Komiks (czyli wszystko o warsztatach komiksowych)

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

ODPOWIEDZ
empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Komiks (czyli wszystko o warsztatach komiksowych)

Post autor: empro » 04 paź (śr) 2006, 14:42:33

Pozwalam sobie takowy temacik stworzyć tutaj, ze względu na to, że dzisiaj udało się poprowadzić pierwsze takowe zajęcią. Że nikt nie zasnął to mój pierwszy sukces (albo tej osoby co zasnęła, że nie zauważyłem) i mam nadzieję, że tak liczna grupoa jak dziś stawi się i nastepnym razem. A może nawet liczniejsza.
Pierwsze sprawy różnorakie już zostały w miarę omówione ale pojawić się może sto milionów pytań i wątpliwości i zapraszam do zadawania wszelkich pytań właśnie tutaj. Tutaj też zapraszam do dzielenia się wszelkimi uwagami na temat tychże zajęć (że nudne, że głupie, że po co, to kopmu, że prowadzący to w ogóle się nadaje tylko do pchania karuzeli), zapeniwam, że nie będę dochodził kto i co tutaj pisze, jesli osoba ta wyraźnie się swoją tożsamością publicznie nie pochwali.

Tyle na początek.
Zapraszam i pozdrawiam :)
eM

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 04 paź (śr) 2006, 16:04:28

No ja na warsztaty nie chodze ale to pewnie dlatego ze zazwyczaj pracuje w tych godzinach a do tego talent mam wybitnie strategiczny ;) :D

Ciesze sie ze tak szybko przeszlismy od slow do czynow. A przede wszystkim cieszy mnie to ze kolejny wykladowca aktywnie zaczyna dzialac na forum. Strasznie ich tutaj malo do tej pory a przeciez wiadomo ze forum co mowie juz od dawna nie jest tylko od Lavów i Typnikow ;) I ta wirtualna strefe w szkole mozna wykorzystac bardziej konstruktywnie.

gosienka2005
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: gosienka2005 » 04 paź (śr) 2006, 17:11:29

no mnie nie było :D ale to była siła wyższa gdyż jak najbardziej chciałam być i za tydzień myślę że będę :D :D :D

P.S. Z tego co słyszałam to... fajne zajęcia :lol: :lol: :lol:

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 04 paź (śr) 2006, 18:33:09

Ja sie na poczatku dowiedzialam, ze na zaliczenie trzeba bedzie zrobic (namalowac) wlasny komiks , a ze ja mam dwie lewe rece do wszelakich rysunkow (dlatego warsztat jak najbardziej by mi sie przydal!!) to stchorzylam :D

Janerka
Nowy(a)

Post autor: Janerka » 04 paź (śr) 2006, 19:29:15

Jak narazie moje wrażenia po, są pozytywne, zobaczymy co dalej:lol: Teraz trzeba sie zastanowic nad pomysłem co do własnego komiksu i jeszcze wykonac to tak by mialo ręce i nogi....

dis
Bywalec
Bywalec

Post autor: dis » 04 paź (śr) 2006, 19:36:06

jedno jest kiepskie w zajęciach: liczba osób.

nie wiem, jak coś zrobić i jeszcze kojarzyć, co kto robi lub umie... może się okazać, że będzie jak z większością zajęć: tylko pare ambitnych osób coś robi, a reszta w ostatnim tyg się wykreśli lub nagle przyniesie gotowy komiks i nie będzie czasu obejrzeć nawet połowy z nich...

mam nadzieję, że tak nie będzie.

Janerka
Nowy(a)

Post autor: Janerka » 04 paź (śr) 2006, 19:50:18

akurat taka masa ludzi wynikła troche z braku miejsca na zajęcia photoshopa, ktore odbywały się równocześnie.. Jeszcze jak okazało sie, że trzeba samemu wykonac tak zwaną historyjkę obrazkowa, to tym bardziej wykruszy sie toważystwo. Jednak z powodu takich okoliczności jakie zaistniały, ludzie z przypadku, mający płaskie pojęcie w tej materii naprawde zainteresuja sie komiksem. A to bardzo pozytywna sprawa.

