prośba do Andy'ego

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
robertar
Nowy(a)

prośba do Andy'ego

Post autor: robertar » 04 gru (ndz) 2005, 08:55:42

Wysłałem do Ciebie, Andy, pomysł reklamy spekulatywnej na adres manka@szkolareklamy.pl z prośbą o ocenę.
Minął już tydzień, a ja nie otrzymałem odpowiedzi.
Myślę, że mój list zagubił się w "cyberprzestrzeni". :wink:
Dzisiaj wysłałem więc ponownie tę samą korespondencję na adres manka@op.pl. Wierzę, że ten post poprowadzi mój list prosto na pulpit Twojego komputera.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź na list
Robert

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 04 gru (ndz) 2005, 10:28:47

Andy do końca tego tygodnia był na zwolnieniu lekarskim i może nie miał dostępu do sieci więc nie mógł Ci odpisać.
Ale od poniedziałku powinien normalnie już pracować więc czekaj cierpliwie na odpowiedź.
Ps. chyba , że nadal będzie chory.

robertar
Nowy(a)

Post autor: robertar » 04 gru (ndz) 2005, 14:28:13

zielonyszerszen pisze:Andy do końca tego tygodnia był na zwolnieniu lekarskim....
Dzięki za informację.
To i może lepiej, że na razie nie odpisał bo mógłbym dostać odpowiedż z wirusem. :wink:

andy
Ekspert
Ekspert

Post autor: andy » 06 gru (wt) 2005, 16:29:51

Jeśli tylko mogę sprawdzam korespondecję. Ale głównie z poczty amanka@5oclock.ie

Informowałem o tym co najmniej kilka razy. Tak więc rozmaite pytania i zaległości itp. proszę wysyłać na powtarzam ;-) amanka@5oclock.ie

Adres manka@szkolareklamy.pl odchodzi bądź też odszedł był "do wieczności" z powodu: nie mogę się zalogować :mrgreen:

A odkąd nie mogę się zalogować, a także odkąd kilka innych niespodziewanek na forum się wydarzyło nie wiedzieć czemu ciągle kołacze mi się pod czajnikiem autentyczne (!) zarządzenie cara Rosji Piotra I z 9 grudnia 1708 roku:

"Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty tak, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego".

Prawdę mówiąc sam nie wiem skąd te nieoczekiwane asocjacyje ;-) :-D

A tak nieco bardziej do rzeczy. Mimo choroby w dalszym ciągu, tak, jak deklarowałem ponad dwa tygodnie temu, w miarę możliwości będę starał się zainteresowanym pomóc za pośrednictwem poczty elektronicznej i/lub forum.

pozdrawiam

am

andy
Ekspert
Ekspert

Re: prośba do Andy'ego

Post autor: andy » 06 gru (wt) 2005, 16:35:16

robertar pisze:Wysłałem do Ciebie, Andy, pomysł reklamy spekulatywnej Robert
Bardzo się cieszę, ale hmm... dlaczego wysyłasz mi pomysł reklamy spekulatywnej? 8O

robertar
Nowy(a)

Re: prośba do Andy'ego

Post autor: robertar » 10 gru (sob) 2005, 09:48:02

andy pisze:
Bardzo się cieszę, ale hmm... dlaczego wysyłasz mi pomysł reklamy spekulatywnej? 8O
Odpowiedź zawarłem w liście wysłanym w mailu do Andy'ego. Ponieważ korespondencja prowadzona jest teraz poza forum, temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam Robert

andy
Ekspert
Ekspert

scenariusz reklamy

Post autor: andy » 13 gru (wt) 2005, 16:53:58

Robert A. przesłał mi mailem dwa szkice reklam z prośbą o ocenę, konsultację. I upoważnił do opublikowania ich na forum. Na razie zamieszczem pierwszy z nich.

