Komiks (czyli wszystko o warsztatach komiksowych)

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 10 paź (wt) 2006, 20:51:35

to po kolei :)

Spawn, mimo żeunjącego już scenariusza zawsze należał będzie do moichulubionych ze względu na kreskę i McFarlane'a i Cappulo, i Mediny, i właściwie wszystkie okołoSapwnowe rzeczy też uwielbiam, bo to jest jak dla mnie ogólnie graficzny wypas i nawet gdyby zaczęli pisać tam o konstrukcji kosiarki spalinowej a zilustrowaliby to w ten sposób to i tak bym uwielbiał :)

Lobo: Wyzwolony jak dla mnie jest cieniutki niestety, jest tam kilka fajnych patentów, ale to już nie jest to co kiedyś, z reszta ogóline Lobo zaczął w naszym kraju z bardzo wysokiego puyłapu (Ostatni Czarnian) a potem to już szybciuchno porównie pochyłej, niestety :)

Bone'a niestety nie miałem okazji jeszcze przeczytać, ale chyba sobie muszę sprawić, bo na naszym rynku chyba się go prędko nie uświadczy niestety, a w oryginale teraz można sobie nabyć w rozsądnej cenie piękne 1200stronicowe tomisko :)

Fistaszki, to oczywiście klasyka jeśli chodzi o paski, tez uwielbiam,
w tej konwencji polecam jeszzce Calvina i Hobbes'a bo to zacna seria też jest,
acha no i Garfield :)

Czy ten Blade of the Immortal to u nas wyszło jako Miecz Nieśmiertelnego ?? pytam, bo przyznaje że na Mandze (prócz wyżej wymienionej Akiry, tórą też cenię i Kazure Okami) się specjalnie nie znam, ale jeśli tak, to nie słyszałem nic pozytywnego, wręcz przeciwnie,
niestety :(

Blacksad, to oczywiście też rzecz piękna graficznie, i doskonale spleciona fabularnie,
niebawem ponoć i u nas wreszcie tom 3, zobaczymy, bo kłóci się o prawa do seri ponoc kilka wydawnictw :)

jeśli chodzi o Bilala, to niestety fanem nie jestem, doceniam jeego twóczość, bo trudno odmówić geniuszu kreski i sposobu narracji, ale do mnie po prostu takie historie nie przemawiają :)

Mignola to rzeczywiście mistrz też jest wielki, potrafi doskonale tymi kilkoma kreskami i plamami przedstawić coś tak eleganckiego, szkoda tylko, że scenariusz jakoś zaczyna sie sypać, bo chyba powoli już bohater staje się za bardzo wyekspluatowny, albo się legendy kończą i ciężko coś oryginalnego wymyslić,
bo zobaczcie sami, że powoli wszystko zaczyna wyglądać według jednego schematu:
mordesrtwo (czy inne przestępstwo), Helloby jedzie na miejsce zbrodni, ogląda, gada z miejscowymi, wieczorem się tłucze z kimś, spada gdzieś w dół, resztka sił w ostatnim momencie wygrywa, jedzie do domu, koniec :)
chyba już za długo i za dużo podobnych historii :)
co nie znaczy, że nie jest to świetny komiks :)

chyba na razie tyle :)
chętnie poznam Wasze zdanie,
co jak i dlaczego przede wszystkim :)

pozdrawiam
eM

jrr
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: jrr » 10 paź (wt) 2006, 21:29:41

empro pisze: Fistaszki, to oczywiście klasyka jeśli chodzi o paski, tez uwielbiam,
w tej konwencji polecam jeszzce Calvina i Hobbes'a bo to zacna seria też jest,
acha no i Garfield :)
tak zapomniałem o Calvinie i Hobbes'ie uwielbiam to:) Juz od dlugiego czsu mam w zakladkach te stronke: http://tinyurl.com/ocsvx acz chyba poczekam az wyjdzie w polsce, bo mimo calej wspanialosci cena jest zacna:) A garfielda jakos nie lubie, pamietam ze podobal mi sie kiedy bylem mlodszy teraz mnie juz wogole nie smieszy. Jako ciekawostka moj ulubiony odcinek ktory davies stworzyl na halloween w 1989: http://www.i-am-bored.com/bored_link.cfm?link_id=18928

rain_maker
Nowy(a)

a dla zaocznych tez beda te warsztaty??

Post autor: rain_maker » 12 paź (czw) 2006, 19:41:16

A dla nas, zaocznych, to tez beda takie warsztaty? Mysle, ze kilka osob to by sie nan zapisalo ;) Bo ja na ten przyklad bardzo chetnie :) Prosimy cos zadzialac w tym kierunku - moze w nastepnym semestrze? bo teraz to chyba juz po ptakach :( I bez jakis dyskryminacji w WSRze, ze niby zaoczni to gorsi i komiksow nie lubia?

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 12 paź (czw) 2006, 22:36:48

może po prostu wykładowca nie może w weekendy (lub mu się nie chce)?

na ostatnich zajęciach był lekki... hmm... chaos? więkośc nie wie, co chce zrobic, brak pomysłu. lenistwo rozwija się pełną parą :/ nie wiem czy nie "praca domowa" na "za tydzień" na pierwszych zajęciach tego nie spowodowała...

