Pomaturalne dylematy, szukam informacji i pomocy
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Zaczyna działać
Pomaturalne dylematy, szukam informacji i pomocy
Witajcie,
jestem swiezo po maturze, czytalem juz duzo Wasze forum, jednak nadal mam w glowie mam dziwne bariery dotyczace wyboru szkoly. Jeszcze wczoraj bylem pewny, ze pojde na WSR i bede zadowolony, dzisiaj juz nie mam pojecia co robic.
Moje zainteresowania to reklama, tworzenie internetu - tworzenie stron, jak i tworzenie wiekszych projektow internetowych od podstaw. To co chcialbym umiec robic, to tworzyc wieksze projekty ktore sa przemyslane na podlozu reklamowym.
Otrzymalem tytul technika elektryka, ktory jest jednym wielkim nieporozumieniem, moze wywolac usmiech na twarzy, ze niby co ja tu robie? Sek w tym, ze przez piec lat uczylem sie czegos co mialo byc ciekawe, jednak nie bylo, mialo dac chociaz jakies umiejetnosci ktore obiecywali, nie zostalo z tego nic dobrego.
Nie chcialbym powtorzyc tego bledu i wyjsc ze szkoly, z kolejny tytulem - dyplomem ktory nic nie znaczy. WSR prawdopodobnie, tego nie powtorzylby tych bledow.
Jestem spoza Warszawy, wiec decyzja o dalszej nauce jest dosyc duza decyzja. Po tej krotkiej biografii, czas na pytania.
Czy uczac sie na WSR posiada sie prawa studenckie?
Czy w mojej sytuacji, dobrym krokiem bylo by podjecie sie takiej nauki. Gdzie moglbym dokonczyc edukacje, aby miec wyzszy stopien i przynajmniej po czesci kontynuowac reklame?
Czy sa jeszcze jakies inne uczelnie w Warszawie, ktore mogly by zaoferowac kierunki zwiazane z internetem i reklama?
Poki co to tyle pytan, jesli ktos pomoze mi chociaz w malej czesci, byc moze porozmawiamy wiecej. Nadal chetnie pojawilbym sie w WSR, jednak watpliwosci rowniez jest duzo.
pozdrawiam
Kamil
jestem swiezo po maturze, czytalem juz duzo Wasze forum, jednak nadal mam w glowie mam dziwne bariery dotyczace wyboru szkoly. Jeszcze wczoraj bylem pewny, ze pojde na WSR i bede zadowolony, dzisiaj juz nie mam pojecia co robic.
Moje zainteresowania to reklama, tworzenie internetu - tworzenie stron, jak i tworzenie wiekszych projektow internetowych od podstaw. To co chcialbym umiec robic, to tworzyc wieksze projekty ktore sa przemyslane na podlozu reklamowym.
Otrzymalem tytul technika elektryka, ktory jest jednym wielkim nieporozumieniem, moze wywolac usmiech na twarzy, ze niby co ja tu robie? Sek w tym, ze przez piec lat uczylem sie czegos co mialo byc ciekawe, jednak nie bylo, mialo dac chociaz jakies umiejetnosci ktore obiecywali, nie zostalo z tego nic dobrego.
Nie chcialbym powtorzyc tego bledu i wyjsc ze szkoly, z kolejny tytulem - dyplomem ktory nic nie znaczy. WSR prawdopodobnie, tego nie powtorzylby tych bledow.
Jestem spoza Warszawy, wiec decyzja o dalszej nauce jest dosyc duza decyzja. Po tej krotkiej biografii, czas na pytania.
Czy uczac sie na WSR posiada sie prawa studenckie?
Czy w mojej sytuacji, dobrym krokiem bylo by podjecie sie takiej nauki. Gdzie moglbym dokonczyc edukacje, aby miec wyzszy stopien i przynajmniej po czesci kontynuowac reklame?
Czy sa jeszcze jakies inne uczelnie w Warszawie, ktore mogly by zaoferowac kierunki zwiazane z internetem i reklama?
Poki co to tyle pytan, jesli ktos pomoze mi chociaz w malej czesci, byc moze porozmawiamy wiecej. Nadal chetnie pojawilbym sie w WSR, jednak watpliwosci rowniez jest duzo.
pozdrawiam
Kamil
-
- akademiareklamy.edu.pl
Cześć Kamil,
to, że masz wątpliwości, świadczy o tym, że jesteś osobą myślącą, więc nie martw sie tym; wybory których dokoujemy często sa podłoża emocjonalnego, choć powinny być racjonalne
Co do Twoich pytań:
jestem przekonany, że jesli wybierzesz naszą szkołę, będziesz zadowolony - szczególnie jeśli będziesz brał czynny udział w oferowanych przez nią zajęciach i akcjach;
to czego nigdzie indziej nie znajdziesz to poza atmosferą, umiejętność budowania projektów w ścisłym związku z oczekiwaniami i potrzebami klienata - my to nazywamy briefowaniem zlecenia
jeśli zechcesz, flash, php, html, java staną się twoim żywiołem wsparte dodatkowo o więdzę z zakresu projektowania, kompozycji, barw, animacji, montażu, perswazji etc.
