Pytajnik ID: sprawy bieżące & nie cierpiące zwłoki
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Czasami coś napisze
Panie Sławku, przed świętami Bożego Narodzenia zapewnił Pan, że grupa C 1 roku ID otrzyma informacje o zaliczeniu Etyki. Do tej pory nie wiemy jak mamy zdawać ten przedmiot. Obawiamy się, że zagadnienia na egzaminie będą dla nas, studentów, niczym czarna magia. W tej chwili nie widzę sesji w różowych barwach.
-
- Czasami coś napisze
Ponawiam pytanie. Co z tego, że przeczytałam całą "Etykę Dziennikarską", skoro nie wiem co z tego jest najważniejsze (zdaniem wykładowcy). A nie widzi mi się "uczyć na pamięć" całej tej lektury.Augustanna pisze:Wiadomo już w końcu jak grupa C będzie zaliczać Etykę?
Mieliśmy mieć podany zakres, z którego miał być egzamin. Tylko szkoda, że człowieka który miał nam to podać na kolejnych zajęciach więcej na oczy nie widzieliśmy...
Za to dostaliśmy 3 bombowe bloki etyki ogólnej - normalnie czad.
To też podobno ma być na zaliczeniu, nie?
-
- Nowy(a)
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Sesja egzaminacyjna ID
Zasady i warunki zaliczenia zajęć z Etyki ogólnej (I semestr) ustalam z dr Krzysztofem Woźniakiem (WSTH) - on nominalnie jest odpowiedzialny za ten przedmiot i jego zaliczenie. Pośredniczę w tym, bo u nas w szkole bywa rzadko i macie z nim utrudniony kontakt. Myślę, że dam radę podjąć z nim ostateczne ustalenia jutro (04/01/2011). Tymczasem uzupełniajcie notatki i uczcie się tego, co było na zajęciach (2 serie spotkań: 2 bloki, czyli 180 minut z dr Woźniakiem + 3 bloki, czyli 270 minut z dr Andrzejuk).
Natomiast zasady i warunki zaliczenia wszystkich pozostałych przedmiotów były ogłaszane na zajęciach przez Wykładowców; myślę, że wartościowe podpowiedzi z tego co na jaki przedmiot powinno się przygotować znajdziecie tu ->
http://www.szkolareklamy.edu.pl/ftopict-8364.html
Natomiast terminarz sesji był opublikowany w kalendarzu roku akademickiego 2010/2011 we wrześniu 2010 roku. Oto on:
Sesja I: 08/09.I.2011 (zajęcia sobotnie i niedzielne)
+ 17.I.2011 (zajęcia poniedziałkowe, wyłącznie grupa dzienna)
Sesja II: 22/23.I.2011 (zajęcia sobotnie i niedzielne)
+ 24.I.2011 (zajęcia poniedziałkowe, wyłącznie grupa dzienna)
Zakończenie semestru jesienno-zimowego (sesja III, podsumowanie ewaluacji) i inauguracja semestru wiosenno-letniego (prezentacja planu, zapisy na zajęcia) 30.I.2011
Natomiast zasady i warunki zaliczenia wszystkich pozostałych przedmiotów były ogłaszane na zajęciach przez Wykładowców; myślę, że wartościowe podpowiedzi z tego co na jaki przedmiot powinno się przygotować znajdziecie tu ->
http://www.szkolareklamy.edu.pl/ftopict-8364.html
Natomiast terminarz sesji był opublikowany w kalendarzu roku akademickiego 2010/2011 we wrześniu 2010 roku. Oto on:
Sesja I: 08/09.I.2011 (zajęcia sobotnie i niedzielne)
+ 17.I.2011 (zajęcia poniedziałkowe, wyłącznie grupa dzienna)
Sesja II: 22/23.I.2011 (zajęcia sobotnie i niedzielne)
+ 24.I.2011 (zajęcia poniedziałkowe, wyłącznie grupa dzienna)
Zakończenie semestru jesienno-zimowego (sesja III, podsumowanie ewaluacji) i inauguracja semestru wiosenno-letniego (prezentacja planu, zapisy na zajęcia) 30.I.2011
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Zaliczenie Etyki ogólnej w grupie C
Przekazałem Wasze obawy dr. Woźniakowi. Ustaliliśmy, że najlepiej i najsprawiedliwiej będzie, jeśli zaliczenie Etyki ogólnej (dla grupy C) odbędzie się poprzez napisanie pracy semestralnej. Jest 10 tematów do wyboru; każdy z nich w mniejszym lub większym stopniu nawiązuje do zajęć (przez etykę klasyczną należy tu rozumieć koncepcje starożytne i średniowieczne, przede wszystkim Platona, Arystotelesa, św. Augustyna, św. Tomasza z Akwinu), ale wymaga też dotarcia do dodatkowych informacji wykraczających poza zajęcia.Faren pisze:Panie Sławku, przed świętami Bożego Narodzenia zapewnił Pan, że grupa C 1 roku ID otrzyma informacje o zaliczeniu Etyki. Do tej pory nie wiemy jak mamy zdawać ten przedmiot. Obawiamy się, że zagadnienia na egzaminie będą dla nas, studentów, niczym czarna magia. W tej chwili nie widzę sesji w różowych barwach.
