Odnośnie Raportu z Zakopca :/

Ogłoszenia, prośby o pomoc itp.

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Odpowiedzi i podpowiedzi tyczące raportu o mediach lokalnych

Post autor: s_wojtkowski » 04 lis (sob) 2006, 11:29:49

Negreen pisze:hehe... no ładnie.... rzeczywiście KRÓTKO zcharakteryzowany temat =_='...nie ma co... A już się nam wydawało,że kończymy 8O :?
Mówiłem przecie - wycisnąć co się da, a wiekszość z zasygnalizowanych przeze mnie rzeczy chyba się da wycisnąć. Jeśli zaś nie - to się nie przejmujcie, przecież nie wszyscy muszą mieć czwórki z pleneru, no nie? :wink:
Karolka_ pisze:Mam tylko pytanie jaką objętość ma mieć ten "mały raport"? I w jaki sposób to będzie wystawione? czy to poprostu będą kartki przyczepione do jakiejś tablicy korkowej?
Objętość "małego" raportu (a tym bardziej "dużego") trudno określić, ponieważ większą jego część stanowić powinny materiały ilustracyjne (skany), a nie wiem ile dacie rady tego zamieścić. Ale samego tekstu (pisanego pismem wielkości 12 pkt. i przy zachowaniu interlinii 1,5) powinno wyjść 5-8 stron. Tak sądzę. Choć to oczywiście jeszcze zależy od tego czy ktoś analizuje jedno medium czy dwa-trzy media (dotyczy grup, a nie pojedyńczych osób).
Forma prezentacji raportu? Tak, to będą dobre kolorowe wydruki przytwierdzone do jakiegoś atrakcyjnego wizualnie sztywnego podłoża i powieszone na ścianie. Chyba, że ktoś by się podjął zrobienia skróconej wersji w PP. Ale to już chyba na szóstkę, a ja nie wiem jak się takie coś wstawia do indeksu :wink: .
Karolka_ pisze:To w takim razie w jaki sposób my to pokażemy reszcie? czy może ktoś napisać jak ten raport ma wyglądać graficznie? czy np. opisana jedna funkcja a pod nią skan przykładu z gazety?
Raport będzie miał wersję elektroniczną i drukowaną. Będzie przygotowany w Wordzie albo InDesignie (to jeszcze zobaczymy). Podejmuję się przeporwadzić prace edytorsko-unifikacyjnio-uspójniające na przygotowanym przez Was materiale (jak również napisac wprowadzenie i zestawić podsumowanie). Tak, opisana krótko funkcja, okreslenie stopnia spełnienia jej w danym medium z krótkim uzasadnieniem plus opisany jednym zdaniem materiał dowodowo-ilustracyjny (może ich być kilka), np. "Rozbudowana krzyżówka i horoskop na nadchodzący tydzień są przykładami realizowania przez redakcję Tygodnika Podhalańskiego funkcji rozrywkowej".
halski pisze:hhyhyhy :D Sławek by napewno nie chcial naszych dziennikow podhalanskich poplamionym Bog wie czym, wklejonych/skanowanych itp :P hahah :D
ale dobrze ze sa instrukcje, juz wydrukowalem i bede dzialal, o ile sobie przypomne co i jak. dobrze, ze wtorek wolny, to siadziemy z chlopakami przy piwku i sie napisze.
A właśnie, że bym chciał, a nawet po prostu chcę oglądać w Waszym raporcie skany (ew. wycinki) z Gazety Krakowskiej i Dziennika Polskiego. Bez tego ani rusz - musicie (tak jak wszyscy inni) pokazać i unaocznić realizację poszczególnych funkcji (a nie tylko o tym napisać) w analizowanych mediach. No i uważajcie z tym piwem, żeby poprzez zalanie / zachlapanie nie zniszczyło Wam ono ostatecznie materiału ilustracyjnego :wink: .

Negreen
Nowy(a)

Post autor: Negreen » 04 lis (sob) 2006, 15:35:08

"[...]przecież nie wszyscy muszą mieć czwórki z pleneru, no nie?"
Jasne. Bo wszyscy bedą mieć 5 ! 8) :wink:

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 05 lis (ndz) 2006, 09:29:00

to sie jeszcze okaże :)

uzi
Nowy(a)

