Monitor LCD czy CRT ???

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Monitor LCD czy CRT ???

Post autor: Mika » 03 lis (śr) 2004, 13:14:58

Planuję zakup monitora jednak nie mogę się zdecydować czy ma to być zwykła 19 czy płaska 17 (17 dlatego, ze obraz przy 19 wydaje mi sie zbyt rozciagniety (?)

Monitor potrzebuje głownie do tworzenia grafiki, wiecej dobrego słyszałam o zwykłych do takiego zastosowania, ale po ostatnich wizytach w sklepie mam wątpliwosci.

Moj budzet to mniej wiecej 2500 zł wiec nie zaszaleje.

Wybrac to:
http://www.samsung.com/pl/products/moni ... /997mb.asp
czy to:
http://www.samsung.com/pl/products/moni ... i/173p.asp
???

Przy ktorych szybciej siadaja oczy?
W sumie mam duzo pytan, ale reszte zostawiam Wam.

Aha i nie chodzi mi o wygląd zewnętrzny 8) Bo to jest jasne.

Jak macie jakies doswiadczenie w tej dziedzinie to piszcie.
A może jakieś inne propozycje co do modeli?

Z góry dziekuje :)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 03 lis (śr) 2004, 15:41:35

Wiec jesli pytasz to powiem tak.
Kupilbym sobie LCD pracuje na takim w domu w pracy mam laptoka:)
Banka jest ok ale napewno bralbym pod uwage wielkosc plamki, napewno plaski(niekoniecznie 19")jestzbyt wielka.Poza tym Samsung jest taki sobie.Lepiej wziac NEC'a lub w ostatecznosci Sony.

Co do LCD wiem jedno sa zawsze jaskrawsze, wyrazniejsze mniej oczy sie mecza(malo miejsca na stole).Bierzesz po duwage kont widzenia poziomy i pionowy jak najwiekszy oraz kontrast. 17" jest w zupelnosci wystarczajaca.Poza tym jedna wazna informacja przy zakupie monitora, wazne zeby mial wyjscie DVI przynajmniej.Wtedy masz pewnosc ze obraz bedzie przetworzony napewno w cyfrowej jakosci bez strat. Do 2500 mozna juz spokojnie kupic taki monitorek ktory da wiele szczescia.

Podejrzewam ze znajda sie zwolennicy i przeciwnicy i niektorzy powiedza ze jestem w bledzie bo np: LCD do gier jest beeee....wcale nei wszystko tak ucieklo ze ta grafika juz neiwiele rozni sie od zwyklej banki na LCD.Na swoim laptoku w pracy tez czasami gralem a grafika przetworzona na nim jest nie wiele gorsza.Czasy reakcji sie zwiekszaja, katy widzenia, te monitory wypieraja juz stare poczciwe banki:)

To moj punkt widzenia .Podejrzewam ze jak inni napisza co o tym mysla bedziesz wiedziala jaka podjac decyzje:)

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 03 lis (śr) 2004, 16:41:57

Dzięki Keso za wypowiedź :) Z pewnościa każda będe brała pod uwagę przy zakupie :)

Wybrałam narazie Samsunga, bo po 1) moj stary monitor jest tej firmy i naprawde przez dlugi czas słuzył mi super, po 2) kolory wyświetlania najbardziej mi odpowiadały, po 3) dużo osób je poleca.

Własnie patrzyłam na plamke, moj stary ma 0.28 nasomiast płaskie 19 ponad 0.29. Zwykły ma 0.20, a płaska 17 0.26 i chyba to mnie najbardziej zniecheca, ale pewnie nie ma to AŻ tak dużego znaczenia. A może ma?

Na szczęście tyle co ja gram w gry to każdy monitor mi wystarczy ;)

Jeszcze raz dzięki :)

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 03 lis (śr) 2004, 16:46:59

Tak zapomnialem ci dodac ze najlepiej sprawdzisz jak sobie obejrzysz bo rysunki to nie wszystko.Z plamka to tak ze wlasnie jak dobrze pamietam to czym wiekszy ekran tym plamka wieksza a powinna byc mniejsza .Wydaje mi sie ze to wlasnei mankament Sama:)

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 03 lis (śr) 2004, 18:53:55

Porównałam Samsunga i NEC'a i wniosek taki, że to Samsungi maja lepsze parametry. A plamka i w tych i tych taka sama i przy 17 i 19.

