery piszę prędzej niż prawe, albo nie zauważam, że wyraz zaczynam od drugiej połowy )
Powiem szczerze, że faktycznie, na moich pierwszych stronach kod mi się plątał i był poprawiany przez programistę.
Ale ta plątanina nie wynikała z uchybień Dreamweavera tylko z moich.
Dreamweaver daje szanse dyslektykom i literówkarzom.
Ale najbardziej mi się podoba, że Dreamweaver ma podzielone okno na kod i wygląd strony, tak więc wszystkie zmiany od razu widać.
To fajne i pomocne.
Dodatkowo też można się połączyć z serwerem i w prosty sposób aktualizować zmiany na stronie. Dreamweaver podpowiada, w której przeglądarce będzie problem z poprawnym wyświetlaniem i dlaczego. Albo szybka konfiguracja CSS, co naprawdę pomaga kiedy się dopiero zaczyna tego uczyć.
Itd. kto zna, to wie
Właśnie o to mi chodziło, że by nie robić na przysłowiową "pałę", tylko to rozumieć kiedy z jakich jego funkcjonalności warto skorzystać, a kiedy lepiej skopiować sobie skądś innąd kod, i jak to robić żeby nie było bałaganu.
Zgadzam się.Camiart pisze:taki przedmiot musiałby trwać 200h, a nie 6 zjazdów czy nawet 12 w przypadku dziennych
Ale może by to podzielić na kilka przedmiotów i każdy by wybrał co mu potrzeba.
Np. tak:
- Dreamweaver od podstaw i dla zaawansowanych - ale nie tak żeby uczyć się programu, tylko żeby za jego pomocą tworzyć jakiś wartościowy projekt wykorzystując funkcjonalności programu. Rozbudowanie projektu było by zależne od poziomu przedmiotu - podstawy i zaawans.
- Projektowanie grafiki dla www - web-usability, teoria kolorów
- Marketing internetowy, pozycjonowanie
Jeśli rzeczywiście wykona się chociaż jeden pełny szablon samodzielnie, to z pewnością coś w głowie zostanie i jest to jakiś punkt odbicia do samodzielnej pracy. Ale cena którą trzeba zapłacić za taki kurs - zazwyczaj jest naprawdę zaporowa i nieadekwatna. Dlaczego ludzie płacą? bo są naiwni, bo pracodawca pokrywa ten koszt, bo np. w naszej szkole nie ma szansy się tego nauczyć.Camiart pisze:dlatego też większość kursów komercyjnych jeśli już coś takiego oferuje to przez 16h, za które płacisz kilka-kilkanaście stów, robisz np. jeden szablon do Joomlę czy inny cms :/ nie powiem, aby to czegoś uczyło...
Naprawdę tworzenie szablonów dla stron, zwł. Joomli i Wordpressa to szansa na naprawdę dobry zarobek.
Przykład cennika np. na tej stronie:
http://www.templatemonster.com/joomla-t ... 25981.html
Powiem szczerze, że gdyby nie kilkuletnie współpraca koleżeńska z programistą to wiele bym się sama nie nauczyła bo do głowy by mi nie przyszło, że są pewne rozwiązania, które są.Camiart pisze:także chyba nadal pozostaje uczenie się samemu, na próbach i błędach, obserwowaniu innych projektów w necie. Myślę, że jedyny realny przedmiot to byłoby po prostu projektowanie grafiki na www, bez uwzględnienia 2 pozostałych aspektów.
Niech ktoś go stworzy Wink Sławku, czytasz jeszcze czasem to forum? Wink
Nawet przy najlepszych chęciach dobrze jest mieć supervisora.
Jednak nie oszukujmy się, programista to nie projektant (powoli się kończą zasoby, które mogę z niego wycisnąć ).
Co do robienia zwykłych stron, to tak.Camiart pisze:Co do konkurencji w plakatach i ulotkach - w www jest chyba dużo większa i zalewa świat, przy okazji fatalnie zaniżając ceny Wink
(wizytówki, prościuchne stronki - jedna główna z kilkoma podstronami, proste portfolia)
Co do tworzenia pełnoprawnych portali, dobrze spełniających swoją funkcję(co by się nie nie sypały, łatwo rozbudowywały i dobrze wyświetlały), dobrej współpracy z programistami (aby rozumieć oczekiwania i umieć szybko i dobrze je zrealizować), lub projektowanie interfejsu do programów lub systemów CRM, CMS, szablonów stron. To już jest wyższa półka.
