Władca Pierścieni

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
Mandaryna
Nowy(a)

Władca Pierścieni

Post autor: Mandaryna » 21 lut (pn) 2005, 16:24:49

Mój temat brzmi:

"Omów problemy filmowej adaptacji porównując film z jego pierwowzorem literackim i oceniając adaptację".

Jako adaptację wybrałem Władcę Pierścieni wszystkie trzy części, jeśli ktoś ma jakieś rady, informacje na ten temat, albo ciekawe linki to było by fajnie.

Nauczycielka od polskiego kazala mi jeszcze w bibliografii napisac jakąś książkę o kręceniu filmów, ale to już sobie chyba daruje.

Z góry dzięki.

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Marqoni » 22 lut (wt) 2005, 13:20:56

Czyżby to jeden z tych rewelacyjnych tematów na wersję prezentacyjną matury?

Mandaryna
Nowy(a)

Post autor: Mandaryna » 22 lut (wt) 2005, 18:35:53

Tak, a co?

adacho
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: adacho » 22 lut (wt) 2005, 19:05:25

Nie, no nic.... Jednak za moich czasow (czyt. w zeszlym roku) nad matura sie przede wszystkim myslalo zanim sie ja napisalo.... Chociaz moze ja nie nadazam za pedzacym do przodu swiatem...

andy
Ekspert
Ekspert

adaptacja, film, Peter Jackson

Post autor: andy » 23 lut (śr) 2005, 12:08:02

Taka pozycja, jak to ujęłaś, o kręceniu filmów to np. Daniel Arijon, "Gramatyka języka filmowego", Jerzego Płażewskiego "Język filmu" (do pewnego stopnia), "Warsztat amerykańskiego scenarzysty", Rilla, Field.

O swoich filmach pisal Martin Scorsese, "Pasja i bluźnierstwo". Rewelacja.

Czy Twój temat jest ostateczny? Na pierwszy rzut oka wygląda prawie jak temat pracy magisterskiej :-)

Daj jak najszybciej znać, jeśli musisz o tym to szybko coś wymyślimy, jeśli da się zmienić, to byłoby super. To nie moja sprawa, ale pani od polskiego powinna była się zastanowić, zanim taki temat proponuje / akceptuje ;-)

Czekamy niecierpliwie na wieści.

Marqoni
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Re: adaptacja, film, Peter Jackson

Post autor: Marqoni » 23 lut (śr) 2005, 20:39:34

andy pisze:Czy Twój temat jest ostateczny? Na pierwszy rzut oka wygląda prawie jak temat pracy magisterskiej :-)
Przykład z mojego podwórka:
Z polskiego Moj temat na mature ustna (nowa) to:
"Motyw smoka w literaturze, sztuce i filmie -omów motody prezentacji"
Sama wymyslalam i OKE/CKE zaakceptowalo
A Tobie, Mandaryna polecam fora o profilu tolkienowskim, tam na pewno zjadzesz masę pomocnych informacji. Tyle, że trzeba samemu je znaleźć, bo jak znam życie (i tolkienistów) nie będą sami się spieszyli z pomocą.

Mandaryna
Nowy(a)

Post autor: Mandaryna » 23 lut (śr) 2005, 22:01:37

Jeśli chodzi Ci o zmiane filmu to nie ma sprawy, byle by nie było za dużo. A jeśli o zmiane tematu matury ustnej to jutro napisze czy jeszcze można.

PS. Mandaryna to chłopak 8)

andy
Ekspert
Ekspert

adaptacja, film, matura

Post autor: andy » 24 lut (czw) 2005, 10:19:05

Sam pomysł jest OK, Mandaryna; rzecz w tym, że i powieść i filmy to monumenty, jak na tak szybką analizę. Mogę się mylić, oczywiście, bowiem nie wiem jak skrupulatnie musisz rzecz rozstrzygnąć.

O samej adaptacji możesz przeczytać np. artykuł z naszej <a href="http://www.szkolareklamy.pl/sections-vi ... e-508.html" target="_blank"> Biblioteki artykułów</a>.

Poza tym gdybym to ja :-) miał zdawać tę maturę to:

1. "Podważyłbym" typowe gderanie o tym, że powieść jest zawsze lepsza niż film; to rzeczy nieporównywalne, każde z nich ma inną poetykę, inne tworzywo itd.

2. A skoro tak, jak wyżej zacząłbym od krótkiej lekturki o tym, czy jest powieść, czym film, i adaptacja. Zacznij od tego, wówczas problem przykładu będzie mniej istotny.

Polecam Ci także coś w rodzaju zbioru króciótkich esejów Aleksandra Jackiewicza pt. "Moja filmoteka". Tam jest, jeśli dobrze pamiętam, partia tekstów właśnie o adaptacjach.

Masz dwa świetne źródla: tekst Alicji Helman i pracę Aleksandra Jackiewicza. Oboje są uważani za twórców polskiej filmologii.

Mandaryna
Nowy(a)

Post autor: Mandaryna » 26 lut (sob) 2005, 22:49:48

Sory, że tak długo nie odpowiadałem, małe problemy z netem :cry:
Ale już po kłopocie, w poniedzialek pójde wyporzyczyć te dwie książki o których mówiłeś. A jeśli chodzi o twój pierwszy punkt Andy to też o tym myślałem.

ODPOWIEDZ