Witam!
Usłyszałem o tzw. reklamie spekulatywnej, jaką "uprawiacie" na zajęciach w WSR. Mam pomysł na reklamę, która miała być kontynuacją reklamy Heinekena z udziałem aktorki Ariston (kobieta w supermarkecie próbuje sięgnąc piwo z wysokiej półki, które zabiera jej sprzed nosa wysoki młodzian).
Niestety pomysłem nie zdołałem zainteresować ani przedstawicieli marki ani producentów reklamowych.
Dlatego uważam, że być może nadaje się on do celów szkoleniowych. Chetnie zobaczyłbym stworzony do tego pomysłu przez uczniów WSR scenariusz i film. Przesyłam tekst pomysłu i grafikę niezbędną do zrozumienia wszystkich niuansów projektu [grafika ma 1,5 MG, poprosilem o nadeslanie lzejszego pliku/ dopisek am]. Tekst jest poniżej, grafika w załączniku. Jeżeli w żaden sposób nie da się tego wykorzystać, to proszę chociaż o ocenę.

Pozdrawiam

Robert A.
[Adresu i telefonu z względów oczywistych nie publikuję]

Ps. Ostatnio zainteresowałem się Waszą szkołą na tyle, że rozważam podjęcie tam nauki. Pracuję na Polach Mokotowskich a więc tylko kilkanaście minut drogi od WSR.

Opis pomysłu reklamy dowolnego napoju kapslowanego

Czas akcji - historia współczesna
Miejsce akcji - szosa przy parku i sam park.

Opis
Jadący w korku ulicznym mężczyzna na skuterze zostaje uderzony z tyłu przez dziewczynę jadącą pojazdem podobnego typu.
Mężczyzna schodzi ze skutera i nerwowo podbiega do tylnej części swego pojazdu, gdzie zamontowany jest kufer. Próbuje go otworzyć ale nie może tego zrobić, gdyż kufer został uszkodzony w wyniku uderzenia. Chłopak widzi na plecach dziewczyny rakietę tenisową w pokrowcu. Gestem nakłania ją do zdjęcia pokrowca, wyciąga rakietę. Przykłada (przymierza) rakietę do kufra. Następnie wyjmuje z kieszeni otwieracz do piwa i podaje go dziewczynie. Przygląda się otwieraczowi (tu –retroinspektywna scenka przedstawiająca zdejmowanie kapsla otwieraczem z butelki płynu będącego przedmiotem niniejszej reklamy) , i po chwili wyjmuje z kieszeni scyzoryk. Wycina nim w siatce
rakiety dziurę analogiczną do otworu w otwieraczu. Dzieje się to tak szybko, że dziewczyna w zdumieniu nie może wykonać żadnego ruchu. Chłopak przykłada rakietę do kufra niczym otwieracz do kapsla i jednym ruchem odgina jego wieko. Zagląda do kufra, gdzie, wśród potłuczonego szkła znajdują się dwie całe butelki reklamowanego płynu. Wkłada rakietę do pokrowca i zakłada go na ramie osłupiałej dziewczyny, a następnie tryumfalnie unosi ocalałe butelki do góry.
W kolejnej scenie oboje leżą na kocyku w parku popijając reklamowany płyn i patrzą na ekipę z zakładu naprawczego, która pakuje oba ich pojazdy na lawetę. Na zakończenie pojawia się logo firmy reklamującej napój.

Uwagi
1. Mężczyzna podchodząc do kufra powinien sprawiać wrażenie zdenerwowanego uszkodzeniami pojazdu. Dopiero potem okaże się , że tak naprawdę zatroskany był tylko o wieziony napój.

2. Kufer jest tak otwierany, że jednoznacznie kojarzy się to ze zdejmowaniem kapsla z butelki otwieraczem (patrz foto). Po otwarciu wieko kufra powinno się wygiąć w połowie i wyglądać jak kapsel wygięty otwieraczem. Uważam, że dla spotęgowania podobieństwa otwierania kufra do zdejmowania kapsla z butelki, brzegi wieka kufra powinny być nieco sfalowane, niczym brzegi kapsla.