A za to się już sporo płaci.
Mnie jednak tu bardziej chodziło o oferty pracy. Więcej jest dla grafików www i są lepiej płatne.
Dodatkowo te umiejętności dają możliwość samodzielnej pracy w przez siebie ustalanych godzinach przy stosunkowo niskim wkładzie samodzielnych inwestycji.
(np. tworzysz szablony, wstawiasz na swoją stronkę i dopilnowujesz aspektów promocyjnych, pewnie to nie tylko tyle i nie takie proste, ale właśnie od tego by był wykładowca, aby pomóc)
Jak się coś nie uda, nawet z mojej winy, to łatwo mogę poprawić zamiast opłacać kolejne wydruki
Dodatkowo jeśli chciałabym założyć własną działalność inwestuję tylko w wygodny dla mnie program (np. ja Dreamweawera i Photoshopa, ale lubiący darmo mogą NetBeans i Gimp) i mam gdzieś jaki kto ma monitor i jak się komu wyświetlą kolory, nie muszę się martwić zalewkami, i specyfikacjami drukarni.
Jedyne co mnie interesuje to poprawność wyświetlania w przeglądarkach, a to działa coraz lepiej. No, może nie jedyne, bo jeszcze usability
Dlatego właśnie wydaje mi się, że stworzenie tego typu przedmiotów z zakresu projektowania grafiki komputerowej - było by bardzo zasadne.
-
- Nowy(a)
Witam!
Mam wieeeelką prośbę do grup zaocznych SG i Foto - jutro zaczynają się zajęcia, na których powinniśmy potwierdzić swoją rejestrację na przedmioty - a ja niestety nie mogę na nich być! Zmarł Tato mojego przyjeciela i w niedziele odbywa się jego pogrzeb. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym nie pójść na ten pogrzeb co wiąrze się z tym, że nie mogę osobiście potwierdzić wybranych przez siebie przedmiotów. Czy znalazłaby się jakaś dobra duszyczka która mogłaby u prowadzących potwierdzić, iż będę chodziła na zajęcia tylko nie mogę być na pierwszym zjeździe?? Dokładniej rzecz ujmując chodzi mi o:
OUTDOOR godz. 13.45 - A. Siejka
COREL DRAW godz. 17.15 - M. Buśkiewicz
obydwa wymienione przedmioty odbywają się w sobotę!
Byłabym ogromnie wdzięczna, gdyby ktoś postanowił mi pomóc i dla mojej pewności odpisał na tę wiadomość! Ogromnie proszę o pomoc w tej kwestii. (dodam jeszcze, że dopiero przeniosłam się na zajęcia zaoczne więc niestety nie znam nikogo z Was osobiście stąd taka oficjalna prośba).
Mam wieeeelką prośbę do grup zaocznych SG i Foto - jutro zaczynają się zajęcia, na których powinniśmy potwierdzić swoją rejestrację na przedmioty - a ja niestety nie mogę na nich być! Zmarł Tato mojego przyjeciela i w niedziele odbywa się jego pogrzeb. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym nie pójść na ten pogrzeb co wiąrze się z tym, że nie mogę osobiście potwierdzić wybranych przez siebie przedmiotów. Czy znalazłaby się jakaś dobra duszyczka która mogłaby u prowadzących potwierdzić, iż będę chodziła na zajęcia tylko nie mogę być na pierwszym zjeździe?? Dokładniej rzecz ujmując chodzi mi o:
OUTDOOR godz. 13.45 - A. Siejka
COREL DRAW godz. 17.15 - M. Buśkiewicz
obydwa wymienione przedmioty odbywają się w sobotę!
Byłabym ogromnie wdzięczna, gdyby ktoś postanowił mi pomóc i dla mojej pewności odpisał na tę wiadomość! Ogromnie proszę o pomoc w tej kwestii. (dodam jeszcze, że dopiero przeniosłam się na zajęcia zaoczne więc niestety nie znam nikogo z Was osobiście stąd taka oficjalna prośba).