co do twojego tytułu, nie ma w nim nic dziwnego, trafiają tu ludzie z tak dziwnych szkół i uczelni, że nic nas już nie zaskoczy - to zwykła kolej rzeczy - każdy szuka tego co go na prawdę interesuje, co jest jego pasją;
co do dyplomu i jego znaczenia - poza dwoma dyplomami MEN otrzymyjesz w WSR dyplom projektanta kampanii reklamowych, w wybranej specjalizacji, sygnowany przez instytucje branżowe, który jest rodzajem rekomendacji, listu żelaznego gwarantującego przyszłym pracodawcom, Twoje kwalifikacje. Warunkiem jego uzyskania jest odpowiednia średnia ocen lub obrona projektu wykonanego na zlecenie komisji a prestiż jest od dwunastu lat niezaprzeczalny;
ponadto, co jest najważniejsze, wychodzisz z dorobkiem - portfoliem, które pokazuje co jesteś wart;
ucząc się w szkole będziesz miał prawa słuchacza, czyli de facto identyczne z prawami studenckimi;
kontynuacja nauki musiałaby się wiązać z wyborem, którejś z artystycznych szkół w Łodzi lub w Warszawie, z którymi współpracuje WSR i wyboru kierunku grafika, fotografia lub realizacja tv; a to dlatego, że nie ma adekwatnej uczelni, która specjalizowałaby się w "sztuce reklamy";
Jakiej natury są Twoje wątpliwości?
to, że masz wątpliwości, świadczy o tym, że jesteś osobą myślącą, więc nie martw sie tym; wybory których dokoujemy często sa podłoża emocjonalnego, choć powinny być racjonalne
Co do Twoich pytań:
jestem przekonany, że jesli wybierzesz naszą szkołę, będziesz zadowolony - szczególnie jeśli będziesz brał czynny udział w oferowanych przez nią zajęciach i akcjach;
to czego nigdzie indziej nie znajdziesz to poza atmosferą, umiejętność budowania projektów w ścisłym związku z oczekiwaniami i potrzebami klienata - my to nazywamy briefowaniem zlecenia
jeśli zechcesz, flash, php, html, java staną się twoim żywiołem wsparte dodatkowo o więdzę z zakresu projektowania, kompozycji, barw, animacji, montażu, perswazji etc.
co do twojego tytułu, nie ma w nim nic dziwnego, trafiają tu ludzie z tak dziwnych szkół i uczelni, że nic nas już nie zaskoczy - to zwykła kolej rzeczy - każdy szuka tego co go na prawdę interesuje, co jest jego pasją;
co do dyplomu i jego znaczenia - poza dwoma dyplomami MEN otrzymyjesz w WSR dyplom projektanta kampanii reklamowych, w wybranej specjalizacji, sygnowany przez instytucje branżowe, który jest rodzajem rekomendacji, listu żelaznego gwarantującego przyszłym pracodawcom, Twoje kwalifikacje. Warunkiem jego uzyskania jest odpowiednia średnia ocen lub obrona projektu wykonanego na zlecenie komisji a prestiż jest od dwunastu lat niezaprzeczalny;
ponadto, co jest najważniejsze, wychodzisz z dorobkiem - portfoliem, które pokazuje co jesteś wart;
ucząc się w szkole będziesz miał prawa słuchacza, czyli de facto identyczne z prawami studenckimi;
kontynuacja nauki musiałaby się wiązać z wyborem, którejś z artystycznych szkół w Łodzi lub w Warszawie, z którymi współpracuje WSR i wyboru kierunku grafika, fotografia lub realizacja tv; a to dlatego, że nie ma adekwatnej uczelni, która specjalizowałaby się w "sztuce reklamy";
Jakiej natury są Twoje wątpliwości?
-
- Zaczyna działać
Okej, dziekuje za odpowiedz.
Watpliwosci mialem, ale juz gdzies poszly. Nie ma co sie zastanawiac, jesli w WSR znajdzie sie praktyczna wiedza, to dobrze. Nie ma co sie pchac miedzy czysta teorie czegos co mnie interesowac nie bedzie. Jesli moge dokonczyc nauke do jakiegos stopnia na innej uczelni, to dobrze.
Dwie potrzeby juz przyziemniejsze to, mozliwosc wziecia pozyczki studenckiej na start, oraz mozliwosc korzystania z ulg uczniowskich/studenckich, np. komunikacja miejska.
