Komiks (czyli wszystko o warsztatach komiksowych)

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 06 lis (pn) 2006, 13:52:53

nieśmiało (a może śmiało) przypominam Robaczkom komiksowym wszystkim :)
empro pisze:wieści z frontu ostatnie:

się dzieliliśmy tak na grupy, że nam nic nie wyszło, bo do grupy na godzinę 12 zapisało sie raptem 5 osób, przy 21 na 10.15, stąd taka smutna prawda, żedalej kisimy się wszyscy na 10.15 i tak też proszę wszystkich na przybycie (tych co mieli przyjść o 12 róweniż),
jak ktoś to prezczyta (może 8) ) to proszę żeby przekazał wszystkim również zainteresowanym :)

no i przypominam p racy domowej, bo teraz nie będzie zmiłuj, i będą stopnie ;P

szkic całęgo komiksu plus dopracowany concept art postaci

gdyby coś, to pisać, pytać, tutaj na forum lub na maila:
empro@empro.pl

i do roboty ;P

pozdrawiam
eM
bo jak nie, to się gniewać będziemy :twisted:
bo mam już mieć dziennik i polecą głowy :)

jinks
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: jinks » 13 lis (pn) 2006, 12:49:04

mi np jakis czas temu zaczely sie podobac akcje w stylu 'abra makabra'
steva niles'a i bena templesmith'a no inne ich obrazki jak 30dni i nocy orazmroczne dni ... moim zdaniem kozacki styl ...ristekpa for autors

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 17 sty (śr) 2007, 18:52:08

odkopię temacik :)

chciałbym słów kilka na temat dzisiejsze najszej, wewnętrznej ankiety napisać :)
otóż bardzo się cieszę, że każdy właściwie napisał, że bardzo odpowiada mu atmosfera na zajęciach :, że w sumie najgorszy ze wszystkich na świecie nie jestem, bardzo ucieszyły mnie głosy, że cenicie sobie sporą dowolność w podejściu do tematu oraz sposobu budowania właśnego komiksu oraz że "da się ze mną dogadać", to muszę przyznać bardzo mnie ucieszyło, tym bardziej, że to mój pierwszy semestr i dzięki temu uważam, że jakoś sobie z tym wszystkim poradziłem :)
jednym słowem dziękuję :)
teraz niestety przejść muszę do tego co Wam się nie podobało:
a więc najwięcej było tych głosów, że za mało dyscypliny było, może to i racja i jakieś wnioski z tego wyciągnąć się postaram ;P co nie znaczy, że zaraz gestapowskie metody stosować zacznę, choć szczerze mówiąc myślałem, że w miłej atmosferze, bez wymuszania niczego się uda nam [przetrwać te kilkanaście spotkań
ale, jak ma być większa dyscyplina to będzie, moze dzięki temu uda się nam w przyszłości coś tam lepiej wypracować :)
drugą kwestią jest bralk czasu/za duże grupy/i trochę widomości bardziej teroetycznych, dlategto wrzuciłem to do jednego worka, bo wszystko jest jakby związane z jednym problemem a mianowicie graniczeniami czasowymi, bo w tak dużej grupie, żeby indywidualnie rozpatrywać projekty i pogadać chwilkę o nich potrzeba dużo czasu, przez co brakuje go już na gadanie o innych rzeczach niż realizowane właśnie komiksy, takie trochę nam się koło zamknięte robi :)
postaram się aby kolejne semestry i mam nadzieje lata i w ogóle w przyszłości udało się wyeliminować jak najwięcej błędów, czyli kupię sobie bat i będą kary chłosty za niedpełnienie obowiązków, a mam nadzieję że szkoła się przychyli to może dłuższych blkoów, yto dwóch alternatywnych godzin odbywania się zajęć, żeby grupy zmniejszyć czy może uda się utworzyć też teoretyczne zajęcia, żeby na tych czysto praktycznych nie gadać już o historii omiksu i tp, bo przecież piekarz nie musi znać historii chleba :)
jakoś tak :)

jeśli Wy macie jakieś pomysły jak usprawnić cała komiksową zabawę w WSR też wpisujcie tutaj, może cos się uda zrobić :)

pozdrawiam
eM

Negreen
Nowy(a)

Post autor: Negreen » 19 sty (pt) 2007, 00:14:19

Heh... Kto smial napisac ze jest malo dyscypliny 8O ?
Jak dla mnie rownanie komiks + dyscyplina to nie daje dobrych efektow :? . No bo jak np. na komiks nie masz pomyslu, oczywiscie takiego ktorego po godzinie nie skreslisz, to nawet z terminem na karku nic nie zdzialasz :) . No a po co przysiadac do czegos i sie meczyc nad mazaniem jak pomysl jest do bani :roll: ? Przeciez rysowanie komiksu powinno nam sprawiac frajde a nie meczyc :wink: . Przynajmniej tak to dziala u mnie :P .

