Myślę, że założenie takiego topicu nam (Wam i mi

Na początek kilka pytań z testu, na które ja nie znam odpowiedzi /numeracja - po kolei/:
1.Jak się nazyw, wymyślona przez Picassa, metoda wielobarwnego druku wypukłego wykorzystująca tylko jedną płytę, sukcesywnie wycinaną i odbijaną w kolejnych kolorach?
a.offset
b.monotypia
c.drzeworyt sztorcowy
d.linoryt na płytę traconą
2.Jak się nazywa narzędzie do rysowania na drewnie metalową końcówką nagrzewaną prądem wynalezione w XX wieku?
a.pirograf
b.aerograf
c.isograf
d.rylec
3.Jak się nazywa dłuto wklęsłe o przekroju ostrza w kształcie litery U lub V, stosowane w drzeworycie, linorycie i snycerstwie?
a.żłobak
b.punca
c.grafion
d.nóż malarski
4.Krój typu cancellarescha nazywamy inaczej:
a.pisanką
b.groteskiem
c.antykwą
d.gotykiem
5.Jak się nazywają w tradycyjnej technice druku wypukłego czcionki pozbawione "oczka", wszelkie metalowe kostki, blaszki i sztabki wypełniające puste miejsce wokół czcionek tak, aby kolumna stanowiła jednolity masywny blok?
a.czcionki
b.słupki
c.ślepy materiał zecerski
d.główki
6.Jak się nazywa pierwotne pismo z terenów Syrii i Fenicjii, w którym zapisywano tylko spółgłoski, a wartość samogłosek wynikała z kontekstu?
a.alfabet sylabiczny
b.alfabet
c.abdżad
d.sylabariusz
7.Jak nazywa się gotyckie pismo charakteryzujące się wyraźnie widocznymi grubymi pionowymi trzonkami liter, niewielką ilością światła, ciasno upakowanymi literami, minimalną interlinią? Zapisana nim strona przypomina misterną tkaninę o gęstym splocie.
a.szwabacha
b.fraktura
c.tekstura
d.rotunda
Tyle pytań z mojej strony. Pozdrawiam!