A poza tym, chyba poczekam na papiery o ukonczeniu szkoly oraz dyplom i trzeba sie zabrac do zapisywania.
Watpliwosci mialem, ale juz gdzies poszly. Nie ma co sie zastanawiac, jesli w WSR znajdzie sie praktyczna wiedza, to dobrze. Nie ma co sie pchac miedzy czysta teorie czegos co mnie interesowac nie bedzie. Jesli moge dokonczyc nauke do jakiegos stopnia na innej uczelni, to dobrze.
Dwie potrzeby juz przyziemniejsze to, mozliwosc wziecia pozyczki studenckiej na start, oraz mozliwosc korzystania z ulg uczniowskich/studenckich, np. komunikacja miejska.
A poza tym, chyba poczekam na papiery o ukonczeniu szkoly oraz dyplom i trzeba sie zabrac do zapisywania.
-
- akademiareklamy.edu.pl
współpraca programisty i art directora
jeśli nie masz co robić w wakacje, możesz wpaść bez zapisywania się na warsztaty internetowe w lipcu, pogadać z programistą, art directorem i coś już "podłubać"
-
- akademiareklamy.edu.pl
projektowanie stron www warsztaty
pierwsze dwa tygodnie lipca szczególowe daty dorzucę jak wypytam sekretariacie
-
- akademiareklamy.edu.pl
przewidywanie sztuką przetrwania w marketingu
bardzo sprytnie i przewidująco
-
- Ekspert
Re: Pomaturalne dylematy, szukam informacji i pomocy
Witaj Kamil. Twoje dylematy wydają się zupełnie normalną rzeczą. Normalną z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze kiedy przychodzi moment ostatecznego wyboru pojawiają się wątpliwości, czy jego efektem będzie realizacja założonych planów (zwłaszcza, kiedy decyzję można jeszcze zmienić). Po drugie zaś rynek edukacyjny w Polsce stał się nieco nieprzejrzysty. WSR jest producentem filmu promocyjnego z targów edukacyjnych, które odbyły się wiosną tego roku.kamil_pld pisze:Witajcie,
Mój kolega i ja, którzy głównie staramy się dbać o edukowanie specjalizacji TV & Film zaangażowaliśmy kilkoro Słuchaczy z drugiego roku do realizacji zlecenia. Dopiero drugiego i trzeciego dnia w pełni profesjonalnie, chłodno i wyrachowanie kręciliśmy materiał. Pierwszego dnia byliśmy natomiast zdumieni niebywałą feerią edukacyjną: państwowe uczelnie, np. UJ, UW "stoisko w stoisko" z prywatnymi, uczelnie niepaństwowe z propozycją licencjatu, prywatne szkoły zapewniające wykszatałcenie zawodowe we wszystkich chyba możliwych branżach. Doprawdy można sobie wyobrazić nie lada dylematy uczestników targów, młodych ludzi poszukujących swego miejsca w świecie.
Jedyną szkołą reklamy z kilkoma specjalizacjami, która na targach się pokazała była WSR. To, iż wspominam nie tylko o targach edukacyjnych, ale także to, że WSR wyprodukował film promocyjny bierze się stąd mianowicie, iż już w trakcie edukacji w WSR nasi Słuchacze z różnych specjalizacji mają okazję wypróbować swoje umiejętności, zmierzyć z profesjonalną pracą jeszcze w trakcie edukacji w naszej szkole.Moje zainteresowania to reklama, tworzenie internetu - tworzenie stron, jak i tworzenie wiekszych projektow internetowych od podstaw. To co chcialbym umiec robic, to tworzyc wieksze projekty ktore sa przemyslane na podlozu reklamowym.
Jeśli interesujesz się internetem, marketingiem internetowym, kreowaniem serwisów internetowych będziesz miał wiele sposobności, aby taką wiedzę zdobyć, projekty realizować.
Reklamy w Warszawskiej Szkole Reklamy można się z pewnością nauczyć nieźle. To oczywiście nie tylko kwestia standardów, które tu obowiązują, ale także Twoich motywacji. Reklama jest wbrew dość często spotykanym obiegowym opiniom trudną materią, stąd m. in. pomysł, aby WSR miał tzw. system collegowy. Przedmioty obowiązkowe i bardzo duży wybór fakultatywnych. Dzięki temu sam w znacznym stopniu decydujesz czego się uczysz.Czy w mojej sytuacji, dobrym krokiem bylo by podjecie sie takiej nauki. Gdzie moglbym dokonczyc edukacje, aby miec wyzszy stopien i przynajmniej po czesci kontynuowac reklame?
