Apel do Pana Sławka
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski
-
- Nowy(a)
Apel do Pana Sławka
Bardzo proszę o potraktowanie sprawy jak najbardziej poważnie - post nie ma na celu ani wyśmiewania, ani drwienia.
Panie Sławomirze! Sławku!
Ja, jako słuchacz WSR proszę Cię, przestań na każdym kroku udowadniać, jak bardzo na luzie jesteś. My to wiemy - na prawdę. Twoje zajęcia są ciekawe, interesujące, ale, na Boga, jeśli nie znasz dobrze angielskiego, to nie używaj go "chwaląc" się jego znajomością "dla słuchaczy obcojęzycznych".
Kilka przykładów:
- semestr po angielsku to nie "semestr" (wymawiany jako [simestr]) tylko "term", więc po angielsku zwrot "praca semestralna" nie będzie brzmieć "semestr [simestr] work" tylko "work for the end of term"
- (wzięte z tematu z reklamami 2008) "bez dwóch zdań" nie można przetłumaczyć jako "without two sentences" tylko "sure as hell"
Przykłady można mnożyć, ja po prostu więcej nie pamiętam.
Pozdrawiam serdecznie
Panie Sławomirze! Sławku!
Ja, jako słuchacz WSR proszę Cię, przestań na każdym kroku udowadniać, jak bardzo na luzie jesteś. My to wiemy - na prawdę. Twoje zajęcia są ciekawe, interesujące, ale, na Boga, jeśli nie znasz dobrze angielskiego, to nie używaj go "chwaląc" się jego znajomością "dla słuchaczy obcojęzycznych".
Kilka przykładów:
- semestr po angielsku to nie "semestr" (wymawiany jako [simestr]) tylko "term", więc po angielsku zwrot "praca semestralna" nie będzie brzmieć "semestr [simestr] work" tylko "work for the end of term"
- (wzięte z tematu z reklamami 2008) "bez dwóch zdań" nie można przetłumaczyć jako "without two sentences" tylko "sure as hell"
Przykłady można mnożyć, ja po prostu więcej nie pamiętam.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Bywalec
-
- Ekspert
http://***SPAM***.pl/tlumacz.htm ... to&x=0&y=0
pierwszy z brzegu najpodlejszy słownik ...
apel do englishman1: nie krytykuj ludzi, nie bądź męski, romantyczny, śmieszny czy jakikolwiek jesteś, zmień się.
widzisz jak to absurdalnie wygląda?
pierwszy z brzegu najpodlejszy słownik ...
apel do englishman1: nie krytykuj ludzi, nie bądź męski, romantyczny, śmieszny czy jakikolwiek jesteś, zmień się.
widzisz jak to absurdalnie wygląda?
-
- Zadomowił(a) się
Heh...rozbawił mnie ten post (jakby nie patrzeć, napisany przez anonima). Ja osobiście, jak już tak apelujemy, apeluję do Sławka żeby zrobił się smutny, zły, ponury, wkurzający, nieprzyjemny, bardzo słabo oceniający, więcej prac domowych zadający i zdecydowanie bardziej poważny, bo ileż można siedzieć na zajęciach, na których jest fajnie i wesoło?? Świat jest zły, więc nie ma miejsca na bycie wesołym optymistą. Zmień się Sławku, bo kolejne roczniki będą chodziły uśmiechnięte bez powodu. Wyjdą później tacy na ulicę i dostaną w te uśmiechnięte michy
Zmień się Sławku, zmień
Zmień się Sławku, zmień
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
;-)
Hey, ingliszmen, możesz mi nie wierzyć, ale naprawdę NIE MAM SIŁY zastosować się do Twojego apelu. Terminy techniczne angielskie mam zawsze na obrzeżach świadomości i przez to często, także na zajęciach (które są znaczącą częścią mojego życia) - na końcu języka. Nie zawsze daję radę powstrzymać się przed ich wypowiedzeniem...
Zresztą, jak sądzę, niektórzy strange luanguage listeners by mi tego nie darowali.
(Ale bardzo dziękuję Ci za dostrzeżenie osobistego luzu & uznanie ciekawości zajęć; w sumie ta druga rzecz - obok merytorycznej ich zawartości - jest najważniejsza!)
Zresztą, jak sądzę, niektórzy strange luanguage listeners by mi tego nie darowali.
(Ale bardzo dziękuję Ci za dostrzeżenie osobistego luzu & uznanie ciekawości zajęć; w sumie ta druga rzecz - obok merytorycznej ich zawartości - jest najważniejsza!)
-
- Bywalec
Kolega najwyraźniej chciał się tylko i wyłącznie popisać znajomością języka angielskiego.
Gratulujemy, podziwiamy i życzymy 6 z lektoratu, a najlepiej zwolnienia z chodzenia na zajęcia.
I radzę zająć się pisaniem "work for the end of term", couse is "sure as hell", że jak będziesz siedział na forum, to się nie wyrobisz:)
Gratulujemy, podziwiamy i życzymy 6 z lektoratu, a najlepiej zwolnienia z chodzenia na zajęcia.
I radzę zająć się pisaniem "work for the end of term", couse is "sure as hell", że jak będziesz siedział na forum, to się nie wyrobisz:)
-
- Bywalec
-
- Bywalec
jeżeli don Sławomir zaprzestanie używać swojego "jinglisz" (tak jak zaprzestał był prezentowania planu zajęć... wyjścia z punktu 1, potem przechodząc przez punkty 2, 3 i 4 by na 5 wreszcie zakończyć... ubytek tej istotnej części wykładu wywołuje mętlik w mej głowie oraz nagły atak klaustrofobii... jestem niespokojny gdy nie wiem, jak odbędą się zajęcia. głowa pęka wtedy niczym popcorn) to zwołam ogólnoszkolny komitet strajkowy i zaczniemy okupować automat z kawą przez cały zjazd!
płacę to wymagam, a co
płacę to wymagam, a co