Wybór aparatu
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Czasami coś napisze
Wybór aparatu
Dla mnie wszystko co związane z tym sprzętem to narazie czarna magia, w przydałoby się jakiś zakupić. Proszę o pomoc w wyborze w lustrzanki...Jakieś propozycje? Cudowna Pani w jednym z uroczych dużych sklepów proponowała mi:
1. Minolte DYNAX 4, ogniskowa 28x80 mm
2. Canon EOS300VQR, ogniskowa 28x90 mm, zd seryjne 1 kl/s
lub Canons EOS300VKR ogniskowa 28x80 mm, zd seryjne 1.5 kl/s
...cokolwiek to oznacza, warto któryś zakupić?
W zapisie mogłam się gdzieś pomylić, nie mam o tym pojęcia...
1. Minolte DYNAX 4, ogniskowa 28x80 mm
2. Canon EOS300VQR, ogniskowa 28x90 mm, zd seryjne 1 kl/s
lub Canons EOS300VKR ogniskowa 28x80 mm, zd seryjne 1.5 kl/s
...cokolwiek to oznacza, warto któryś zakupić?
W zapisie mogłam się gdzieś pomylić, nie mam o tym pojęcia...
-
- Czasami coś napisze
-
- Czasami coś napisze
-
- Ekspert
Otoż ja osobiscie nie lubie Minolty bo preferuje tylko sprzet Canona. Od bardzo dlugiego czasu im dalem moje zaufanie i sie nie zawiodłem.
Ilość klatek na sekunde dotyczy tylko tych osob ktore potrezbuja aparatu do szybkich akcji (np. demontracja czy wyjscie VIPa z kawiarni). Ja osobiscie mało kiedy korzystam z tego...ale czasem sie przydaje. Dlatego nie nalezy sie tym kierowac. Po drugie przy zakupie aparatu z optyką nalezy zastanowic sie jaka to optyka. 28x90 mm jest lepsze jak 28x80 mm, ale nalezy takze pamietac o jasnosci obiektywu tj. im mniejsza wartosc przy "f" tym lepszy.
A jezeli na koncu pytasz sie czy lepsza cyfra od analogu odpowiadam tak. Najlepiej lustrzanke cyfrową, ale to koszt min 5500 PLN wiec pewnie odpada. Polecam jakis sprzecik min. 5 mln pix...mozna juz kupic za 2000 PLN. A jak masz jakies pytania to znajdz mnie w szkole. Pogadamy bo pisac mi sie troszke nie chce
pozdrawiam
senQ
Ilość klatek na sekunde dotyczy tylko tych osob ktore potrezbuja aparatu do szybkich akcji (np. demontracja czy wyjscie VIPa z kawiarni). Ja osobiscie mało kiedy korzystam z tego...ale czasem sie przydaje. Dlatego nie nalezy sie tym kierowac. Po drugie przy zakupie aparatu z optyką nalezy zastanowic sie jaka to optyka. 28x90 mm jest lepsze jak 28x80 mm, ale nalezy takze pamietac o jasnosci obiektywu tj. im mniejsza wartosc przy "f" tym lepszy.
A jezeli na koncu pytasz sie czy lepsza cyfra od analogu odpowiadam tak. Najlepiej lustrzanke cyfrową, ale to koszt min 5500 PLN wiec pewnie odpada. Polecam jakis sprzecik min. 5 mln pix...mozna juz kupic za 2000 PLN. A jak masz jakies pytania to znajdz mnie w szkole. Pogadamy bo pisac mi sie troszke nie chce
pozdrawiam
senQ
-
- Czasami coś napisze
-
- Początkujący(a)
Myślę ,że na początek może zacząć od zwykłej lustrzanki, nuczyć się, posiedzieć w ciemnii.. zobaczysz jak ci to pasuje , poznasz te wszystkie funkcje, czasy, przesłony...
a potem znajdziesz lustrzankę która Ci odpowiada. To moje zdanie skromne
Ja mam Canona EOS 500, 35-80... lekko używanego i jestem zadowolona jak dotychczas.
(zbieram na lepszy obiektyw coprawda...)
pozdrawiam
a potem znajdziesz lustrzankę która Ci odpowiada. To moje zdanie skromne
Ja mam Canona EOS 500, 35-80... lekko używanego i jestem zadowolona jak dotychczas.