Można już dokonywać wyboru tematu, szukać dodatkowych źródeł i pisać pracę. Warunki formalne i (realistyczny) termin jej oddania podam w najbliższym czasie. Do boju!
Tematy prac semestralnych:
1. Dobro - wynik poznania czy wychowania? Porównaj wybrane koncepcje etyczne.
2. Zło jako niebyt? Przedstaw argumenty za i przeciw.
3. Kwestie szczęścia, sprawiedliwości, dobra, piękna, miłości i przyjaźni w etyce klasycznej.
4. Przedstaw i dokładnie przeanalizuj tomistyczny podział na cnoty moralne, intelektualne i cnoty boskie.
5. Pojęcie cnoty. Współczesny renesans teorii cnoty w etyce.
6. Klasyczna koncepcja etyki cnót a ponowoczesna praktyka transgresji.
7. Etyka życia a etyka czynu. Podaj różnice w podejściu klasycznym i nowożytnym.
8. Klasyczny racjonalizm etyczny a współczesny irracjonalizm etyczny (emotywizm).
9. Etyka klasyczna a nowoczesna biopolityka.
10. Prawda w etyce. Sumienie a etyka.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Plan sesji egzaminacyjnej
Harmonogram godzinowy sesji wrzuciłem w topiku <Plan zajęć (semestr jesienno-zimowy 2010/2011)>. Zwlekałem z publikacją, bo nie mam ciągle potwierdzenia godzin od mecenasa Niedziółki.Martha pisze:A czy dostaniemy informacje co i kiedy ?
Bo ze sesja jest w ten weekend wiadomo nie od dzisiaj, ale informacja o ktorej jest jaki przedmiot tez by sie przydala - szczegolnie dla tych, ktorzy sa spoza warszawy...
-
- Loża WSR
-
- Czasami coś napisze
Re: Zaliczenie Etyki ogólnej w grupie C
Poza tym, że faktycznie bardzo sprawiedliwie jest się dowiedzieć 4 dni przed rozpoczęciem sesji, że mamy napisać pracę [tym bardziej, że na jedynych zajęciach z tym Panem mowa była o zupełnie innej formie zaliczenia i nie wiem na jaką cholerę w ogóle przeczytałam tą książkę]- chciałabym wiedzieć na kiedy, na ile i do kogo mamy ją wysłać?s_wojtkowski pisze:Przekazałem Wasze obawy dr. Woźniakowi. Ustaliliśmy, że najlepiej i najsprawiedliwiej będzie, jeśli zaliczenie Etyki ogólnej (dla grupy C) odbędzie się poprzez napisanie pracy semestralnej. Jest 10 tematów do wyboru; każdy z nich w mniejszym lub większym stopniu nawiązuje do zajęć (przez etykę klasyczną należy tu rozumieć koncepcje starożytne i średniowieczne, przede wszystkim Platona, Arystotelesa, św. Augustyna, św. Tomasza z Akwinu), ale wymaga też dotarcia do dodatkowych informacji wykraczających poza zajęcia.Faren pisze:Panie Sławku, przed świętami Bożego Narodzenia zapewnił Pan, że grupa C 1 roku ID otrzyma informacje o zaliczeniu Etyki. Do tej pory nie wiemy jak mamy zdawać ten przedmiot. Obawiamy się, że zagadnienia na egzaminie będą dla nas, studentów, niczym czarna magia. W tej chwili nie widzę sesji w różowych barwach.
