Pytania odnośnie części testowej OKE.
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Czasami coś napisze
Pytania odnośnie części testowej OKE.
Dzień dobry,
Myślę, że założenie takiego topicu nam (Wam i mi )pomoże.
Na początek kilka pytań z testu, na które ja nie znam odpowiedzi /numeracja - po kolei/:
1.Jak się nazyw, wymyślona przez Picassa, metoda wielobarwnego druku wypukłego wykorzystująca tylko jedną płytę, sukcesywnie wycinaną i odbijaną w kolejnych kolorach?
a.offset
b.monotypia
c.drzeworyt sztorcowy
d.linoryt na płytę traconą
2.Jak się nazywa narzędzie do rysowania na drewnie metalową końcówką nagrzewaną prądem wynalezione w XX wieku?
a.pirograf
b.aerograf
c.isograf
d.rylec
3.Jak się nazywa dłuto wklęsłe o przekroju ostrza w kształcie litery U lub V, stosowane w drzeworycie, linorycie i snycerstwie?
a.żłobak
b.punca
c.grafion
d.nóż malarski
4.Krój typu cancellarescha nazywamy inaczej:
a.pisanką
b.groteskiem
c.antykwą
d.gotykiem
5.Jak się nazywają w tradycyjnej technice druku wypukłego czcionki pozbawione "oczka", wszelkie metalowe kostki, blaszki i sztabki wypełniające puste miejsce wokół czcionek tak, aby kolumna stanowiła jednolity masywny blok?
a.czcionki
b.słupki
c.ślepy materiał zecerski
d.główki
6.Jak się nazywa pierwotne pismo z terenów Syrii i Fenicjii, w którym zapisywano tylko spółgłoski, a wartość samogłosek wynikała z kontekstu?
a.alfabet sylabiczny
b.alfabet
c.abdżad
d.sylabariusz
7.Jak nazywa się gotyckie pismo charakteryzujące się wyraźnie widocznymi grubymi pionowymi trzonkami liter, niewielką ilością światła, ciasno upakowanymi literami, minimalną interlinią? Zapisana nim strona przypomina misterną tkaninę o gęstym splocie.
a.szwabacha
b.fraktura
c.tekstura
d.rotunda
Tyle pytań z mojej strony. Pozdrawiam!
Myślę, że założenie takiego topicu nam (Wam i mi )pomoże.
Na początek kilka pytań z testu, na które ja nie znam odpowiedzi /numeracja - po kolei/:
1.Jak się nazyw, wymyślona przez Picassa, metoda wielobarwnego druku wypukłego wykorzystująca tylko jedną płytę, sukcesywnie wycinaną i odbijaną w kolejnych kolorach?
a.offset
b.monotypia
c.drzeworyt sztorcowy
d.linoryt na płytę traconą
2.Jak się nazywa narzędzie do rysowania na drewnie metalową końcówką nagrzewaną prądem wynalezione w XX wieku?
a.pirograf
b.aerograf
c.isograf
d.rylec
3.Jak się nazywa dłuto wklęsłe o przekroju ostrza w kształcie litery U lub V, stosowane w drzeworycie, linorycie i snycerstwie?
a.żłobak
b.punca
c.grafion
d.nóż malarski
4.Krój typu cancellarescha nazywamy inaczej:
a.pisanką
b.groteskiem
c.antykwą
d.gotykiem
5.Jak się nazywają w tradycyjnej technice druku wypukłego czcionki pozbawione "oczka", wszelkie metalowe kostki, blaszki i sztabki wypełniające puste miejsce wokół czcionek tak, aby kolumna stanowiła jednolity masywny blok?
a.czcionki
b.słupki
c.ślepy materiał zecerski
d.główki
6.Jak się nazywa pierwotne pismo z terenów Syrii i Fenicjii, w którym zapisywano tylko spółgłoski, a wartość samogłosek wynikała z kontekstu?
a.alfabet sylabiczny
b.alfabet
c.abdżad
d.sylabariusz
7.Jak nazywa się gotyckie pismo charakteryzujące się wyraźnie widocznymi grubymi pionowymi trzonkami liter, niewielką ilością światła, ciasno upakowanymi literami, minimalną interlinią? Zapisana nim strona przypomina misterną tkaninę o gęstym splocie.
a.szwabacha
b.fraktura
c.tekstura
d.rotunda
Tyle pytań z mojej strony. Pozdrawiam!
-
- Zadomowił(a) się
Bardzo dobry topic przed egzaminem. Też myślałam o założeniu takiego. Niestety w tych pytaniach jeszcze Ci nie pomogę, ale może graficy dadzą radę
na próbnym było też pytanie o plakat francuski. Nie pamiętam dokładnie jego treści, więc gdyby ktoś wiedział o co chodzi niech da znać jaka była odpowiedź...
na próbnym było też pytanie o plakat francuski. Nie pamiętam dokładnie jego treści, więc gdyby ktoś wiedział o co chodzi niech da znać jaka była odpowiedź...