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 04 paź (śr) 2006, 19:53:07

Martha pisze:Ja sie na poczatku dowiedzialam, ze na zaliczenie trzeba bedzie zrobic (namalowac) wlasny komiks , a ze ja mam dwie lewe rece do wszelakich rysunkow (dlatego warsztat jak najbardziej by mi sie przydal!!) to stchorzylam :D
a to nie ma co się bać :)
komiks może zrobic każdy (nawet jak ma jedną lewą rękę, a co dopiero dwie :))
poza tym zawsze można zrobić komiks z kimś do spółki,

dodatkowo zachęcam, też do udziału, bo będziemy sobie gadać o komiksach, coby naród z ciemnogrodu, w którym tepi się tego typu twórczość wyciągnąć,
i rzeczywiście, chciałem, żeby zajęcia te były bardziej praktyczne, ale może coś wymyślę jako zastępczą formę zaliczenia, jeśli naprawdę ktoś mnie przekona, że te dwie lewe ręcę nie potrafią nijak wysmazyć komiksu a chęci jednak są :)

więc proszę się nie zrażać :)
Janerka pisze:Jak narazie moje wrażenia po, są pozytywne, zobaczymy co dalej:lol: Teraz trzeba sie zastanowic nad pomysłem co do własnego komiksu i jeszcze wykonac to tak by mialo ręce i nogi....
no na tym polega cała zabawa,
nie tylko rąćzki i nóżki ale i głowę i całą resztę,
nikt nie chce przeceiż potomka mutancika ;)
gosienka2005 pisze:no mnie nie było ale to była siła wyższa gdyż jak najbardziej chciałam być i za tydzień myślę że będę

P.S. Z tego co słyszałam to... fajne zajęcia
ano zapraszam serdecznie i miło mi, że jakieś dobre plotki już chodzą :)
postaram się żeby było jeszcze.... lepiej :lol: :lol: :lol:
dis pisze:jedno jest kiepskie w zajęciach: liczba osób.

nie wiem, jak coś zrobić i jeszcze kojarzyć, co kto robi lub umie... może się okazać, że będzie jak z większością zajęć: tylko pare ambitnych osób coś robi, a reszta w ostatnim tyg się wykreśli lub nagle przyniesie gotowy komiks i nie będzie czasu obejrzeć nawet połowy z nich...

mam nadzieję, że tak nie będzie.
jeśli na zajęcia zapisze się (czyli w przyszłym tygodniu pojawi się i znów podpisze liste) równie duża ilość osób będę walczył o powstanie drugiej takiej grupy (znaczy, żeby podzielić :)), bo również uważam, że na tego typu zajęcia 34osoby to lekka przesada,
tym bardziej, że chciałbym z każdym indywidualnie omawiać projekty i w ogóle,
bo do komiksu raczej powinno się właśnie w ten sposób podchodzić :)

mam nadzieję, że właśnie tak będzie :)
bo inaczej być nie może :)

dziękuję za garść uwag i oczywiście gdyby co, to pisać proszę więcej :)
nadstawiam klatę też na mniej pozytywne opinie :)

pozdrawiam
eM

Najt
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Najt » 04 paź (śr) 2006, 22:29:37

Nie licząc zamierzchłej przeszłości to ja już od 3 miesiecy nie moge sie zmotywować żeby zabrać sie do roboty i swoj komiks wyprodukować (a mam takie parcie :P). Ciesze sie że są te zajęcia, bo ja mam tak że jak musze to zrobie (i jestem zadowolony), a jak nie musze to mi sie nie chce :roll:

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 04 paź (śr) 2006, 22:41:43

Najt pisze:Nie licząc zamierzchłej przeszłości to ja już od 3 miesiecy nie moge sie zmotywować żeby zabrać sie do roboty i swoj komiks wyprodukować (a mam takie parcie :P). Ciesze sie że są te zajęcia, bo ja mam tak że jak musze to zrobie (i jestem zadowolony), a jak nie musze to mi sie nie chce :roll:
zawsze najtrudniej zrobić ten pierwszy komiks :)
mam nadzieję, ze uda mi się zmotywować a potem będzie już tylko z górki :)

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 09 paź (pn) 2006, 12:36:05

W łikend w łodzi odbył się Międzynarodowy Festiwal Komiksu. Między innymi rozstrzygnięto konkurs na komiks, który to jest chyba najbardziej prestizowym konkursem w naszym kraju. I na który to właśnie na naszych warsztatch mamy sobie wysmazyć komiksidło.
http://www.komiks.gildia.pl/imprezy/mfk ... tokol_jury
mam nadzieję, że może w przyszłym roku, ktos znajdzie tutaj swoje nazwisko :)

i gdyby ktoś chciał, to też taki konkurs ogłoszono ostatnio,
wiem, ze czasu tragicznie mało, ale jakos tak to mądrze wymyslili:
http://www.komiks.gildia.pl/konkursy/20 ... iej-glosuj

pozdrawiam
eM

jrr
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: jrr » 09 paź (pn) 2006, 18:05:08

moim zdaniem to najlepszy przedmiot w tej szkole i wogole na swiecie :wink: mam szybkie pytanie do prowadzacego zajecia: jaki jest twoj ulubiony komiks i bohater?? i dlaczego?

