Pepa pisze:Fakt: Czy papierosy muszą być tak drogie?
2005-01-18 06:42
Papierosy mogłyby być o połowę tańsze niż obecnie. Ale będzie dokładnie odwrotnie - ich cena będzie mocno rosła, a za trzy lata będą dwa razy droższe niż teraz - pisze "Fakt".
dalej
A, to się nie martw. To, co pisze "Fakt" podziel przez 28, wyciągnij pierwiastek i wtedy otrzymasz ćwierć prawdy. Tania gazeta- tania sensacja. Już cuda się miały dziać po wejściu do Unii, a tymczasem faktycznie- LM'y czy Marlboro drożeją, ale wychodzą na rynek- moim zdaniem- całkiem pełnowartościowe nowe marki, jak Nevada, Viceroy etc, produkowane przez British American Tobacco czy Phillip Morris. Podejrzewam, że dokłądnie te same papierosy, co LM i Marlboro, a powód ich śmiesznie niskiej ceny jest moim zdaniem taki:
Jeśli takie brukowce, jak "Fakt" czy "Super Express" straszą, że papierosy będą drożeć, koncerny tytoniowe faktycznie podwyższają ceny. W końcu ktoś, kto od lat jest wierny jednej marce, np Marlboro, będzie je kupował nadal mimo, że kosztować będą np. 50 gr drożej, czy mimo wstydu "że już mnie nie stać". A wiemy, że Polacy są w stanie kupić wszystko, co im się w supermarkecie wrzuci do koszyka, bo się wstydzą odłożyć przy kasie (to chyba kiedyś AW albo Wojtkowski opowidał). Dla firmy tytoniowej- czysty zysk, koszty własne niemal te same, marża rośnie. A żeby mniej zamożnych od palenia nie odstraszyć papierosami za 6 złotych, puszczają to samo, ale w innym pudełku, za 4 zł. Na Viceroy'ach mają ten sam utarg, co rok temu na Sobieskich (ten sam koncern), a obecnie na Sobieskich o złotówkę większy na paczce. A ty, jeśli kochasz swoje Sobieskie, kupisz je i tak. Za rok, faktycznie, Sobieskie będą kosztować może 8 zł, Viceroy'e 5,50, ale wtedy wypuszczą nowy substytut o nazwie "gówno&gówno" znowu za 3,70 na początku- a interes się kręci.
To oczywiście tylko moje zdanie i przypuszczenia, bo nie mam poparcia w żadnych naukowych tezach, a przynajmniej nic mi o nich nie wiadomo.
Dziękuję, jesteście wolni, spotykamy się za tydzień.