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 12 paź (czw) 2006, 23:58:36

w weekendy jak najbardziej radę damy :)
wykładowcy chociaż się rzeczywiście pewnie nie chce, to jednak jest gotowy do działań :)

a praca domowa na pierwszych zajęciach polegała tylko na wymysleniu czegoś, co nie jest wielkim wysiłkiem :)
chaos ogarniemy jak tylko podzieli sie grupa na dwie mniejsze grupki i będzie wtedy łatwiej i przyjemniej, jeszcze się za tydzień pomeczymy w tym chaosie :) a potem do ciężkiej roboty
nikt nie mowił, że lekko bedzie, ale gwarantuje, że po skończonej pracy jak zobaczycie Wasze dzieła już gotowe to radocha będzie ogromna, a jak pojedziecie sobie w przyszłym roku do Łodzi na MFK i ogladając wystawę festiwalową dojrzycie swoje komiksy to radocha podniesie się do kwadratu, a jak jeszcze Wasze komiksy podrukują w katalogu to już w ogóle extaza będzie :)
więc chyba warto :)

tak, dla przypomnienia, żeby nie było, na przyszły tydzień chcę zobaczyć storyboardy :twisted:

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 15 paź (ndz) 2006, 13:55:56

empro pisze:
tak, dla przypomnienia, żeby nie było, na przyszły tydzień chcę zobaczyć storyboardy :twisted:
tak przy niedzieli przypominam, że storyoardy na kolejne zajęcia będą niezbędne :)
bo potem są 2 tygodnie bez zajęć i trzeba będzie troszkę w domu porobić :)
a bez storyoardów niekoniecznie będzie to łątwe :)

miłej niedzieli :D
eM

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 20 paź (pt) 2006, 10:44:47

wieści z frontu ostatnie:

się dzieliliśmy tak na grupy, że nam nic nie wyszło, bo do grupy na godzinę 12 zapisało sie raptem 5 osób, przy 21 na 10.15, stąd taka smutna prawda, żedalej kisimy się wszyscy na 10.15 i tak też proszę wszystkich na przybycie (tych co mieli przyjść o 12 róweniż),
jak ktoś to prezczyta (może 8) ) to proszę żeby przekazał wszystkim również zainteresowanym :)

no i przypominam p racy domowej, bo teraz nie będzie zmiłuj, i będą stopnie ;P

szkic całęgo komiksu plus dopracowany concept art postaci

gdyby coś, to pisać, pytać, tutaj na forum lub na maila:
empro@empro.pl

i do roboty ;P

pozdrawiam
eM

Janerka
Nowy(a)

Post autor: Janerka » 20 paź (pt) 2006, 13:27:25

o kurcze, a jak mnie nie było na ostatnich zajęciach to zostalam skasowana z listy?

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 20 paź (pt) 2006, 15:45:48

Janerka pisze:o kurcze, a jak mnie nie było na ostatnich zajęciach to zostalam skasowana z listy?
chyba nie,
ale niech się wypowie wyższa władza, bo ja, że nowy jestem, to sie do końca nie znam :)

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 28 paź (sob) 2006, 12:24:55

sprawy dwie mam :)

więc

adin:
zapraszam wszystkich serdecznie, nie tylko lubiacych komiksy, ale w ogóle, mam nadzieję, że będzie fajnie:
http://komiks.nast.pl/nowosci/3121/Spot ... raz-drugi/

dwa:
tera ni mamy zajęć bo święto jest, ale za tydzień już się widzimy, przypominam o pracy domowej, bo polecą głowy, bo dziennik mam mieć już więc będę szalał :) ale nie o tym chciałem,
podzieliliśmy grupę, ale tak nam nieudolnie wyszło, że chetnych na 12.00 było 5 osób, i tak mała grupa powstac jednak nie może, więc proszę przekażcie tam sobie, że widzimy sie wszyscy jak zwykle (o 10.15) i zobaczymy co się dalej dziać będzie, bo albo nam się uda jakoś bardziej sensownie podzielić (na pół najlepiej) albo kupą działać dalej bedziemy

do zobaczenia więc (mam nadzieję, że w sobotę)
:)
pozdrawiam
eM

gosienka2005
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: gosienka2005 » 28 paź (sob) 2006, 12:37:43

a ja taki mały offtop czy masz coś wspólnego empro z forum drumsilezja.info ??

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 28 paź (sob) 2006, 12:50:06

gosienka2005 pisze:a ja taki mały offtop czy masz coś wspólnego empro z forum drumsilezja.info ??
nie mam nic wpsólnego :)
pierwszy raz w ogóle słyszę o czyms takim, szczerze mówiąc

a skąd takie pytanie ??

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 28 paź (sob) 2006, 13:09:27

A ja bym poprosiła o listę właściwą osób uczęszczających na te zajęcia bo na razie mam jakieś trzy i nazwiska się tam różnią... :? :idea:

A Bo Ty chodzisz na nie, czy nie? Bo mam Cię ale mam też "?"! :twisted:

gosienka2005
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: gosienka2005 » 28 paź (sob) 2006, 13:58:55

empro pisze:
gosienka2005 pisze:a ja taki mały offtop czy masz coś wspólnego empro z forum drumsilezja.info ??
nie mam nic wpsólnego :)
pierwszy raz w ogóle słyszę o czyms takim, szczerze mówiąc

a skąd takie pytanie ??
A bo jest taki dj empro i facet na forum podpisujący się eM ... w sumie ja się tam nie znam bo na tamto forum zagladam tylko czasem poczytać co mój kumpel pisze ciekawego ... więc w sumie zamiast sie doszukiwać wolałam zapytać ... krótsza droga

No ale jak widać to zbieg okoliczności =)

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 28 paź (sob) 2006, 14:12:16

Bo zanczy się Gosienka to było do Ciebie pytanie!!! Czy chodzisz na komiks czy nie!

ODPOWIEDZ