Post autor: uzi » 07 lis (wt) 2006, 14:40:42

eee..... to tylko oceny.
najważniejsze co się ma w bańce,
co w bańce ma się
lalalalalallaaa

goniaste
Nowy(a)

pomocy

Post autor: goniaste » 07 lis (wt) 2006, 17:00:16

heja kochani
ja dopiero od niedawna jestem w temacie..
bardzo bym prosila o wyjasnienie czy m sa w II czesci funkcje c,d,e,f,g,h
plizzzzzzz pomocy bez tego ciezko mi sie bedzie pisalo

pozdro serdeczne
g.stepien

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 07 lis (wt) 2006, 17:12:27

Realizowanie w danym medium loklanym
(c) funkcji kontrolnej - polega na kontroli i "patrzeniu na ręce" przede wszystkim władzom lokalnym, ale też zainteresowaniu działalnością instytucji użyteczności publicznej (jak np. szpitale, policja etc.) oraz życiem gospodarczym (tropienie afer gospodarczych, korupcji itp.); często funkcja ta przejawia się w tzw. dziennikarstwie śledczym;
(d) funkcji opiniotwórczej - polega na podejmowaniu prób kształtowania opinii publicznej, nie tylko poprzez odpowiedni dobór i hierarchię informacji, ale też poprzez komentarze i wypowiedzi od-redakcyjne; wiąże się to często z kreowaniem autorytetów, których opinie przedstawia się jako decydujące; przykład: "nam nie jest wszystko jedno" Gazety Wyborczej i autorytatywne wypowiadanie się w wielu kwestiach społecznych i politycznych, często piórem tzw. autorytetów moralnych;
(e) funkcji integracyjnej - polega na kreowaniu (organizowaniu!) aktywności i podejmowaniu prób zarządzania częscią aktywności społeczności lokalnej (że np. w jakiś sposób gromadzi ze sobą czytelników/słuchaczy, organizujac spotkania, koncerty, marsze, wiece, pogadanki etc.; jest to przejaw aktywności danego medium w realnym życiu środowiska (ulica, dom kultury, plac, park, hala sportowa), a nie tylko na własnych łamach czy falach eteru;
(f) funkcji promocyjnej w odniesieniu do niekomercyjnych inicjatyw lokalnych - polega na propagowaniu przedsięwzięć lokalnych o różnorodnym charakterze (od kultury po sport), których dane medium nie jest organizatorem, ale wspiera daną inicjatywę, a więc np. pisze, że miasto (burmistrz, dom kultury, klub sportowy, kino) organizuje ciekawe imprezy, które odbędą się tu a tu i że warto wziąć w nich udział; często przejawia się to w instytucji tzw. obejmowania patronatem medialnym;
(g) funkcji „hydeparkowej” - polega na umożliwieniu czytelnikom/słuchaczom/internautom wypowiedzenia się "własnym głosem" w subiektywnie lub obiektywnie ważnej sprawie; bycie swoistą trybuną wymiany poglądów, dla np. że jest forum internetowe, albo inne miejsce, gdzie użytkowicy/słuchacze/czytelnicy mogą się wypowiedzieć (np. publikowanie listów od czytelników, audycje z udziałem słuchaczy);
(h) funkcji utylitarnej - polega na pomocy w wykonywaniu czynności życiowych słuchaczom/internautom/czytelnikom (przekazywanie czegoś, co może jakoś pomóc, jak np. poranna gimnastyka w tv, transmisja Mszy św. przez radio albo prosta rysunkowa instrukcja wiązania krawata w kąciku porad w gazecie).

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 07 lis (wt) 2006, 17:43:58

Tia strasznie ten post-raport nagle urosl ze hoho 8) W okamgnieniu mozna rzec ;) :lol:

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

O dobrym przygotowaniu Strategów do pisania raportu

Post autor: s_wojtkowski » 07 lis (wt) 2006, 17:46:43

sinar pisze:Tia strasznie ten post-raport nagle urosl ze hoho 8) W okamgnieniu mozna rzec ;) :lol:
No walczymy, walczymy... Żeby jeszcze tak w ślad za ilością i jakość (raportów) nadążała! Ale jestem dobrej myśli - jak widać Stratedzy są dobrze przygotowani do tej trudnej misji.
Ostatnio zmieniony 07 lis (wt) 2006, 19:18:11 przez s_wojtkowski, łącznie zmieniany 2 razy.

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 07 lis (wt) 2006, 17:47:18

ktoś mi to wyjął z ust :D

uzi
Nowy(a)

Post autor: uzi » 08 lis (śr) 2006, 00:04:16

a fe..

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 08 lis (śr) 2006, 00:27:14

A myślałem że to ja jestem taki wrażliwy :wink: :twisted:

uzi
Nowy(a)

Post autor: uzi » 08 lis (śr) 2006, 01:13:55

wrażliwość jest mi obca. raczej zgorszenie było.. :>

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 08 lis (śr) 2006, 07:13:53

oj no bo takiego ladnego i madrego posta napisalam powyzej hahaha :roll:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 08 lis (śr) 2006, 07:52:47

Wiesz mi sie szczegolnie podobala ta funkcja opiniotworcza w tej wersji "raw" jesli ja mozna tak nazwac ;) Choc funkcja utylitarna tez nie zgorsza byla :)

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 08 lis (śr) 2006, 08:49:47

sinar pisze:Wiesz mi sie szczegolnie podobala ta funkcja opiniotworcza w tej wersji "raw" jesli ja mozna tak nazwac ;) Choc funkcja utylitarna tez nie zgorsza byla :)
oj no nie żartuj sobie... (ze mnie haha) :D

ODPOWIEDZ