empro
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: empro » 10 paź (wt) 2006, 10:44:33

jrr pisze:moim zdaniem to najlepszy przedmiot w tej szkole i wogole na swiecie :wink: mam szybkie pytanie do prowadzacego zajecia: jaki jest twoj ulubiony komiks i bohater?? i dlaczego?
a cieszy mnie szczególnie pierwsza część postu :)
co do drugiej to jest bardzo duzo komiksów dobrych i bardzo dobrych, jest strasznie duzo komiksów, które warto przeczytać, i które trzeba przeczytać, takie pierwsze z boku tytuły, które przychodzą mi do głowy to oczywiscie Snadman, Kaznodzieja i SinCity, ale nie wolno zapomnieć o V jak Vendetta, o Strażnikach, o komiksach takich jak Kot Rabina, Maus, Niebieskie Pigułki, Deszcz i zbliżających sie wielkimi krokami Blankets, wiadomo, że taki Thorgal do powiedzmy Wilczycy też trzymał bardzo wysoki poziom, nieśmiertelny Asterix czy Lucky Luke (z resztą chyba wszystko co spod pióra Gościnnego wyszło) zasługują zawsze na uwagę, z krajowych na pewno Kajko i Kokosz, ostatnio wszelkie dokanania Śledzia i Esencja to ważne komiksy,
można tak wymieniac jeszce bardzo długo, bo jest naprawde duzo dobrych komiksów i każdy jest całkowicie z innej bajki (to tak jakby podac najlepszy film biorą pod uwagę zarówno seriale telewizyjne jak i wielkie superprodukcje kinowe oraz jakieś artystyczne bardziej dzieła :)),
ja osobiście bardzo lubię Midnight Nation, bo jakoś zrobił ten komiks na mnie ogromne wrażenie,
ale od razu mówię, to bardzo subiektywna opinia i dodatkowo zdaję sobie sprawe z tego, że na pewno wiekopomne dzieło to, to nie jest :)

Najt
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Najt » 10 paź (wt) 2006, 19:31:42

A podoba ci się Spawn z kreską McFarlane'a (albo Spawn tak wogóle :P)? Bo jak dla mnie to do pewnego momentu był nowatorski a potem przyblakł i jakis taki zwyczajny sie stał. Albo Lobo - tez jeden z nietypowych komiksów. "Ostatni Czarnin" i "Lobo Powraca" są świetne, a w najbliższym czasie zabiore sie za najnowszą miniserię "Lobo Wyzwolony" i mam pewne obawy, że to nie bedzie to samo co stary, prawdziwy Lobo. Poza tym kocham Sandmana (chyba najbardziej), The Last Temptation, Black Orchid 8O i Sin City...
...no i Kaczora Donalda :P

jrr
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: jrr » 10 paź (wt) 2006, 20:21:44

znam wiele z tych ktore wymieniles i bardz je sobie cenie, szczegolnie kajko i kosza:) ja z mojej strony tez moge pare moge polecic:

Watchmen - bardzo mroczne realistyczne podejscie do super boharów chyba najlepszy komiks...przynajmniej jaki znam:)
Akira- manga ktora ma miejsce w Tokio po wybuchu bomby, jak ktos lubi postnuklearne klmiaty
V for Vendetta - w stylu noweli, bardzo dobrze sie czyta
Bone - ten jest po prostu piekny:
Obrazek
Seria - "Peanuts"
Obrazek
manga Blade of the Immortal:
Obrazek
Blacksad - miejscami nudna fabula ale naprawde piekny design postaci
Obrazek
z europejskich komisów:

Les Lumieres autorstwa Gibelin Wendling
Obrazek

Wszytko tego pana:
http://lambiek.net/artists/b/bilal.htm

Moj ulubiony tworca to mike mignola autor Hellboya i The amazing screw-on head'a, tu jest swietna animacja na podst. tego drugiego i pokazuje mniej wiecej jego styl:
http://youtube.com/watch?v=63GebmUT_-s[/img]

przepraszam za wszystkie obrazki ale chcialem zeby moj post byl atrakcyjny wizualnie..w koncu mowimy o komiksach:)

ODPOWIEDZ