Można już dokonywać wyboru tematu, szukać dodatkowych źródeł i pisać pracę. Warunki formalne i (realistyczny) termin jej oddania podam w najbliższym czasie. Do boju!
Tematy prac semestralnych:
1. Dobro - wynik poznania czy wychowania? Porównaj wybrane koncepcje etyczne.
2. Zło jako niebyt? Przedstaw argumenty za i przeciw.
3. Kwestie szczęścia, sprawiedliwości, dobra, piękna, miłości i przyjaźni w etyce klasycznej.
4. Przedstaw i dokładnie przeanalizuj tomistyczny podział na cnoty moralne, intelektualne i cnoty boskie.
5. Pojęcie cnoty. Współczesny renesans teorii cnoty w etyce.
6. Klasyczna koncepcja etyki cnót a ponowoczesna praktyka transgresji.
7. Etyka życia a etyka czynu. Podaj różnice w podejściu klasycznym i nowożytnym.
8. Klasyczny racjonalizm etyczny a współczesny irracjonalizm etyczny (emotywizm).
9. Etyka klasyczna a nowoczesna biopolityka.
10. Prawda w etyce. Sumienie a etyka.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Wyjaśnienia dotyczące 09/01/2011 i nie tylko
Tak, jeśli ktoś ma już wszystkie przedmioty niedzielne zaliczone i wpisane do indeksu (ale czy są takie osoby ), nie musi przychodzić 09/01/2011 do szkoły; wówczas dobrze jest zostawić indeks w sekretariacie w sobotę po zaliczeniach, bo prawdopodobnie w przyszłym tygodniu spotkam się z dr Woźniakiem i poproszę go o uzupełnienie wpisów wszystkim studentom, do których indeksów będę miał dostęp.Magdusia pisze:w nawiazaniu do planu umieszczonego w PLANIE oznacza to, ze jesli brakuje nam tylko wpisów z soboty oraz od p. Wożniaka to w niedziele nie trzeba sie zjawiać? kiedy planowane są wpisy od p. Wożniaka?
czy w sobote mamy zostawic indeksy w sekretariacie?
-
- Nowy(a)
Zgadzam się w 100%. Praca semestralna zadana na 4 dni przed sesją to jakieś nieporozumienie. Tak nie powinno być w szkole zaocznej. Ludzie pracują i ciężko jest im reagować w takim tempie, tym bardziej, że mamy sesję, a przedmiotów oprócz etyki kilka jest.Augustanna pisze:
Poza tym, że faktycznie bardzo sprawiedliwie jest się dowiedzieć 4 dni przed rozpoczęciem sesji, że mamy napisać pracę [tym bardziej, że na jedynych zajęciach z tym Panem mowa była o zupełnie innej formie zaliczenia i nie wiem na jaką cholerę w ogóle przeczytałam tą książkę]- chciałabym wiedzieć na kiedy, na ile i do kogo mamy ją wysłać?
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Augustanna pisze:Poza tym, że faktycznie bardzo sprawiedliwie jest się dowiedzieć 4 dni przed rozpoczęciem sesji, że mamy napisać pracę [tym bardziej, że na jedynych zajęciach z tym Panem mowa była o zupełnie innej formie zaliczenia i nie wiem na jaką cholerę w ogóle przeczytałam tą książkę]- chciałabym wiedzieć na kiedy, na ile i do kogo mamy ją wysłać?
