Co sądzicie o kursach szybkiego czytania i zapamiętywania?

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
Sebek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Co sądzicie o kursach szybkiego czytania i zapamiętywania?

Post autor: Sebek » 22 kwie (ndz) 2007, 22:43:41

Zastanawiam się nad takim kursem http://www.szkolenia.campus.edu.pl/nauka.html - najbliższe terminy w długi weekend majowy (3-4 i 5-6), więc przyjemne z pożytecznym. Co o tym sądzicie? Macie jakieś doświadczenia? Może ktoś jest chętny wybrać się razem, tak dla lepszego samopoczucia?

pozdr. Sebek

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 22 kwie (ndz) 2007, 23:05:18

Jeżeli o mnie chodzi to nie mam żadnego zdania w tej dziedzinie. Ewentualnie z ciekawości mogłabym się na taki kurs wybrać ;)

BTW Widzę że mają ciekawą ofertę kursów nawet nie wiedziałam, że istnieją takie kursy jak np: "jak uwieść mężczyznę" 8O - musi być to jakieś strasznie skomplikowane bo kursu "jak uwieść kobietę" nie mają w ofercie...

Sebek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Sebek » 23 kwie (pn) 2007, 00:35:51

;) Poszukaj w sieci, kursów o uwodzeniu kobiet też sporo, ale Tobie chyba nie potrzeba takich? :roll:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 23 kwie (pn) 2007, 07:41:49

Oj Sebek miales w poprzednim semestrze zajecia z Iza specjalistka w tej dziedzinie :) Trzeba sie bylo zapytac :D Mowie oczywiscie o szybkiej nauce i czytaniu a nie o uwodzeniu ;) :lol:

Jezeli chodzi o zapamietywanie to robilem taki kurs 15 lat temu. Wtedy moim zdaniem byl sens bo nie bylo w ogole materialow. Prowadzacy zrobili dla nas specjalny skrypt. Teraz jest cala masa ksiazek chocby Buzana Siurawskiego Michaelis czy Brzeskiewicza. A materia jest i tak szeroka i niejednolita watpie zeby wszystkich aspektow uczyli na jednym kursie. Takze jesli chodzi o zapamietywanie to dradzam. Lepiej i taniej bedzie robic to na wlasna reke

Jesli chodzi o moje doswiadczenia. Najbardziej cenie sobie umiejetnosc uczenia sie obcych slowek. Zaraz po tym zapamietywanie calej talii kart do gry na wyrywki :P Byl tez jeden skutek uboczny ktory pozostal do dzis. Od kiedy nauczylem sie mind-map zupelnej dezintergracji ulegl moj tradycyjny system notatek. Nawet jak probuje notowac liniowo to i tak wszystko jest porozrzucane i niechronologiczne. Jak dodamy do tego moje wlasne symbole to nikt poza mna nie moze sie polapac w takich notatkach (a byli w WSR tacy co probowali :lol: ). Fajne jest tez to ze przy odrobinie inwencji mozna tworzyc wlasne systemy i metody zapamietywania i wlasnie one sa najskuteczniejsze.

O ile szybkiej nauki mozna sie nauczyc z ksiazek o tyle odradzam nauke szybkiego czytania. Oczywiscie mozna - czytajac ksiazki i zaopatrujac sie w kilka pozytecznych narzedzi i programow. Ale lepiej robic to jak prawo jazdy pod okiem instruktora. Inaczej mozna sie niezle zakalapuckac :D A przede wszystkim nabrac zlych nawykow.

Sebek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Sebek » 23 kwie (pn) 2007, 09:23:56

A widzisz! Zajęcia z Izą wspominam z rozżewnieniem... ahhhhh :roll:
Niestety dopiero teraz zaczynam myśleć o takich tematach, bo zaczynam się gubić w pracy nad natłokiem obowiązków i prac... A sam jestem bardzo nieobowiązkowy i niezdyscyplinowany i dlatego potrzebuję nad sobą kija!

ODPOWIEDZ