COREL DRAW 8
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Początkujący(a)
235235
Jeżeli chodzi o składanie ulotek, to takie rzeczy robi się przecież w Quarku, PageMakerze, InDesignie, Illustratorze czy Corelu ale nie Shopie W Szopie to się coś robi i "podczepia" do dokumentu właściwego. Nawet jak sobie dasz rozdziałkę na 300 dpi to i tak z czcionkami wychodzi piękna kaszanka w druku, nie mówiąc już że jak coś takiego trzeba dać w większej ilości do drukarni to
1) strasznie dużo to musi ważyć
2) drukarnia nie wie nic odnośnie bleedów, formatu itp
Zresztą, róbta co chceta To nie ja za to odpowiadam
1) strasznie dużo to musi ważyć
2) drukarnia nie wie nic odnośnie bleedów, formatu itp
Zresztą, róbta co chceta To nie ja za to odpowiadam
-
- Zawsze coś napisze
z photoshopa tez da sie postscripta zrobic, pozatym ja ostatnio lubie dawac rzeczy w tifie lub eps-ie, przynajmniej wiadomo ze sie nic nie wywali. pozatym reklamy dogazet najlepiej w takich formatach przyjmuja.
a ze trudniej niz w quarku czy indesignie... czasem nie potrzeba za duzo sie bawic i po zakonczeniu pracy bitmapowej pozostaje jeden dwa paseczki i tekst, i wtedy bez sensu przenosic sie gdzie indziej
a ze trudniej niz w quarku czy indesignie... czasem nie potrzeba za duzo sie bawic i po zakonczeniu pracy bitmapowej pozostaje jeden dwa paseczki i tekst, i wtedy bez sensu przenosic sie gdzie indziej
-
- Początkujący(a)
Powiem tyle, ze nie slyszalem jeszcze o postscripcie z Photoshopa. Rozumiem programy typu Illustrator, Quark, InDesign ale Photoshop...poza tym jesli komus sie ta sztuka uda, wypuszczenie ps z shopa, to niech sie nastawi na to ze jest malo RIPow ktore by to przetworzyly (jesli w ogole sa takie).
Moge sie zgodzic, ze cale przygotowanie graficzne moze byc w Shopie, potem zapis jako EPS lub TIFF bez zadnych kompresji i wrzucenie tego obrazka do np. Quarka, tam sie ma odpowiednie drivery do drukarek postscriptowych, liniatury, separacje itp.
A i jeszcze a propo Corela, duzo naswietlarni przepisuje dokumenty Corela na Illustratora, gdyz Corel nie jest dobrym programem do postscriptow, czesto sie pojawia sie bledy, zadany jest offset a wychodzi sito i rozne podobne historie. Ja po prostu jak nie musze to nie uzywam Corela.
Moge sie zgodzic, ze cale przygotowanie graficzne moze byc w Shopie, potem zapis jako EPS lub TIFF bez zadnych kompresji i wrzucenie tego obrazka do np. Quarka, tam sie ma odpowiednie drivery do drukarek postscriptowych, liniatury, separacje itp.
A i jeszcze a propo Corela, duzo naswietlarni przepisuje dokumenty Corela na Illustratora, gdyz Corel nie jest dobrym programem do postscriptow, czesto sie pojawia sie bledy, zadany jest offset a wychodzi sito i rozne podobne historie. Ja po prostu jak nie musze to nie uzywam Corela.
-
- Początkujący(a)
346346
Ok, jeżeli chodzi o gazety to faktycznie daje się w zakrzywionch epesach, żeby się czcionki nie sypnęły na makiecie potem, ale to i tak mówimy o wekorach a nie pliku rastrowym. Jasne, że wszystko niby można odnośnie używania Szopa, tylko po co robić coś "na około" i trochę chyba jednak nie to...