Projektowanie reklam prasowych
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
Projektowanie reklam prasowych
hej
czy ktoś mógłby podać - w jakich rozmiarach mamy przygotować projekty na zaliczenie?
dzięki wielkie
czy ktoś mógłby podać - w jakich rozmiarach mamy przygotować projekty na zaliczenie?
dzięki wielkie
-
- Początkujący(a)
-
- Nowy(a)
mam wątpliwości co do wymiarów. Może Sławek jest w stanie pomóc:
Pierwsza wątpliwość to połowa A4 w PIONIE. Przecież to to samo co cała A5 i jak żyje takiej reklamy w magazynie nie widziałam, a przynajmniej wydaje mi się dziwne żeby zostawić tylko 2 cienkie paski w kształcie litery L na inne reklamy. W gazecie miałoby to sens, ale wtedy jest to po prostu reklama A5. Nie powinna być to raczej kartka A4 przepołowiona poziomo?
Drugi problem: A3. Reklamy A3 występują raczej jako połączone 2 kartki w magazynie A4, ale z tego co widzę ma yć to gazeta. Ktoś mi napisał,że w formacie gazetowym nie można używać gradientów, a to co najmniej dziwne bo przecież w gazetach bez problemu drukuje się np. zdjęcia.
Czy te wymiary są wymyślone czy podane przez Sławka?
Pierwsza wątpliwość to połowa A4 w PIONIE. Przecież to to samo co cała A5 i jak żyje takiej reklamy w magazynie nie widziałam, a przynajmniej wydaje mi się dziwne żeby zostawić tylko 2 cienkie paski w kształcie litery L na inne reklamy. W gazecie miałoby to sens, ale wtedy jest to po prostu reklama A5. Nie powinna być to raczej kartka A4 przepołowiona poziomo?
Drugi problem: A3. Reklamy A3 występują raczej jako połączone 2 kartki w magazynie A4, ale z tego co widzę ma yć to gazeta. Ktoś mi napisał,że w formacie gazetowym nie można używać gradientów, a to co najmniej dziwne bo przecież w gazetach bez problemu drukuje się np. zdjęcia.
Czy te wymiary są wymyślone czy podane przez Sławka?
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Formaty reklam pracy semestralnej
Format 1/2 A4 nie jest wcale rzadki w magazynach, jest za to projektowym wyzwaniem. Przy tym 1/2 A4 tak wymiarowana jak to Wam podałem na zajęciach w żadnym wypadku nie jest A5.Cietrzew pisze:mam wątpliwości co do wymiarów. Może Sławek jest w stanie pomóc:
A3 w pionie to typowy format gazetowy (w tym dziennikowy) - to reklama pełnokolumnowa. Można tu stosować gradienty, ale oszczędnie i bez szaleństw - nie w każdej drukarni dobrze wyjdą i nie na każdym papierze gazetowym wyglądaja dobrze.
Zwykłe skalowanie z A4 do A3 tu nie wystarcza, wszak wielkość czcionki w tekście właściwym (ale też w danych teleadresowych czy objaśnieniach) nie powinna być dużo większa (o ile w ogóle) w formacie A3 niż A4. Ale to nie wszystko. Sam(a) odkryj dalsze tajemnice/trudności.Cietrzew pisze:Ale wciąż mam wątpliwości do poprawnego projektowania reklam w formacie gazetowym A3. Czym się różnią od A4?
-
- Początkujący(a)
Gazety często mają dość spore marginesy i po za nie nie może nic wychodzić. Czyli nie dajesz nic na spad, wszystko musisz zmieścić w określonym formacie. Ale gazeta ma też swoje dobre strony, bo możesz się nie przejmować rozdzielczością 300dpi. Śmiało możesz w gazecie dać niższej rozdzielczości zdjęcia.
Dla gazet maksymalne nasycenie koloru nie może przekraczać 240% (to też nie zawsze tyle w zależności od drukarni).
Czcionki przy nie wielkich rozmiarach mogą się składać tylko z jednego koloru.
Ale myślę, że możesz śmiało większość z tych zasad po prostu olać. Na potrzeby zadania nie jest to konieczne, a jakbyś chciał/a faktycznie robić do gazety reklamę to i tak prosisz o takie wytyczne, gdyż każda drukarnia ma trochę inaczej.
Dla gazet maksymalne nasycenie koloru nie może przekraczać 240% (to też nie zawsze tyle w zależności od drukarni).
Czcionki przy nie wielkich rozmiarach mogą się składać tylko z jednego koloru.
Ale myślę, że możesz śmiało większość z tych zasad po prostu olać. Na potrzeby zadania nie jest to konieczne, a jakbyś chciał/a faktycznie robić do gazety reklamę to i tak prosisz o takie wytyczne, gdyż każda drukarnia ma trochę inaczej.