Kurcze nie wiem... niech ktoś sie odezwie jeszcze 8)

RafMak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: RafMak » 03 lis (śr) 2004, 19:32:39

ja mam "LG flatron 795FT plus" 17" i musze powiedziec ze sparwuje sie swietnie w porownaniu z "samsung syncmaster 139t" LCD (posiada naprawde niezle parametry) ktore mam w drogim kompie o wiele bardziej wole pracowac na LG. Jest stabilny, wzrok prawie mi sie nie meczy przy nim i jest bardzo "czytelny".

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 lis (czw) 2004, 00:02:50

z tego co wiem to plaskie monitory maja gorsze odswierzanie co do statycznj grafiki jest jednak bez roznicy, a od zwyklych to zawsze mnie oczy bola. jesli bym mial odpowiednia ilosc gotowki bym kupil sobie plaski, choc nie orientuje sie czy za 2500 juz porzadne plaskie monitory sa. u mnie w pracy swojego czasu byly takie plaskie monitory ze zaleznie pod jakim katem sie patrzylo taki kolor mial pixel (do grafiki to sie nie nadawalo), ale to tania zenada byla.

p.s. kiedys szulc cos wspominal o monitorach wiec mozesz tez sie jego poradzic.

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 04 lis (czw) 2004, 00:12:59

Jeżeli chodzi o kąt widzenia to pod tym względem już nie jest tak źle, obserwowałam w sklepie, chodziłam, przyglądałam się i w sumie efekty były dobre.

Chyba jednak zdecyduje sie na LCD tyle, ze Samsungowi juz podziekuje.

Narazie wygrywa:
LG L1730P i Sony HS74PS UltraBright (cenowo 500 zł drozszy)

:)

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 lis (czw) 2004, 00:57:45

znalazlem w computer arts ciekawy artykul o monitorze lcd, co prawda artykul jest dosc stary (kwiecien), ale juz tam jest napisane ze monitory LCD dorownuja CRT nawet w odswierzaniu obrazu (wiec nawet do gier sie nadaja ;). najwieksza wada tego monitora jest jednak to ze nie da sie go ustawic w pionie (wiec nie da sie czytace a4 na calym ekranie) no i ta cennnaaaaa..

Ato
Zawsze coś napisze
Zawsze coś napisze

Post autor: Ato » 04 lis (czw) 2004, 00:58:49

aha, zapomnialem , link do niego:
http://info.wsisiz.edu.pl/~mszczep1/1.jpg

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 04 lis (czw) 2004, 10:21:02

He he bardzo stary ten artykul.Obecnie czasy reakcji sa tak wysokie ze gierki nie smuza.Osobiscie powiem ze mam 15" ViewSonic'a i tam czas reakcji jest wystarczajacy(swojego czasu mial najlepszy jak go kupowalem)Teraz monitory maja duzo regulacji jesli chodzi o artykul nawet z rozsuwanymi nozkami.Poza tym z tego co pamietam a bylem na szkoleniu NEC ma najlepsza game monitorow.Chocby obrotowych czy do zastosowan w medycynie(monitory z wysokim kontrastem bieli i czerni przy zdjeciach roentgena)>Wiec gdybym mial zmienic wybral bym sobie wlasnie NEC'a.Posiadaja wiele plazm, monitorow o nowym GAMUT'e nie pamietam teraz jak sie nazywal.Poza tym jako jedyni maja na rynku najbardziej zblizona linie do idealu gamma .Trudno to wyjasnic ale jak bylem na szkoleniu to mnie przekonali.Mam gdzies jeszcze te materialy:)
Tak czy owak do banki bym juz nie wrocil:)

Awatar użytkownika
az
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: az » 05 lis (pt) 2004, 22:51:47

Kesonex
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kesonex » 08 lis (pn) 2004, 12:33:08

Popieram az tomshardware jednym z lepszych wyznacznikow odpowiedzi do nurtujacych pytan:)

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 28 mar (pt) 2008, 00:28:08

Nie będę zakładał nowego tematu 8)
No niestety po zakupie E-3 trzeba też wymienić monitor bo się sypie :| dlatego też nie mam zbyt wiele kasy na monitor. Co powiecie na tohttp://www.allegro.pl/item333393877_eiz ... wa_fv.html wiem, że matryca TN i to jest minus. Bo jeszcze jestem zaciekawiony NEC http://www.nec-display-solutions.pl/?c= ... 7&tab=main i tym http://www.nec-display-solutions.pl/?c= ... 8&tab=main

mam kasy do 1700zł do wydania. a i jeden z ważniejszych cech kontrast ma być max 700:1, i minimum 19"

ODPOWIEDZ