Co do pomyslu malych zespolow jestem za tak samo jak w przypadku podzialu na historie/teorie komiksu i zajecia praktyczne :)

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 19 sty (pt) 2007, 02:00:34

z tymi pomysłami, rzeczywiście różnie bywa, że czasami przez pół roku nic do łba nie przylizie a potem w 15 minut ma sie ich pincet :)
ale w końcu to szkoał reklamy więc do czegoś zobowiązuje (do kreatywności na zawołanie podpowiem) :evil: i niestety w przyszłości będe goinł bardziej :)

gniewny
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: gniewny » 19 sty (pt) 2007, 15:55:16

witajcie. kiedy odbywają sie te zajęcia?
pozdrawiam

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 19 sty (pt) 2007, 16:41:45

gniewny pisze:witajcie. kiedy odbywają sie te zajęcia?
pozdrawiam
póki co w środy o 10.15
ale to tylko 1 środa została w tym semestrze
a potem
to nawet najstarsi Górlae jeszce chyba nie wiedzą :)
chyba, że Sławek :)

Negreen
Nowy(a)

Post autor: Negreen » 19 sty (pt) 2007, 23:50:03

Empro niby z jednej strony masz racje z ta kreatywnoscia ale zdrugiej jako osoba, ktora sama tworzy chyba rozumiesz ze wena nie sluga :)

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 20 sty (sob) 2007, 17:28:22

Negreen pisze:Empro niby z jednej strony masz racje z ta kreatywnoscia ale zdrugiej jako osoba, ktora sama tworzy chyba rozumiesz ze wena nie sluga :)
oczywiście, że rozumiem :)
ale uno:
pracaw reklamie, komiksie, ogólnie mediach czy w jakiejkolwiek powiedzmy kreatywnej branży (wiem, wiem, marnie sformuowane:)) to wieczne główkowanie, bo jak zleceniodawca dzwoni, to zazwyczaj chce coś dostać bardzo szybko, wtedy się mu nie przetłumaczy, że wena nie sługa :)
bo płaci, to wymaga,
i w ten sposób też chciałbym, żeby postrzegane było robienie komiksu
a po drugie:
jest w sumie całe kilka miesięcy (dla niektórych pół roku) żeby przygotwać historię, a to już bardzo dużo czasu :)
nie chwaląc się ja przez ten czas narysowałem i wymyśliłem chyba z 7 historii na pewnie ze 40stronach komiksu :)

Negreen
Nowy(a)

Post autor: Negreen » 20 sty (sob) 2007, 21:14:54

wiem, wiem juz to nam mowiles :roll: :)

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 22 sty (pn) 2007, 15:34:30

troszkę prywaty jeszcze pozwolę sobie uskutecznić na forum :)
z góry przepraszam :D

zapraszam do mojej nowej, prowizorycznej póki co galeryjki:
http://www.centrumrozrywki.pl/empro/

i moja ostatnia odezwa do narodu:
http://komiks.polter.pl/Przygarnij-Changa-w16266

pozdrawiam
eM

Najt
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Najt » 22 sty (pn) 2007, 20:49:35

wreszcie, po dlugich bojach skonczylem moj komiks :D i jest całkiem, całkiem :D

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 23 sty (wt) 2007, 01:41:12

Najt pisze:wreszcie, po dlugich bojach skonczylem moj komiks :D i jest całkiem, całkiem :D
się cieszę w takim razie, bo oznacza to, że przynajmniej jeden gotowy projetk zobaczę w środę :)
a termin to jużostatni jest, więc tak przypominam jeszce po raz ostatni, że zlituj nie bedzie :)

acha, no i preferowana forma to jednak wydruki, ale jak się nie da, to jak na płycie będzie, to dramatu nie będzie,
chociaż druk zawsze lepiej wygląda, i nie ukrywam, że taka forma komiksu działa na jego korzyść, a to się może przełożyć na ocenę końcową :)
więc zachęcam :)

PurePoison
Nowy(a)

Post autor: PurePoison » 24 sty (śr) 2007, 00:59:31

uh.. no a moj komiks ciągle cierpi :oops:

Magnus McKnee
Bywalec
Bywalec

Post autor: Magnus McKnee » 24 sty (śr) 2007, 02:30:26

Rysuje od 6 godzin non stop i dłużej nie dam rady. Empro nie zabijaj.

ODPOWIEDZ