(zbieram na lepszy obiektyw coprawda...)
pozdrawiam
-
- Ekspert
Nie kupuj w sklepie, naprawdę. Lepiej na giełdzie: klub Stodoła (obok metra P:ole Mokotowskie, Batorego 3) w niedzielę od 10 do 14. Kupisz ten sam sprzet za pol ceny, dostaniesz gwarancje itp. Powiem tyle- na gieldzie ceny leca na leb na szyje, w sklepach jeszcze dlugo nie.
Jesli chodzi o konkrety:
polecam: Canon Eos 50 (lub 50E), Nikon F90x.
Ceny z jakimkolwiek obiektywem to max. 1500 zł teraz- za Canona, za Nikona 1800 zł.
Polecam jednak Canona- szybkie, cichutkie i sprawne, maja wszystkie dodatkowe funkcje i najlepsza optyke. W cyfre sie nie pakuj, bo jeszcze duzo sciekow w Wisle upłynie, zanim jakosc cyfry bedzie dorastac do piet jakosci analoga- przynajmniej w wporownywalnej cenie.
A jesli chodzi o zupelnie inny przedział kasy, to Zenit 12XP na dobry początek.
Słuchaj mnie, bo ja jako sprzedawca aparatów pracowałem.
cos wiecej? e-mail do dyspozycji: t.seremet@wp.pl
Jesli chodzi o konkrety:
polecam: Canon Eos 50 (lub 50E), Nikon F90x.
Ceny z jakimkolwiek obiektywem to max. 1500 zł teraz- za Canona, za Nikona 1800 zł.
Polecam jednak Canona- szybkie, cichutkie i sprawne, maja wszystkie dodatkowe funkcje i najlepsza optyke. W cyfre sie nie pakuj, bo jeszcze duzo sciekow w Wisle upłynie, zanim jakosc cyfry bedzie dorastac do piet jakosci analoga- przynajmniej w wporownywalnej cenie.
A jesli chodzi o zupelnie inny przedział kasy, to Zenit 12XP na dobry początek.
Słuchaj mnie, bo ja jako sprzedawca aparatów pracowałem.
cos wiecej? e-mail do dyspozycji: t.seremet@wp.pl
-
- Czasami coś napisze
-
- Nowy(a)
Cze chopcy
ja tez mam taki problem jak Foxymophandlemama no i myslalem nad Nikonem F55 no i tez mam inny problem bo nie wiem czy poczekac do zimy kiedy dostane kolo 500zl i dolozyl bym to do aparatu ale tez mialem taki pomysl ze teraz kupc Nikona F55 a te 500 zl zostawic i dolozyc fatrowi (tatowi) do koloni na ktore mnie np. wysle do grecji albo gdzies gdzie mozna robic zdjecia wykopane w kosmos
ja tez mam taki problem jak Foxymophandlemama no i myslalem nad Nikonem F55 no i tez mam inny problem bo nie wiem czy poczekac do zimy kiedy dostane kolo 500zl i dolozyl bym to do aparatu ale tez mialem taki pomysl ze teraz kupc Nikona F55 a te 500 zl zostawic i dolozyc fatrowi (tatowi) do koloni na ktore mnie np. wysle do grecji albo gdzies gdzie mozna robic zdjecia wykopane w kosmos
-
- Czasami coś napisze
Jeśli można to byłbym przeogromnie dźwięczny za doradctwo w kwestji wyboru między:
Canon S1 IS + CP 220 - czy ta drukarka termosublimacyjna to nie jest jakaś ściema?
Olympus C-765 UZ - dodają mini statyw stołowy...
Minolta Z3
Zależy mi na dużym wyświetlaczu, dobrym trybie macro, ponadto nie znam się na fotografii, więc bez ekstrawagancji.
Canon S1 IS + CP 220 - czy ta drukarka termosublimacyjna to nie jest jakaś ściema?
Olympus C-765 UZ - dodają mini statyw stołowy...
Minolta Z3
Zależy mi na dużym wyświetlaczu, dobrym trybie macro, ponadto nie znam się na fotografii, więc bez ekstrawagancji.
-
- Ekspert