RATUNKU!! :) IMPORTANT

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
a_anka
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

RATUNKU!! :) IMPORTANT

Post autor: a_anka » 15 gru (śr) 2004, 23:27:14

Hejka, wiem, ze pomagacie głównie WSRowcom, ale ja dopiero będe tam studiować 8) A teraz mam wielką prośbę - potrzebuję materiałów dot.: "Znane motywy literackie, malarskie, filmowe wykorzystywane w reklamie i cele ich stosowania" coś typu "ojciec, prać!" itp. Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczna!!! Pozdrawiam :D

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 16 gru (czw) 2004, 00:46:47

No gotowcow to tu nie bedzie. Ale proponuje (chyba po raz pierwszy i ostatni Andy :) ) potraktowac to jako zabawe lub konkurs dla wszystkich

Nie wiem czy to motyw znany ale ostatnio najbardziej mnie denerwuje. Kabiny "Kabi". Motyw Jurand (ze Spychowa) w Szczytnie. Ja juz nie bede pytal co robi kabina a w nie Danusia. Ja sie tylko pytam dlaczego ona pozniej wspolnie z Jurandem wieczerza z Krzyzakami. Przeciez to jest robienie wody z mozgu dzieciakom. O ile one w ogole wiedza ze o to chodzi w tej reklamie. Krotko mowiac piszemy Sienkiewicza na nowo. Tak apropos Krzyzacy to dosc czesty motyw w reklamie. Bo albo 2 nagie miecze albo "moj ci on (nie smierci)" itd.

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 20 gru (pn) 2004, 20:15:25

"nie śmierci" - znaczy, ze umyty w tej kabinie tak?

a swoja droga, to niezły bajer z tym, ze będę wasza tylko mi pomóżcie teraz, ale co mi tam

przypominam motyw z janosika i reklamę margaryny kama;

w ogóle trzeba powiedzieć, ze najwięcej odniesień w reklamie szczególnie telewizyjnej ma źródło w kulturze X muzy lub w standardach muzycznych (zwłaszcza w Polsce)

niech wspomnę dla przykładu olej kujawski i ludową muzyczkę do której napisano nowy tekst - nie zapominając o strojach i scenografii

motyw muzyczny w pollenie rex - animowane proszki skikaja po ulicy w rytm standardu muzycznego z lat realnego socjalizmu

w reklamie spoza naszych granic niech będize np. motyw z obrazu Salvadore Dalego "dziewczyna wyglądająca przez okno" ostatnio tak pieknie zaadaptowany dla potrzeb branzy

ze starszych nieco przykładów można przywołać prawie cała twórczość Andego Warhola i jego słynna choćby puszkę Cambella

niech tyle na początek
Ostatnio zmieniony 20 gru (pn) 2004, 20:28:42 przez aw, łącznie zmieniany 1 raz.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 20 gru (pn) 2004, 20:22:31

aw pisze:"nie śmierci" - znaczy, ze umyty w tej kabinie tak?
Wiesz to akurat byly batoniki albo proszek ale trzeba przyznac niezly patent.

W dzisiejszych czasach takich co nie boja sie Smierdzi jest w brod (brud) ;) Szczegolnie w komunikacji miejskiej :)

RafMak
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: RafMak » 20 gru (pn) 2004, 20:27:27

za 200 zl wejde na google i poszukam :P

P.S reklamy mi jakims filmem przerwali :P

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 20 gru (pn) 2004, 20:55:30

co do powodów takiego uzycia to proste jak sznurek w kieszeni - przecież, chodzi o popularność dzieła lub motywu (którą pazernie moze wykorzystać przekaz reklamowy), łatwość zapamiętania, czasem symboliczne znaczenie (większa ilośc informacji w krótkim czasie), zwrócenie uwagi na przekaz (łatwość zauwazania), przydanie wartości (szczególnie często tą sztuczkę stosował producent Jaguara) itd. itd. (a z tą kabinka sinarku to był naturalnie żarcik taki tylko)

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 25 gru (sob) 2004, 12:47:07

widze, że autorke pytania mniej temat interesuje niż nas;
w każdym razie przypomniała mi się jeszcze znana diva - Merlin Monroe, która szła do łóżka odziana tylko w kroplę Chanel nr.5
PS
wczoraj widziałem jak się skrzaty cocacoli spieszyły - obok blue city im pekła ciężarówka i prezenty wysypały się na jezdnie całą - żal było patrzeć - a tyle biednych dzieci potrzebujących

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 27 gru (pn) 2004, 22:54:28

aw pisze:a tyle biednych dzieci potrzebujących
To moze aw cos bysmy wszyscy zrobili w tej sprawie. Chociaz troche. W koncu Swieta, Nowy Rok, WOŚP to dobry okres po temu.

Jak sie mowi o rozwarstwieniu, biednych i bogatych to wszyscy sobie mysla pewnie o Jankesach i Afryce. A tak wcale nie jest. Mamy internet, komputer,komorki i "ledwie wiazemy koniec z koncem" kiedy ludzie obok naprawde nie maja co do garnka wlozyc. Albo nawet maja wieksze problemy.

Wiadomo nie mozemy pomoc calemu swiatu szczegolnie ze wiekszosc z nas ma ograniczone fundusze. Ale moze wybierzmy 1 cel i zbiezmy na niego pieniadze. Wzglednie zbierzmy wsrod znajomych i rodziny zabawki i przekazmy je do domu dziecka. Latem byla nawet taka propozycja.Naprawde widze ze ostatnio w kolo cos zaczyna sie zmieniac i chcialbym by WSR i jej ludzie dolaczyli do tego lancucha.

U mojego brata w szkole wreszcie skonczyli z glupawymi preznetami na gwiazdke w rodzaju mlotka czy szufelki itp. W tym roku losowali konkretne dzieci z domu dziecka ktorym kupili prezenty. Moja siostra w tygodniu przed wigilia zabrala z domu i od znajomych wszystkie miśki, przytulanki, caly wor i zawiozla do sierocinca. To co zobaczyla w ich oczach bylo wiecej niz podziekowaniem :)

Wielokrotnie doswiadczylem ze pozytywna energia ktora dajemy innym wraca do nas. Zwykle wraca z innego kierunku wiec nie oczekujmy jakiegos rewanzu ale za ta pozytywna energia, szczescie, bezinteresowna boska milosc czy jak to nazwiemy powraca do nas zwielokrotniona i pomnozona. Zycie wtedy jest po prostu lepsze i szczesliwsze

Zastanowcie sie nad tym i dajcie znac. Mozemy zaczac zaraz po Nowym Roku.

Jeden z celow ktory warto wziac pod uwage. Pomoc dla Ewelinki
http://www.szkolareklamy.pl/ftopict-1360.html

Klikajac te linki w zasadzie nie trzeba robic nic wiecej. Dokladamy po prostu malutka cegielke

www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 24 lut (czw) 2005, 22:55:04

"Oda do radości" - klej Atlas.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 24 lut (czw) 2005, 23:03:36

Aaaatlaaas skleii caly swiat :D