Całkiem serio mówiąc szkoły o takim profilu i koncepcie jak nasza prawdopodobnie nie ma. Jest natomiast sporo uczelni, czy kierunków typu zarządzanie i marketing. Rzecz jednak w tym, że - nie wiemy dlaczego - typowa edukacja na wydziale marketingu często pomija reklamę, która jest czescia marketingu. To bardzo zastanawiająca sytuacja, ale tak to w Polsce na ogól wygląda.Czy sa jeszcze jakies inne uczelnie w Warszawie, ktore mogly by zaoferowac kierunki zwiazane z internetem i reklama?
Jeśli masz więcej pytań daj znać.Poki co to tyle pytan, jesli ktos pomoze mi chociaz w malej czesci, byc moze porozmawiamy wiecej. Nadal chetnie pojawilbym sie w WSR, jednak watpliwosci rowniez jest duzo.
-
- Zaczyna działać
oraz mozliwosc korzystania z ulg uczniowskich/studenckich, np. komunikacja miejska.
Jeśli chodzi o zniżki to w policealnych szkołach jest tak:
Zniżka na komunikację miejską do 21 roku życia (48%)
Na pociagi do 24 roku życia
Jeśli chodzi o kredyt to musisz zapytać w banku, w którym chcesz go zaciągnąć.
Jeśli chodzi o kredyt to musisz zapytać w banku, w którym chcesz go zaciągnąć.
-
- Zaczyna działać
Tak to wlasnie wyglada. Jest duzy wybor szkol ktore ucza iles tam kolejnych ludzi na jedna i ta sama modle, ale w gruncie rzeczy jesli ktos jest w czyms dobry to nie jest wylapywany przez nikogo, ale o tym nie ma co mowic, znawca nie jestem, moze jest inaczej.
Mysle ze WSR jako wyjscie dla mnie jest juz jasne, zobaczymy jak bedzie od wrzesnia. Gorzej od tego co juz bylo, byc nie moze, wiec pozytywnie jest
Jesli jest przynajmniej w polowie tak przyjaznie tak jak mowia tutaj wszystkie glosy, to jest juz ok.
Samo to zeby sie uczyc wymaga odrobiny wyrzeczen, wiec szkoda by bylo te szanse marnowac. Wybor tej szkoly ma byc juz w pelni swiadomy, z zalozenia ma to byc poczatek innego zycia.
Mysle ze WSR jako wyjscie dla mnie jest juz jasne, zobaczymy jak bedzie od wrzesnia. Gorzej od tego co juz bylo, byc nie moze, wiec pozytywnie jest
Jesli jest przynajmniej w polowie tak przyjaznie tak jak mowia tutaj wszystkie glosy, to jest juz ok.
Samo to zeby sie uczyc wymaga odrobiny wyrzeczen, wiec szkoda by bylo te szanse marnowac. Wybor tej szkoly ma byc juz w pelni swiadomy, z zalozenia ma to byc poczatek innego zycia.
Co do tej czesci... juz nie ma co nad tym myslec. Szukalem jakis czas temu czegokolwiek co by bylo podobne i nie znalazlem. Jest wiele marketingu i zarzadzania, ale hm, ile mozna sie tego uczyc. Nie mowie, ze jest to zle, ale zarzadzanie same w sobie jest mi potrzebne tylko w malej czesci. Potrzeba mi cos posredniego.Całkiem serio mówiąc szkoły o takim profilu i koncepcie jak nasza prawdopodobnie nie ma. Jest natomiast sporo uczelni, czy kierunków typu zarządzanie i marketing. Rzecz jednak w tym, że - nie wiemy dlaczego - typowa edukacja na wydziale marketingu często pomija reklamę, która jest czescia marketingu. To bardzo zastanawiająca sytuacja, ale tak to w Polsce na ogól wygląda.
-
- Zaczyna działać
Czyli w moim wypadku, rok na znizkach, rok bez znizek, a przy trzecim roku znizki studenckie. Nie jest tragicznie.oraz mozliwosc korzystania z ulg uczniowskich/studenckich, np. komunikacja miejska.
Wlasnie slyszalem juz kilka razy, ze zalezec to moze w duzej mierze po prostu od banku w ktorym pozyczka miala by byc wzieta. Wiec wiecej nie pytam ludzi tylko zaczne w bankuJeśli chodzi o kredyt to musisz zapytać w banku, w którym chcesz go zaciągnąć.
W czerwcu maja odbyc sie jeszcze jakies dni otwarte. Dowiem sie na nich czegos konkretnego, poza tym co mi przedstawiliscie?
-
- akademiareklamy.edu.pl
szkoła + atmosfera + program + ludzie + ty = ideał
na pewno możesz powąchać atmosferę, wziąć udział w krótkim wykładzie prezentacyjnym, dopytać o wszelkie szczegóły administracyjno-organizacyjne