Kto czyta książkę - nigdy nie traci, chyba, ze jest to książka deprawująca, z taką jednak nie mamy do czynienia w tym wypadku. Termin napisania i przesłania pracy zaliczeniowej nie został nawet jeszcze podany, a już upłynęło kilka dni; nie ma więc znaczenia jak się ów termin ma do rozpoczęcia sesji egzaminacyjnej - ważne, żeby był wystarczający do napisania pracy. Studentom, którzy już przeczytali lekturę i uważają za niesprawiedliwą konieczność pisania pracy semestralnej, postaram się załatwić możliwość zdawania egzaminu ustnego z Etyki ogólnej (choć nie mogę tego jeszcze obiecać).mateusz.m pisze:Zgadzam się w 100%. Praca semestralna zadana na 4 dni przed sesją to jakieś nieporozumienie. Tak nie powinno być w szkole zaocznej. Ludzie pracują i ciężko jest im reagować w takim tempie, tym bardziej, że mamy sesję, a przedmiotów oprócz etyki kilka jest.
-
- Czasami coś napisze
No tak, teraz wyszłam na jakiegoś przygłupa, który stroni od książek. Miałam raczej na myśli, że w tym czasie mogłam przeczytać coś bardziej mnie interesującego z mojej niekończącej się listy książek "kiedyś je przeczytam" [np. taką jedną o kolorach...], albo po prostu... napisać pracę zaliczeniową? Ale nie, nie mogłam napisać pracy. W końcu nawet nie wiedziałam, że będzie.s_wojtkowski pisze:Augustanna pisze:Poza tym, że faktycznie bardzo sprawiedliwie jest się dowiedzieć 4 dni przed rozpoczęciem sesji, że mamy napisać pracę [tym bardziej, że na jedynych zajęciach z tym Panem mowa była o zupełnie innej formie zaliczenia i nie wiem na jaką cholerę w ogóle przeczytałam tą książkę]- chciałabym wiedzieć na kiedy, na ile i do kogo mamy ją wysłać?Kto czyta książkę - nigdy nie traci, chyba, ze jest to książka deprawująca, z taką jednak nie mamy do czynienia w tym wypadku. Termin napisania i przesłania pracy zaliczeniowej nie został nawet jeszcze podany, a już upłynęło kilka dni; nie ma więc znaczenia jak się ów termin ma do rozpoczęcia sesji egzaminacyjnej - ważne, żeby był wystarczający do napisania pracy. Studentom, którzy już przeczytali lekturę i uważają za niesprawiedliwą konieczność pisania pracy semestralnej, postaram się załatwić możliwość zdawania egzaminu ustnego z Etyki ogólnej (choć nie mogę tego jeszcze obiecać).mateusz.m pisze:Zgadzam się w 100%. Praca semestralna zadana na 4 dni przed sesją to jakieś nieporozumienie. Tak nie powinno być w szkole zaocznej. Ludzie pracują i ciężko jest im reagować w takim tempie, tym bardziej, że mamy sesję, a przedmiotów oprócz etyki kilka jest.
Faktem jest, że cokolwiek byście nie wymyślili - i tak to będzie niesprawiedliwe, bo dowiadujemy się o tym stanowczo za późno.
Teraz i tak przeorganizowałam sobie czas, żeby zacząć pisać pracę [no, ciekawe na ile mi wyjdzie i ile będę musiała dopisywać/skracać. Gdzie i tak nie wiem jak obszerna ma być ta praca].
Bo kto wie, może jutro pojawi się post, że praca jest do napisania na pojutrze? [Tak, dramatyzuję. Specjalnie.]
Ale dobra, nie będę więcej pisać, to się mija z celem. Faktem jest, że czuję się w tej sytuacji poszkodowana, bo mogłam inaczej zorganizować czas, żeby w spokoju napisać pracę. Może i szukam stałej pracy, ale to nie znaczy, że cały dzień zbijam bąki.
W przypadku retoryki nie było z tym problemów i większość osób napisała pracę w miesiąc nie musząc nic więcej robić na sesję [gdzie czeka nas korekta].
A co miało być na zaliczenie etyki mieliśmy się dowiedzieć przed świętami.
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Tak na koniec
Augustanna, nie miałem zamiaru Ci dopiec. Wiem, że o sposobie zaliczenia Etyki ogólnej dowiadujecie się późno. Przepraszam za utrudnienia, mam nadzieję, że wszyscy jakoś to zaliczą.