Poleć ksiażkę

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 04 kwie (śr) 2007, 07:01:14

Właśnie sobie buszowałem po necie i moim oczom ukazała się książka "Reżyseria filmowa. Ujęcie po ujęciu". Z tego co mi wiadomo nie ma za dużo książek o tej tematyce -> może ktoś z TV byłby zainteresowany -> podaje link do recenzji http://www.sklep.gildia.pl/literatura/9 ... -po-ujeciu

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 17 kwie (wt) 2007, 07:32:15

a ja bym polecił wszystkim książkę starą ale dla mnie bardzo dobrą którą przeczytałem kilka razy i często wracam do niej.
tytuł to ,, Życie po śmierci " nie pamiętam teraz autora ( ale to uzupełnię później )
książka przedstawia wszystkie sensacyjne fakty wykorzystując intrygujące przekazy z całego świata i zdumiewające ustalenia naukowe ostatnich lat. Podaje w wątpliwość nasze wyobrażenie o śmierci, jako ostatecznym kresie życia i przybliża nas do rozwiązania największej tajemnicy: możliwości życia po śmierci.
Udokumentowane przypadki dwukierunkowej komunikacji ze zmarłymi utrwalone na taśmie głosy z zaświatów relacje o zjawach i proroczych snach. Naukowe badania zjawisk paranormalnych

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 kwie (wt) 2007, 07:59:46

Na początku myślałem, że chodzi tu starą książką : Raymond A. Moody - "Życie po życiu" a mam wrażenie, iż chodzi być może jednak o jeszcze starszą której autorem był Léon Denis. Hmm ale pewnie się mylę skoro to ma tyczyć się ostatnich lat :roll:

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 17 kwie (wt) 2007, 08:09:55

seize pisze:Na początku myślałem, że chodzi tu starą książką : Raymond A. Moody - "Życie po życiu" a mam wrażenie, iż chodzi być może jednak o jeszcze starszą której autorem był Léon Denis. Hmm ale pewnie się mylę skoro to ma tyczyć się ostatnich lat :roll:
wiesz nie wiem bo tą książkę dała mi babcia która już nie żyje 15 lat więc muszę odkopać ją w domu i sprawdzić.
ale miło że ktoś wie o czym mówię. :P

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 kwie (wt) 2007, 08:24:13

Ech wiesz - to może dziwnie zabrzmi ale ... - no ja właśnie kiedyś "Życie po życiu" pożyczyłem od swojej nieżyjącej już obecnie Babci :roll: I zanim nie zostało pożyczone przeze mnie - na jak się później okazało "wieczne nieoddanie" - jednej znajomej to została wielokrotnie przeczytana. W tej był dość mocno poruszony m.in. temat tak zwanego "tunelu" i retrospekcji z przeglądu życia ale o ile pamiętam nie kładła dużego nacisku w swej treści na kwestie spirytualistyczne dlatego ciężko mi wyrokować.

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 17 kwie (wt) 2007, 08:47:09

a powiedz mi czy w Twojej książce od babci były zdjęcia czarno-białe przedstawiające różnego rodzaju pojawiania się duchów i osób za grobów.
bo coś mi się wydaje że o tej samej książce mówimy :P

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 17 kwie (wt) 2007, 10:09:44

Przyznam, że akurat zbytnio ja tam żadnych obrazków nie pamiętam - wydanie było to proste; wydane nakładem wydawnictwa PAX; okładka była bardzo stonowana i widniał na niej w dolnej części mózg, na środku było takie właśnie jakby zobrazowanie tunelu przy użyciu barw coś na kształt (od środka tunelu) biały-niebieski-fioletowy, na górze autor i tytuł.