-
- Początkujący(a)
1.d.linoryt na płytę traconą
2.a.pirograf
3.a.żłobak
4.a.pisanką
5.c.ślepy materiał zecerski
6.c.abdżad
7.c.tekstura
nie jestem grafikiem, ale strategicznie współpracowałam dziś na ten temat z google Jak ktoś miał Typografię cały semestr a nie 2 zajęcia, to niech sprawdzi
a z plakatem francuskim chodziło chyba o to, że TAK, wzorowali się na nim polscy twórcy
2.a.pirograf
3.a.żłobak
4.a.pisanką
5.c.ślepy materiał zecerski
6.c.abdżad
7.c.tekstura
nie jestem grafikiem, ale strategicznie współpracowałam dziś na ten temat z google Jak ktoś miał Typografię cały semestr a nie 2 zajęcia, to niech sprawdzi
a z plakatem francuskim chodziło chyba o to, że TAK, wzorowali się na nim polscy twórcy
-
- Zadomowił(a) się
Każdemu, kto jeszcze jakimś cudem tego nie zrobił polecam zapoznanie się z informatorem:
http://www.cke-bip.waw.pl/assets/files/ ... eklamy.pdf
oprócz ważnych dla nas informacji są też przykładowe pytania testowe wraz z odpowiedziami.
http://www.cke-bip.waw.pl/assets/files/ ... eklamy.pdf
oprócz ważnych dla nas informacji są też przykładowe pytania testowe wraz z odpowiedziami.
-
- Początkujący(a)
Skoro, o dziwo, topic mało ożywiony na parę dni przed OKE, to ja zapytam Was o etap praktyczny: podczas przygotowań do niego padła dziwna sugestia, że może np. projektując ulotkę nie trzeba wymyślać jej treści słownej, bo chodzi tylko o projekt (więc można zostawić puste linijki) albo, że dane z zadania mogą nie wystarczyć do stworzenia sensownego copy, więc go nie piszemy. Wydaje mi się to bez sensu, skoro ogranizacja reklamy w tym wypadku to zarówno projekt grafiki jak i praca copywritera. Był to chyba wyraz nadziei grupy SG, ale na tej zasadzie ja jako SR wołałabym już raczej nie robić layoutu a pisac tekst Dlatego mniemam, że należy zaprojektować WSZYSTKO = i grafikę i teksty, hmm?
-
- Czasami coś napisze
-
- Zadomowił(a) się
Jak Wam idzie? Ja już finiszuję
jedno pytanie... w informatorze w jednym z punktów "Uczeń powinien..." jest:
• rozróżniać techniki reklamowe, np.: owczy pęd, fantazja, sprawdzian naukowy.
Czy ktoś wie co to za technika sprawdzian naukowy? Macie jakiś przykład? Bo na necie takiego pojęcia nie znalazłam, pewnie nazwa ma jakiś ludzi zamiennik, ale niestety nie wiem jaki...jak coś to wszystko przez przegrzanie
jedno pytanie... w informatorze w jednym z punktów "Uczeń powinien..." jest:
• rozróżniać techniki reklamowe, np.: owczy pęd, fantazja, sprawdzian naukowy.
Czy ktoś wie co to za technika sprawdzian naukowy? Macie jakiś przykład? Bo na necie takiego pojęcia nie znalazłam, pewnie nazwa ma jakiś ludzi zamiennik, ale niestety nie wiem jaki...jak coś to wszystko przez przegrzanie
-
- Czasami coś napisze
"sprawdzian naukowy do niedowiarków" się dobiera wg.informatorads pisze:Nie wiem, co to jest ten "sprawdzian naukowy" niestety.
Plus mam jeszcze 1 pytanie, na które nie znam odpowiedzi.
8.Który z podanych środków reklamy jest najstarszy?
a.prospekt
b.plakat
c.szyld
d.afisz
http://www.oke.krakow.pl/moodle/file.ph ... eklamy.pdf >punkt 2.3 strona 17
-
- Zadomowił(a) się
Z tego co znalazłam wychodzi, że plakat, aczkolwiek nie znalazłam informacji nt szyldu. Ale obstawiałabym tu plakat.ds pisze:Nie wiem, co to jest ten "sprawdzian naukowy" niestety.
Plus mam jeszcze 1 pytanie, na które nie znam odpowiedzi.
8.Który z podanych środków reklamy jest najstarszy?
a.prospekt
b.plakat
c.szyld
d.afisz
http://***SPAM***.pl/68992,,,,plakat,haslo.html