3.Opcjonalne - Przecinane żyłki rakiety pękają tak, że powstające dźwięki układają się w motyw muzyczny reklamowanej marki.

[end]

andy
Ekspert
Ekspert

garść uwag o pomyśle reklamowym

Post autor: andy » 13 gru (wt) 2005, 16:57:25

Miło mi, że do mnie Robert zwrócił się z prośbą o ocenę pomysłu. Wydaje mi się jednak, że korzystniejsze będzie publikowanie niektórych pomysłów, które spływają do amanka@5oclock.ie na forum z gorącą zachętą do dyskusji z udziałem naszych słuchaczy. Bynajmniej nie tylko z grup TV :!:

Ja pozwolę sobie tylko na jedną uwagę na razie. Scenariusze reklam TV, pisane z myślą o realizacji spotów trwających 30 sek. w 99% brzmią niesłychanie banalnie. Nawet pyszne po produkcji reklamy Chivas Regal, Scotch Whisky, przy realizacji której miałem okazję brać udział na etapie połstronicowej lakonicznej historii sprawiały wrażenie pomysłu fajnego, ale niezbyt oryginalnego.

Jak koszmarnie mylne było to wrażenie przekonałem się dopiero, po pierwszej rozmowie z australijskimi copy writerem i art directorem, legendarnym amerykańskim producentem i brytyjkim reżyserem.
Rzecz działa się w Warszawie i Krakowie pod koniec lata 2000.

Amerykańska agencja TBWA/CHIAT/DAY z Nowego Jorku zdecydowała się, spośród niezliczonej liczby ofert z całego świata wybrać właśnie te dwa polskie miasta na produkcję reklam przeznaczonych na rynek grecki, azjatycki i amerykański. /na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi, czy mogę dla celów edukacyjnych udostępnić kupę materiałów z produkcji filmu reklamującego znakomitą whisky :mrgreen: Słuchaczom WSR/

Mam nadzieję, że Robert doczeka się szybko jak największej ilości komentarzy, uwag itp. od Słuchaczy WSR.

Proszę jednak najpierw wczytać się w pomysł, zanim prawdopodobnie opublikuję kolejne, spróbować zwizualizować (zanim Robert prześle oprawę graficzną), rozpisać na sceny, ujęcia, sekwencje. Wyczuć klimat, albo zaproponować konwencję.
Np. scenariusz whisky nie wskazywał na to, ze w klimat reklamy wkradnie się dyskretnie typowy brytyjski humor; na pewno to było ogromną zaletą sposobu, w jaki Australijczycy przygotowali pomysł. Po prostu pozostawili sporo miejsca na kreatywność i osobisty styl niezłego brytyjskiego reżysera; zadbawszy jednak o precyzję każdego słowa, zdania, szczegółu.

Serdecznie zapraszam do dyskusji:)

robertar
Nowy(a)

Post autor: robertar » 13 gru (wt) 2005, 18:43:45

Andy, serdecznie Ci dziękuję za zainteresowanie się moim pomysłem. Mam nadzieję, że doczekam się konstruktywnych komentarzy ze strony Szanownych Forumowiczów. Grafikę, w postaci mocno odchudzonej, przesłałem na adres amanka@5oclok.ie i proszę o zainstalowanie jej na forum.
Pozdrawiam Robert

robertar
Nowy(a)

Post autor: robertar » 23 gru (pt) 2005, 01:33:29

Grafikę do pomysłu reklamy umieściłem poniżej:

Obrazek

Pozdrawiam
Robert

andy
Ekspert
Ekspert

analiza reklam / opinie

Post autor: andy » 04 sty (śr) 2006, 16:58:34

Dzieki Panie Robercie za kolejne projekty reklam przekazane tzw. poczta elektroniczna :-D

Proponuje je takze zamiescic na forum. Jesli nie doczekamy sie "zywiolowej, spontanicznej dyskusji" ;-) za jakis czas zamieszcze garsc uwag.

Tymczasem pozdrawiam:-)

amanka@5oclock.ie

ODPOWIEDZ