Jednak jak mówię to było swoiste studium na temat śmierci klinicznej wiec tu prawie na pewno chodzi o jakąś inną typu nieznane mi typu : Ian Wilson - Życie po śmierci - albo - Leszek Szuman - Życie po śmierci etc.

zielonyszerszen
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: zielonyszerszen » 17 kwie (wt) 2007, 10:51:15

ok jutro wezmę się za szukanie bo nawet dzisiejszy dialog mnie zachęcił abym znowu do niej zajrzał :P

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 18 kwie (śr) 2007, 00:06:03

Chciałam polecić książkę pt. "Ewangelia według Piłata" niejakiego Erica - Emmanuela Schmitt'a (autor m.in opowiadań Oskar i Pani Róża, Pan Ibrahim i Kwiaty Koranu, Małe zbrodnie małżeńskie) - książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Oto krótki opis zaporzyczony z jakiejś księgarni internetowej:

"Jedna z jego najgoręcej dyskutowanych powieści ostatnich lat, przetłumaczona na 15 języków.

Nowe, bliskie współczesnym ludziom spojrzenie na ewangeliczną historię o misji, śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa. Swą opowieść Schmidt wkłada w usta dwóch narratorów: Jeszui, który czekając w Ogrodzie Oliwnym na nadejście oprawców, w bardzo ludzki sposób stara się zrozumieć swoje niezwykłe życie i przeznaczenie oraz Piłata, który zaczyna zdawać sobie sprawę, że spotkanie z dziwnym żydowskim skazańcem było najważniejszym wydarzeniem jego życia. Ksiązka, której nie sposób zapomnieć, pełna pytań, lęków i namiętności bliskich dzisiejszemu człowiekowi. "

źródło: merlin.pl

Peyot
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Mui kanon

Post autor: Peyot » 05 sie (ndz) 2007, 18:16:50

Jeśli można... Paragraf 22 Hellera, oczywiście Mistrz i Małgorzata wiadomo kogo, Elam Harnish Londona, Grona Gniewu Stainbecka,a na deser Siddhartha Hesse'a

majaga
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: majaga » 15 lis (czw) 2007, 10:10:02

ja tam czczę mistrza Pilipiuka i jego "Weźmisz czarno kure" i reszte z serii o Jakubie Wędrowyczu (mężczyźnie mojego życie ;) polecam chociażby dla poprawienia humoru ;)

Persja
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Persja » 18 lis (ndz) 2007, 21:34:21

"Heban" Ryszarda Kapuscińskiego - ostatnia która przeczytałam i bardzo polecam, ten człowiek to miszcz, szkoda ze juz na tamtym świecie...
A obecnie męczę - "Przygoda fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy - bardzo pokręcona opowieść i humor równie pokręcony - jak ktos lubi Tarantino to powinna sie podobać

Natalunia
Ekspert
Ekspert

Post autor: Natalunia » 19 lis (pn) 2007, 18:20:48

Polecam z czystym sumieniem książkę Historyk Elizabeth Kostova. JEst po prostu jedą z tych książek do których się wraca i to nie raz...

No i oczywiście wszystkie części Mikołajka Sempe Goscinnego :):):)

Ellie
Bywalec
Bywalec

Post autor: Ellie » 01 gru (sob) 2007, 11:50:15

"Koralina" Neila Gaimana.
Książka nie jest gruba, wydaje się, jakoby została napisana dla dzieci, ale jest wręcz przeciwnie. :) Dla tych, którzy lubią trochę chore klimaty. ;)

SkullaAga
Nowy(a)

Polecam Mastertona

Post autor: SkullaAga » 28 gru (pt) 2007, 22:17:48

Masterton pisze świetnie!
Szczególnie bardzo polecam:

"Rook"
Grahama Mastertona
A oto opis:

"Kiedy jeden z uczniów Rooka zostaje zamordowany, a inny oskarżony o zabójstwo, tylko Jim jest w stanie rozpoznać prawdziwego mordercę. Jest nim wyznawca voodoo Umbr Jones. Pod groźbą dalszych zabójstw Jones zmusza Jima, by stał się jego emisariuszem. Z pomocą swoich uczniów Jim podejmuje walkę z szaleńcem..."

Jednakże polecam Ci to, jeśli lubisz thrillery.
Mnie się naprawdę spodobała

ODPOWIEDZ